e


Dorsede ‘yükseklik’ kriz oldu

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde geçen hafta uygulamaya alınan yeni yönetmelik, taşıma yapan TIR’ların kasa yüksekliğinin 30 santim azaltılmasını öngörüyor. İş dünyası, ihracatın bu durumdan ciddi oranda etkileneceğini açıkladı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise geçiş süreci verileceğini bildirdi.





tir_kuyrugu2.jpg

Türkiye’den ihraç edilen ürünleri karayolu ile taşımayla ilgili gündeme gelen AB uyum yönetmeliği, ihracatçıyı endişelendirmeye başladı. Taşıma yapan nakliye araçlarının yüksekliğinin 4 metre olması zorunluluğu getirildi. Halihazırda kullanılan konteynerlerin alttaki taşıyıcı dorse ile birlikte yüksekliği 4,4 metre civarında. Bu yapıların yenilenmesi hem zaman hem de maliyet gerektiriyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, “Uygulanmaya başlayan yeni yönetmelik nakliye araçlarının dorse ve palet birleşimlerinde en az 30 santimlik bir düşüşü zorunlu kılıyor. İhracatın amiral gemileri olan TIR’larımıza yönetmeliği ihlal ettiği gerekçesiyle para cezası kesiliyor. Bu uygulama ihracatçının önünü kesiyor.” dedi.

 

İhracatçının endişesini gidermeye yönelik açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, söz konusu yönetmelik kapsamında yapılacak trafik denetimlerinin 31 Mart 2013’e kadar sadece istatistiki amaçla uygulanacağını söyledi. Bakan Çağlayan, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanı Binali Yıldırım’la birkaç kez görüştüklerini, ihracatın aksamaması konusunda anlayışlı tavır ortaya çıktığını belirtti. Bakan Yıldırım ile önemli bir çözüm noktasına geldiklerini aktaran Çağlayan, ‘’Hem kuralların uygulanabilmesi hem de ihracat ve lojistiğin sıkıntı yaşanmadan devamı için çözüm yolu bulduk. Buna göre bu denetimler 31 Mart 2013’e kadar ceza yazılmadan, sadece istatistiki amaçlı uygulanacak. Bütün araçlar değil, rastgele seçilen araçlar denetime tabi tutulacak ancak ceza uygulanmayacak. 31 Mart 2013 tarihinden sonra bu istatistiklerin sonuçlarına göre yeni bir düzenleme yapılacak. Bu istatistiklere göre Türkiye’nin yol şartlarına uygun ancak ihracat ve lojistiğe de sıkıntı oluşturmayacak bir düzenleme yapılacak.’’ dedi.

Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan karayollarında seyreden araçların yüklü ve yüksüz boyutları ile bu araçların karayolu yapısına zarar vermeden güvenle seyredebilecekleri ağırlıkların azami sınırlarının belirlendiği ‘’Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik’’ yeni bir tartışmaya yol açtı. Zekeriya Mete, geçen hafta Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile taşıma araçlarında dorse ve palet birleşimlerinin 4,30-4,40 metre aralığından 4,00-4,08 metre aralığına çekildiğini belirterek, “Türkiye’deki taşıma araçlarının palet dorse bileşimi 4,40 civarında bu yükseklik yönetmeliğin üzerinde. Yeni yönetmelik ihracatçılar, ithalatçılar, lojistik firmaları, çekiciler, TIR park alanlarının hepsini etkileyecek. Taşıma araçlarının dorselerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bunu kısa zamanda yapmamız mümkün değil. Kısa sürede konteynerleri de değiştirmek bu aşamada kolay görünmüyor. Konteynerler küçülürse yüklemede hacim kaybımız olur. Türkiye, bu değişime hazır değil.” açıklamasını yaptı. İhracatın bu tür bürokratik engellerle durma noktasına geldiğini savunan Mete, Türkiye’nin Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan köprü görevi ile lojistik faaliyetlerinde dünyanın önde gelen merkez ülkelerinden biri konumunda olduğunu, yönetmeliğin ise lojistik sektöründe ülkeyi gerilere götüreceğini dile getirdi.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat