Borusan Lojistik Avrupa’ya ‘Multimodal Köprüler’ Kuruyor
1973 yılında kurulan, 2000 yılından bu yana da ‘entegre lojistik hizmet sağlayıcı’ olarak faaliyet gösteren Borusan Lojistik, Avrupa’ya yönelik hizmetlerinde yeniliklerin öncüsü olmayı sürdürüyor.
Sektörde vagon ve konteyner sahibi olarak Tarifeli Multimodal Tren Taşımacılığı hizmetini başlatan Borusan Lojistik, Türkiye - Avrupa arasında sunduğu bu çevreci proje kapsamında kapıdan kapıya entegre hizmetler sunuyor.
Kara filosuna önemli miktarda yatırım yaparak sektöründe ağır taşıma işine giren ilk lojistik firması da olan Borusan Lojistik, 3 milyon dolarlık yatırımla 20 özel çekici ve 20 “low bed” dorse satın alarak işe başladı.
Şirket, çevrenin ve doğal kaynakların korunması konusundaki hassas yaklaşımı ve çalışmalarıyla da sektöre öncülük ediyor. Çalışanlarının doğal tüketim alışkanlıkları ve faaliyetlerinin genelinin yarattığı karbon ayak izinin silinmesine yönelik olarak ÇEKÜL Vakfı'yla “7 Ağaç Ormanları” projesinde işbirliği yapan Borusan Lojistik, 2015 yılında toplam 1.000.000 ağaç dikmiş olacak.
Bölgesel liderliğe adım adım yaklaşıyor
Borusan Lojistik, Türkiye Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri olmak üzere dört stratejik alanda hizmet veriyor. Şirketin Türkiye Lojistik Hizmetleri kapsamında sunduğu hizmetler depolama, gümrükleme, yurtiçi taşıma, dağıtım araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetlerinden oluşuyor. Uluslararası taşımacılık alanında ise Chartering ve Multimodal Taşımacılık, Uluslararası Kara Taşımacığı, Uluslararası Konteyner Taşımacılığı, Uluslararası Demiryolu Taşımacılığı ve Uluslararası Havayolu Taşımacılığı olmak üzere beş stratejik alanda entegre hizmetler veriyor.
Şirket yurtdışındaki faaliyetlerini ise Ortadoğu ülkelerinde, Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Cezayir’de, Hollanda’da, ABD’de ve Kazakistan’da Borusan Logistics markasıyla sürdürüyor. Bölgesel lider olma hedefi doğrultusunda 0 Borusan Lojistik'e ait bu şirketlerin hizmet yelpazesi ise Taşımacılık ve Navlun Yönetimi Hizmetleri, Depo Yönetimi Hizmetleri, Proje Kargo Yönetimi Hizmetleri ve Tedarik Zinciri Yönetimi’nden oluşuyor.
Borusan Limanı Marmara’nın en büyüğü olmaya aday
Hem fiziki şartları hem de ekipman parkıyla 13.000 TEU kapasiteli dev konteyner gemilerine hizmet verebilir konuma gelen Borusan Lojistik Gemlik Limanı ise, 5 milyon ton genel kargo, 400.000 TEU konteyner ve 250.000 araç elleçleme kapasitesine ulaştı. Liman ayrıca 1400 metre yanaşma yeri, 280.000 metrekare gümrüklü ve 80.000 metrekare gümrüksüz terminal sahasına sahip oldu.
Mevcut 450 metrelik lineer rıhtım uzunluğu, 14.5 metre su derinliği ve 18 sıra konteyner taşıyabilen gemileri elleçleyebilen Gantry tipi vinçleriyle Borusan Limanı, Türkiye’de bu alandaki en yüksek standartları sağlıyor. 2012 yılında başlayan ve 2 yıl sürecek yatırımlar sonrasında 450 metrelik lineer rıhtım 615 metreye uzatılmış olacak. Ayrıca 600 bin TEU konteyner elleçleme kapasitesine ulaşacak olan Borusan Limanı böylece sadece Güney Marmara'nın değil, tüm Marmara'nın en büyük limanlarından biri konumuna gelmeyi hedefliyor.