Hareket Proje, üç yılda 32 milyon Euro’luk yatırıma imza attı
Son üç yıllık dönemde büyük çaplı yatırımlarının olduğunu söyleyen Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, 2010 yılında 17 milyon euro, 2011 yılında 4 milyon euro ve 2012 yılında 11 milyon euro olmak üzere son üç yılda toplam yatırım tutarla.
Faaliyetlerinin büyük bölümünü proje taşımacılığı oluşturan Hareket Proje Taşımacılık, ağır taşımacılık, ağır yük kaldırma ve montaj hizmetleri, vinç kiralama, rüzgar santralleri taşıma ve montajı konularında çalışmalar yürütüyor. Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, rüzgar enerji santralleri ünitelerinin gemiden tahliyesi, proje sahasına taşınması, proje sahasında stoklanması, vinç ile montajı ve elektrik-mekanik montajı aşamalarını gerçekleştirerek yatırımcılara anahtar teslimi hizmet sunduklarını anlattı.
2005 yılından bugüne kadar 332 adet 805 MW RES türbin montajının tamamlandığını aktaran Kuzucu, halen 52 adet 143 MW türbin montajının ise devam ettiğini belirtti. Kuzucu, rüzgar enerji türbin komponentlerinin taşımalarına uygun olarak imal edilmiş 45 metreye kadar uzatılabilen dorseler, türbin sahalarında türbinler arası yürümeye uygun olarak imal edilmiş daralan paletli vinçler de dahil olmak üzere son üç yıllık dönemde büyük çaplı yatırımlarının olduğunu söyledi. 2010 yılında 17 milyon euro, 2011 yılında 4 milyon euro ve 2012 yılında 11 milyon euro olmak üzere son üç yılda toplam yatırım tutarlarının 32 milyon euro’ya ulaştığını kaydeden Kuzucu, “Bu yatırımlarla şirketimizin 2010 yılı başında 180 olan çalışan sayısı 2012 yılı sonu itibarıyla 300’e ulaşacak” dedi.
“Aynı anda yedi şantiyeye taşıma yapabilecek kapasitedeyiz”
Hareket Proje Taşımacılık’ın şu anda aynı anda yedi rüzgar enerji santrali şantiyesine taşıma, vinç ve montaj hizmeti verebilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Engin Kuzucu, “Yatırımlarımızın arasında bulunan Türkiye’nin ilk kendinden tahrikli 52 dingil modüler treyleri, 2012 kasım ayı içinde teslim alınacak. Büyük yükleri çekici olmadan kendinden tahrikli dingilleri ile taşıyabilen ve manevra kabiliyeti çok yüksek olan bu araçlar, konvansiyonel hidrolik dorselere göre çok daha iyi ve birçok manevra moduna sahip.
Altı adet 6 dingil THP/SL-E ve dört adet 4 dingil THP/SL-E’den oluşan bu dorselerin toplam taşıma kapasitesi 2 bin 600 ton olup, dingil başına 50 ton istiap haddine sahip. Hareket’in elinde mevcut olan Goldhofer Marka 52 dingil THP/SL dorseler ile kombine olabilen bu araçlarla, tek parçada taşınabilecek yük toplam 4 bin 600 ton olacak” diye konuştu. Bu dorselerin özellikle rafinerilerde büyük yüklerin taşınması, petrol sahalarında petrol platformlarının taşınmasında ve tersanelerde gemilerin bir taraftan bir tarafa nakliyesinde kullanıldığını ileten Kuzucu, “Bu araçlar ile Hareket, Türkiye’deki büyük yatırımlara destek vermeye daha hızlı bir şekilde devam edecek” dedi.
“Hedefimizde yeni pazarlar var”
2011 yılında 35 milyon euro ciro yaptıklarını kaydeden Kuzucu, vinç sektöründe ağırlıklı olarak; petrokimya tesisleri, endüstriyel tesis montajları ve rüzgar santralleri kurulumlarında hizmet verdiklerini anlattı. 2013 yılı ve takip eden yıllar içinde yatırımlarını artırarak sürdüreceklerini duyuran Kuzucu, “Sadece Türkiye’de değil faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde en güçlü proje taşıyıcısı olma hedefimize kararlı adımlarla yürüyeceğiz. Yurtdışında Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere Suudi Arabistan, Irak, Gürcistan çalıştığımız ülkelerden bazıları. Bu ülkelerdeki faaliyetlerimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı artırarak sürdürüyoruz. Türkmenistan’da gerçekleştirdiğimiz desülfirizasyon planti taşımacılığı en önemli projelerimizden birisidir. Bu proje kapsamında Hyundai Engineering için birinci fazda 62 günde gerçekleştirdiğimiz dört adet 566 ton amine absorber ve dört adet 136 ton amine regeneretor’ün bin 250 kilometre boyunca tek bir konvoyda taşımasını gerçekleştirdik ve bu proje ile 2012 yılı ESTA Mükemmeliyet Ödülü’nü aldık” açıklamasını yaptı. Kuzucu, hizmet verdikleri bu ülkelerin dışında da Özbekistan, Kazakistan, Rusya, Ukrayna ve tüm Ortadoğu ülkelerinin hedef pazarları olduğunu sözlerine ekledi.
2012 yılının kendileri açısından yoğun bir yıl olduğunu ifade eden Engin Kuzucu, özellikle enerji alanında yapılan yatırımların, çalışmalarını ve kapasitelerini artırmalarını gerekli kıldığını söyledi. Kuzucu, önümüzdeki beş yıllık dönemde Türkiye’de enerji başta olmak üzere altyapı yatırımlarının devam edeceğine değinerek, “Diğer taraftan Suriye ve Irak’ta stabilizasyon sağlandıktan sonra geniş çaplı yatırımlar olacak. Tüm bu yatırımlar proje taşıyıcısı şirketler için geniş iş olanakları vaat ediyor” şeklinde konuştu.
Ağır ve gabari dışı taşımacılıkla ilgili en önemli gündem maddesinin mevcut mevzuat ve uygulamaların Avrupa Birliği yasa ve uygulamaları kapsamında henüz uyumlaştırılmaması olduğunu dile getiren Kuzucu, “Bu durum ağır ve gabari dışı taşımaların etkin şekilde yapılmasını engelleyebilmekte ve sektördeki ağır nakliye yapan firmaların rekabet gücünü kısıtlamaktadır. Bu konuda sektör temsilcilerinin katılımı ile sürdürülmekte olan çalışmaların kısa sürede sonuçlandırılmasının sektörümüze çok önemli katkıları olacaktır” ifadesini kullandı.