Mardin Ortadoğu'nun lojistik üssü olacak
Tarihi ve kültürel zenginliğiyle tanınan Mardin, son yıllarda yatırımcıların da yeni gözdesi. Mardin'i eski otantik haline kavuşturmak için çalışmalar sürerken GAP'ın bitmesiyle bölge uçuşa geçecek. Vali Ayvaz'ın "Yeni Kudüs" dediği Mardin Ortadoğu'nun da lojistik üssü olma yolunda.
Anadolu ve Mezopotomya uygarlıklarının buluşma noktasında yer alan Mardin, ilk bakıldığında kayalık tepe üstüne kurulmuş bir şehir görüntüsü veriyor. Taş o kadar önemli bir yer tutuyor ki bu şehirde taş adeta dile geliyor. Ancak kayalıklar Mardin'in görünen yüzü sadece. Kayalıkların ardında keşfedilmeyi bekleyen saklı cennetler var.
Binlerce yıllık geçmişe sahip eski Mardin'i o eski otantik görünümüne kavuşturmak için şehirde hummalı bir çalışma yürütülüyor . Türkiye'nin en kapsamlı bu tarihi dönüşüm projesi amaçlanan, daha önce UNESCO Dünya Mirası ''geçici listesine'' alınan Mardin'i asıl listeye sokabilmek.
“Tarihi Dönüşüm Projesi” 2009 yılında başlamış. Mardin Valisi Turhan Ayvaz, projeye Avrupa Birliği'nden sadece 20 milyon TL'lik bir destek geldiğini geri kalan masrafların tamamen Kültür Bakanlığı'nın bütçesinden karşılandığını söylüyor.
Vali Ayvaz, bir otel parasıyla tarihi şehri eski hale getirdiklerini belirtiyor.
Ortadoğu'nun lojistik üssü olacak
Tarıma paralel olarak şehirde sanayide gelişecek. Vali Ayvaz şu an 180 sanayicinin yatırım için beklediğini aktarıyor.
Vali Ayvaz, Mardin'in Ortadoğu ülkelerinin lojistik üssü olacağı iddiasında. İhracatların Mardin üzerinden yapılacağını söylüyor. O zaman Şırnak, Hakkari'nin de kalkınmasına katkı sağlanacak.
Mardin'de genelde gıdaya dayalı sanayi var. Ancak petrol, plastik ve tekstil sanayii de bölgenin öne çıkan sektörleri.
Mardin Kudüs gibi olacak
Projenin altyapı kısmı neredeyse bitmiş. Üstyapısı da bitmek üzere. Şehrin içindeki 900 betonerme binanın tamamen yıkılması planlanıyor. Şu ana kadar yarısından çoğu yıkılmış durumda. 2014 yılında Mardin tam anlamıyla eski haline kavuşacak.
Vali Ayvaz "bu projenin ilk ayağı" diyor. Projenin ikinci ayağınınsa Mardin Kalesi'ni askeri üslerden arındırarak halkın hizmetine açmak olduğunu vurguluyor.
Şehri komple dönüştürdüklerini belirten Vali Ayvaz, çalışmalar bittiğinde Mardin'in Kudüs gibi bir şehir olacağı iddiasında.
Şehrin turist sayısı da her geçen yıl artıyor. Özellikle yaz aylarında Mardin'in nüfusu 1 milyonu aşıyor. Vali Ayvaz, 2013 vizyonlarında Mardin'e 5 milyon turist ve 5 milyar gelir hedefleri olduğunu söylüyor. Şehrin şu anki geliri 1 milyar dolar. Gelecek yıl gerçekleşmesi zor gibi gözükse de önümüzdeki yıllarda Mardin için bu rakamlar ulaşılması kolay olacak.
Mardin'in tanıtımı için ABD başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok başkentinde fuarlara katıldıklarını belirten Vali Ayvaz, bu şekilde yabancı turistleri de Mardin'e çekecekleri görüşünde.
Şehirdeki otellerse gelen turistleri karşılamaya yetmiyor. Şu an birkaç tane 4 ve 5 yıldızlı otel, çok sayıda butik ol bulunuyor. Vali Ayvaz, “Yeni otel yapmak için yer isteyen çok. 3 yıl önce burada 300 yatak yokken şu an 4 bin yatak var. 2013 vizyonumuzda da bunu 50 bin yatağa çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
Arsa fiyatları New York'tan pahalı
Mardin'in dikkat çeken bir diğer yönü de arsa ve daire fiyatları. Şehirdeki arsalar New York'tan bile pahalı. Arsaların bir dönümü 1 milyon lira. Tarihi evlerin fiyatları geçmişte 50 bin, 100 binken şimdi 1 milyon, 1.5 milyon lira civarında.
GAP bitince senede 3 ürün alınacak
Vali Ayvaz son olarak bölgeye can verecek GAP projesinin Mardin'de neleri değiştireceğini anlatıyor. Bakan Cevdet Yılmaz geçtiğimiz günlerde projenin 2013'te biteceği müjdesini vermişti. Vali Ayvaz, GAP projesiyle Atatürk Barajından gelen suyun Mezopotamya Ova'sının suya kavuşacağını ve burada vatandaşları senede 3 ürün alacağını belirtiyor. Bölge ahıl olarak çok zenginleşecek.
İnsanlık buradan dünyaya yayıldı
Mardin'in de ayrıca 50 bin yıl öncesine ait taşlar ortaya çıkarılmış. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Nuh'un (A.S) gemisinin Cudi Dağı'nda olduğu yazılı. Cudi Dağı Mardin'e 150 kilometre uzaklıkta. Vali Ayvaz, insanlığın bir çeşit buradan dünyaya yayılmış olduğu görüşünde. Kadim tarihten beri 30 medeniyete ev sahipli yapmış Mardin'de ilk insanlığa ait araç gereç, savaş aletleri de bulunuyor. Bunlar müzelerde sergileniyor.
Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, paleolitik dönem ait ellerinde parçalar olduğunu söylüyor. Bu parçalar Artuklu Üniversitesi'nin bulunduğu kampüs alanında bulunmuş. Bu da Mardin'in eski bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Berktay, “bu taşlar 80 bin yıllık” diyor.
Emrullah Öztürk'ün haberi
(haber7)