e


Tekstilin ihracat kapısı Merter olacak

Rusya’nın yıkılması ve Doğu Bloku’nun dağılmasından sonra bu bölgelere yapılan tekstil ihracatının kapısı İstanbul Laleli semti oldu.





merter_tekstil.jpg

İlk ihracatını 1994 yılında Laleli’den yapan Colin’s ve Loft markalarının sahibi Eroğlu Grubu, bugün yurtdışında 700 mağazaya ulaştı. Yurtdışında en fazla mağazaya sahip Türk markası olan Eroğlu Grubu, gayrimenkul alanında da faaliyet gösteriyor. İstanbul Merter’de E-5 karayolu üzerindeki Vakko arazisinde Eroğlu ve Doğa Şehircilik şirketleri, konut, ofis ve mağazalardan oluşan karma bir projeyi hayata geçirdi. Merter Platform adı verilen ofis ve rezidansların giriş katındaki 110 mağaza ise tekstil markalarına kiralanacak. Burada defile, sergi ve müşteri ağırlama alanı da yer alacak.

Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, Merter Platform’un girişindeki alanı ‘Türkiye’nin tekstil markalarının yeni ihracat kapısı’ olarak planladıklarını söyledi. Eroğlu, “Bu arazi, Türkiye’nin ilk önemli tekstil fabrikası kabul edilen Vakko’nun yeri. Bereketli bir yer. Burası yurtdışına markalarını pazarlayacak tekstil mağazalarının yer alacağı bir platform olsun istiyoruz. 110 mağazayı kiralayacakları çözüm ortağımız olarak görüyoruz.” dedi. Toptan satış yapılan mağazalar bölgesi Osmanbey’in ofis, Laleli’nin turistik alana dönüşeceğini belirten Eroğlu, “Benim kanaatimce buralar Merter’e kayacak ve önümüzdeki 20-30 yıl boyunca toptan satış ve yurtdışına ihracatın merkezi Merter olacak.” diye konuştu. Nurettin Eroğlu’na göre Türk tekstili Doğu Avrupa, Rusya, Ukrayna ve Türk cumhuriyetleri ile Körfez bölgesinde en az 30 yıl boyunca daha lider konumda olacak. Avrupalıların bu bölgelerde hızlı davranamadığını ve iç krizle uğraştıklarını, Rusya ve Ukrayna’nın tekstilde üretim ve markalaşma yapma potansiyellerinin bulunmadığını anlatan Eroğlu, “Bize bu bölgede rakip olacak tek ülke Mısır olabilir. Bu ülke ile aramızda 30 yıllık bir fark var. 30 yıl boyunca iş yaptığımız bölgelerde bizi geçecek ülke görünmüyor.” dedi. Çin’de 80 milyon tekstil işçisi sayısının 40 milyona düştüğünü belirten Eroğlu, “Ücretler 60 dolardan 350 dolara çıktı. Çin artık dünyanın tekstil üretim merkezi değil.” ifadesini kullandı.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat