e


ANSİAD, lojistik sektörü & Antalya Limanı'nı konuşdu

Antalya Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin ( ANSİAD ) 18.Olağan toplantısında “Türkiye’de Lojistik Sektörü ve Antalya Limanı” konusu değerlendirildi.

 




ansiad.jpg

( ANSİAD ) 18. Olağan toplantısında “Türkiye’de Lojistik Sektörü ve Antalya Limanı” konusu değerlendirildi.

ANSİAD Başkanı H. Ergin Civan, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin geleceğinde limanların önemli rol üstlendiğini belirtti. Türkiye’deki limanların ihracata önemli ölçüde katkıları olduğuna işaret eden Civan, “Türkiye 2023′de 500 milyar dolar ihracat hedefliyor. Bu da limanların önemini bir kat daha artırıyor” dedi.

Antalya Limanı’nın hem turizm, hem de ticaret açısından önem taşıdığını kaydeden Civan, Mersin, İzmir ve Antalya limanları arasında ayrı bir değeri olan Antalya’nın daha verimli çalışabilmesi için tren yolunun şart olduğunu belirtti.

Toplantıya konuk olarak katılan Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, liman taşımacılığının tarihi hakkında bilgi vererek, bugün dünyada taşınabilir malın yüzde 87′sinin kara-deniz ve kara-demiryolu şeklinde gerçekleştiğini anlattı.

Antalya’da Limanı’nın yeteri kadar kullanılamadığına işaret eden Arkas,

“Antalya Limanı’nın daha işlevsel hale gelmesi için demiryolu şart. Bütün kent halkı, demiryolu için ısrar etmeli. Şüphesiz pahalı bir yatırım. O yüzden ısrarınızı daha da artırın. Demiryolu hem Antalya’ya hem de limana değer Katar” diye konuştu.

Türkiye’nin geniş yüzölçümüne sahip olduğunu dile getiren Arkas, bu nedenle de demiryolu taşımacılığına daha fazla önem verilmesi gerektiğini bildirdi.

Antalya’nın gelişim ve girişimcilik için gerekli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Arkas, “Havalimanınız varsa uçak olur, uçak varsa yolcu olur. Hiç bir firma ‘siz yolcuyu bulun ben uçak göndereyim’ diyemez. Aynı şekilde gemi, yükü çağırır. Yük gemiyi getiremez. Madem deniziniz var kullanın. Antalya’yı bu yolla dünyaya bağlamak lazım” dedi.

Rusya’nın Antalya’dan yaş meyve ve sebze aldığına dikkati çeken Arkas, konteynırlarla taşımanın kamyona göre 2 bin dolar daha ucuz olduğunu belirtti. Ürünün limandan karayoluna göre daha sağlıklı gittiğini anlatan Arkas, kesme çiçek ve narenciye için frigofirik soğutmalı konteynırların kullanılabileceğini bildirdi.

İhracatta başarılı olabilmek için daha fazla dış ülkelere açılmak gerektiğini dile getiren Arkas, Antalyalı yatırımcılardan güçbirliği istedi.

Arkas Holding hakkında bilgi veren Arkas, bünyelerinde 6 bin 800 kişinin çalıştığını, Türk konteynır filosunun yüzde 75′inin kendilerine ait olduğunu kaydetti.

Ayrıca Lucien Arkas, Antalya’da kruvaziver turizme önem verilmesi gerektiğini bildirdi. Antalya’nın gezilecek bir çok yeri olduğunu söyleyen Arkas,

“Kruvaziver turizminde yatırım gerekiyor. Yapın yatırımı, bir kaç burada kalacak ve bölgeyi gezecek turist kendiliğinden gelir” dedi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat