e


Yeni Liman Yönetmeliği sıkıntı yarattı

DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol ‘Yeni Liman Yönetmeliği’ sıkıntı yaratacak. Şimdiden önlem almalıyız. Yönetmeliğin değiştirilebileceği yönünde bilgiler geliyor. Yeni yönetmeliği inceliyoruz" dedi.





antalya_limani1.jpg

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol ‘Yeni Liman Yönetmeliği’ sıkıntı yaratacak. Şimdiden önlem almalıyız. Yönetmeliğin değiştirilebileceği yönünde bilgiler geliyor. Biz de bütün limanlardan bilgi topluyoruz. Yeni yönetmeliği inceliyoruz" dedi.

Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Manavgat Irmağı'nda turist taşıyan günübirlik tur teknelerine sınırlama getirilmesi gerektiğini belirterek, "Manavgat Irmağı'nda sınırlama getirilmezse deniz turizmi, su sporları ve benzeri ticari iş yapılamaz. Manavgat'ta sektör elden gidiyor. Manavgat Irmağı'nda yeni düzenlemeler yapılmalı" dedi.

DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol ve oda yönetim kurulu üyeleri, yıl sonu sektör sorunlarını değerlendirmek amacıyla Alanya ve Manavgat'ta sektör temsilcileriyle buluştu.

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ALTSO) gerçekleştirilen toplantıya, günü birlik tur tekneleri kooperatif başkanları, Balıkçı Kooperatifi, Alanya Limanı Denizcilik İşletmesi Anonim Şirketi (ALİDAŞ) Genel Müdürlüğü ile Alanya Marina İşletmesi temsilcileri katıldı.

Ahmet Erol, toplantıda yaptığı konuşmada, 2013 turizm sezonu öncesi denizcilik sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü ve önerileri belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Yeni Liman Yönetmeliği'nin limanlarda büyük sıkıntılar yaşatabileceğine dikkati çeken Erol, "Alanya ve Manavgat bizim gözbebeğimiz. Yeni Liman Yönetmeliği sıkıntı yaratacak. Şimdiden önlem almalıyız. Yönetmeliğin değiştirilebileceği yönünde bilgiler geliyor. Biz de bütün limanlardan bilgi topluyoruz. Yeni yönetmeliği inceliyoruz" dedi.

Kruvaziyer turizme çok önem verdiklerini belirten Erol, Antalya ve Alanya limanlarının kruvaziyer turizmde işbirliği yapması önerisinde bulundu.

 

Alanya'da kruvaziyer azaldı, yolcu sayısı arttı

ALİDAŞ Genel Müdürü Tahir Güler, İsrail ile yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle Alanya'ya gelen kruvaziyer sayısının azaldığını, buna rağmen yeni çalışmalarla Alanya'ya bu yıl 35 yolcu gemisi hedefinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Güler, "Alanya Limanı'na gelen kruvaziyer sayısı azaldı ama gemi boyları ile yolcu sayısı arttı. Kruvaziyer turizmde home port limanı olan Antalya ile işbirliği yapabiliriz. Yeni Liman Yönetmeliği sıkıntılar yaşatacak. Buna çözüm bulunmalı. Alanya'ya gelen yolcu gemilerinin yüzde 90'ı İsrail'den geliyordu. Artık gelmiyor" dedi.

Alanya Marina Genel Müdürü Savaş Ayas, geçmiş yılarda İsrail'den Alanya'ya çok fazla yat geldiğine dikkati çekerek, bu ülke ile Türkiye arasında yaşanan sorunlar nedeniyle yatla gelen İsrailli sayısında azalma olduğunu anlattı. Alanya'da marinacılıkta sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını belirten Ayas, "Vize sorunu yabancı yatçılar arasında sıkıntı yarattı. Yabancılar, yönetmeliklerin sürekli değişmesinden sıkıntılı. Marinada 265 yata hizmet verirken bu sayı 410'a çıktı. Marinada projeden kaynaklanan fiziksel sorunlarımız var" dedi.

 

"Alanya'da günübirlik tekneler kapasitesini aşıyor" iddiası

Alanya'da su sporları yapan işletme temsilcileri de kira artışlarından yakındı. Otel işletmelerinin keyfi uygulama yaptığını anlatan Alanya Su Sporları Derneği Başkanı Hasan Hargani Görgün, su sporlarıyla ilgili gerekli izinlerin sezon başlamadan ocak ya da şubat aylarında verilmesini önerdi. Görgün, çalışma izinlerinin de uzun süreli verilmesini istedi.

SS Taşıyıcılar Yatçılar Kooperatifi Başkanı Hilmi Çekin, Sahil Güvenlik ekiplerinin denetimlerinden yakındı. Sahil Güvenlik ekiplerinin görevinin sintinelerin ve vidanjör boşaltımını kontrol etmek olmadığını ifade eden Çekin, limanlardan teknelerin çıkış hızının da 5 mile artırılması gerektiğine dikkati çekti.

328 No'lu Yat Kooperatifi Başkanı Yusuf Demirel, yat sezonunun daraldığını ve sektörün kötü bir dönem geçirdiğini söyledi. Demirel, bu yıl 1,5 aylık bir çalışma dönemlerinin olduğunu belirterek, "Geçen yıl Arap Baharı'nın ekmeğini yedik. Ama geçen yıla göre bu sezon çok kötü. 1,5 ay güzel iş oldu. Yatçılık sektörü olarak kötü bir sezon geçirdik. Bunun nedenleri de organize olamamamızdan kaynaklandı" dedi.

Demirel, Alanya'da günü birlik teknelerin kapasitelerinin çok üzerinde turist taşıdığını öne sürdü. Demirel, şöyle konuştu: "Can taşıyoruz. Herkes kafasına göre taşımacılık yapıyor. Bir çok tekne kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyor. Bunun cezası da 300 lira. Caydırıcı cezalar konulmalı. Haksız rekabet yapılıyor. Tekneleri tıka basa doldurmak yerine yüzde 10-15 daha az kapasite ile daha iyi hizmet vermemiz gerekir."

 

‘Manavgat Irmağı yat çöplüğü’

DTO'nun ikinci toplantısı ise Manavgat Sualtı ve Su Sporları İşletmecileri Derneği'nde yapıldı. Dernek Başkanı Okan Sezer, su sporlarının sahilden 200 metre mesafede yapılmasına özen gösterilmesini, ayrıca paraşüt iplerini 50 metre daha uzatmak istediklerini kaydetti.

Manavgat 71 No'lu SS Mavi Yol Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Arif Tezcan, Manavgat Irmağı'nın artık büyük tekneleri kaldıramadığını, ilgisizlik nedeniyle yatlatın söğüt dallarına bağlandığını anlattı. Manavgat Irmağı'nda teknelerden atıkların alınmadığını, ırmağın kirlendiğini ifade eden Tezcan, şöyle devam etti:

"Manavgat Irmağı'na siyaset girdi. Koca koca gemiler Manavgat Irmağı'na yakışmıyor. Manavgat Irmağı yat çöplüğü. Dev teknelerin ırmakta ne işi var- 30 metrenin üzerindeki teknelere sınırlama getirilmeli. Teknelerin atıklarını almak için yerler yapılmalı. Bir an önce Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri projesi hayata geçirilmeli."

 

DTO Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol da, Manavgat Irmağı'nda teknelere sınırlama getirilmesini, aksi halde turizmde de büyük sıkıntılar yaşanacağını dile getirdi.

Ahmet Erol, şöyle konuştu: "Manavgat Irmağı'nda sınırlama getirilmezse deniz turizmi, su sporları ve benzeri ticari iş yapılamaz. Manavgat'ta sektör elden gidiyor. Manavgat Irmağı'nda yeni düzenlemeler yapılmalı. Yeni Liman Yönetmeliği'nde liman başkanları otorite. Liman başkanları bölgelerde yaşanan sıkıntıların çözümünde tolerans göstermeli. Sorunların çözümü konusunda liman başkanları yetkilerini kullanmalı. DTO ile liman başkanlıkları ortak çalışmalıyız. Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri Projesi'ni çok önemsiyor ve destek veriyoruz. Bu proje Antalya denizciliğinin önünü açacak."

Manavgat Tekne Model Yapım İşleri Kooperatifi Başkanı Oktay Berberoğlu da Manavgat Irmağı'nın kötü kullanıldığını savundu. Irmakta bakıma alınan teknelerin güvenliklerinin bulunmadığını vurgulayan Berberoğlu, bu alanın Maliye Bakanlığı'ndan Denizcilik, Haberleşme ve Ulaştırma Bakanlığı'na, buradan da kooperatife devir işlemlerinin başladığını söyledi.

Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri'nin "Denizcilik İhtisas Bölgesi" olacağını ifade eden Berberoğlu, şunları kaydetti:

"Halen bu bölgenin Organize Sanayi Bölgesi olması için baskılar yapılıyor. Manavgat Yat Yapım ve Çekek Yeri Projesi ile Doğu Akdeniz'deki yat yapımını ve yatları bu bölgeye çekmek istiyoruz. 3 kooperatif bir araya gelerek bu bölgeye liman yapılması sağlanabilinir. Manavgatlı yatçılar bu projeye destek vermeli. Biz Manavgat'a yatırım yapmak istiyoruz ama Manavgatlılardan destek bulamıyoruz. Belediye Başkanı bir aydır randevu vermiyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası bizi tanımıyor. Manavgat'a yatırım için, hizmet etmek için çalışıyoruz."

 

(denizhaber)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat