e


Koska lojistikte de ‘sanatını’ konuşturuyor

Geleneksel Türk Tatlı Sanatı’nın 105 yıllık temsilcisi Koska, bugün tüm dünyanın ağzını tatlandıran ürünlerinin lojistiğinde de aynı özen ve hassasiyeti gösteriyor.





koska.jpgLezzet yaratma yeteneğini modern teknoloji ile birleştiren şirketleri için gıda taşımacılığının en az üretim kadar önemli olduğunu söyleyen Koska Helvacısı Fabrika Müdürü Adil Dindar, “Ürünlerimizin zamanında ve hasarsız sevkiyatı her şeyden önce gelen birinci kuralımız” diyor.

1907 yılında kurulan Koska Helvacısı bugün 300’den fazla ürünü, 30’ı aşkın şubesi ve çok sayıda perakende zinciri aracılığıyla tüketicisiyle buluşuyor. Geleneksel Türk Tatlı Sanatı’nı özenle yaşatma misyonuyla hareket eden Koska’nın başarısında modern tesislerde yaptığı üretimin yanısıra lojistik süreçlerinde attığı önemli adımların da payı var. Gıda taşımacılığının, en az gıda üretimi kadar önemli olduğunu söyleyen Koska Helvacısı Fabrika Müdürü Adil Dindar, “Ürünlerin taşınması her gıda işletmesinde olduğu gibi Koska Helvacısı için de büyük önem taşıyordiyor. 

İmalat aşamasında gösterilen hassasiyetin lojistik sürecinde gösterilmemesi durumunda, yapılan tüm emeklerin yok sayılmış olacağını savunan ve ürünlere son tüketiciye ulaştığı ana kadar sanki ‘mutfaktaymış’ gibi davrandıklarını ifade eden Dindar, gıda taşımacılığında en önemli olan unsurun, taşınan gıdanın kaç derecede kalması gerekiyorsa o derecede muhafaza edilmesi olduğunu, ayrıca doğru istiflemenin de ürünlerin sağlığı açısından önem arz ettiğini anlatıyor.

 

Pasta kasaları, baklava dolapları!

Taşımada öncelikle dikkat ettikleri hususu ‘taşınan ürünün farkında olmak’ şeklinde açıklayan Adil Dindar, şu bilgileri veriyor: “Özellikle pasta ve baklava gibi hassas ürünlerin sevkiyatında gerekli özeni fazlasıyla göstermekteyiz. Bunun için özel yaptırmış olduğumuz pasta kasaları ve baklava dolaplarıyla araçlarımızı donanımsal olarak hazırlamış bulunuyoruz. Araçlarımızın tamamı ısı değişimine duyarlı gıda maddeleri için tasarlanıp imal edilen, duvar kalınlıkları ve izolasyon değeri taşınan malzemenin ısı değişimine göre değişen, soğutucu ünitesi bulunan frigorifik ile kaplamalıdır. Sevkiyatta herhangi bir aksama olmaması adına günlük bakım kontrolleri yapılıp yetkili kişiler tarafından onay verildikten sonra yol hazırlığı yapılır. Doğabilecek herhangi bir aksiliğe karşı da yedekte beklettiğimiz araçlarımız anında devreye girer.”

Mağazalarına kendi araçlarıyla yaptıkları sevkiyatların tamamının kontrolünün ve denetiminin yine kendileri tarafından gerçekleştirildiğini ileten Adil Dindar, ürünlerin taşınması ve depolanmasının Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nin Gıdaların Taşınması ve Depolanması bölümünde yer alan kurallara uygun olarak soğuk hava sistemiyle donatılmış araçlarla yapıldığını kaydediyor.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat