Dev konteyner limanı 10 ay sonra hizmete giriyor
Tekirdağ’da inşa edilen Avrupa’nın üçüncü büyük konteyner limanı Asyaport, 10 ay sonra hizmete girecek.
Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay, derinliğiyle dev konteyner gemilerinin yanaşacağı limanın, İstanbul ve Bursa’nın yükünü de hafifleteceğini söyledi.
Cumhuriyet’in 100. yılı olan 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük konteyner limanını Tekirdağ’da inşa ediyor. Yapımına 2009 yılında başlanan Tekirdağ Asyaport’a ilk gemi 29 Ekim 2013 tarihinde yanaşacak. Yılda 2,5 milyon konteynerin yüklenip boşaltılacağı Asyaport, Akdeniz ülkeleri arasında en büyük, Avrupa’da ise üçüncü büyük konteyner yükleme-boşaltma limanı haline gelecek. 2016 yılında tam kapasite ile çalışacak limanın toplam yatırım miktarı 450 milyon doları buluyor.
Doğrudan 1.200 kişilik istihdamın sağlanacağı limandan Karadeniz ve Akdeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin yanı sıra ABD ve Çin gibi dünyanın uzak ülkelerine de mal gönderimi yapılacak. Yanaşma derinliği eksi 8 ile eksi 20 metre arasında olan limana dünyanın en büyük konteyner gemileri yanaşabilecek. Limanın şehirde bulunan 1.500 fabrikanın yanı sıra İstanbul ve Bursa gibi şehirlere hizmet vereceğini belirten Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Boğaz trafiğinin rahatlamasına da katkıda bulunacağını söyledi. Günay, limanın doğrudan ve dolaylı olarak 5 bin kişiye yeni iş kapısı açacağını ifade etti. Asyaport’u İtalyan MSC ile Türk Asyaport firmaları inşa ediyor.
2013 sonbaharında ilk geminin yanaşacağı liman sayesinde İstanbul’daki ticari hareketliliğin azalacağını aktaran Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, karayolu ve demiryolu bağlantısıyla sevkiyatın daha rahat yapılacağını söyledi. Günay’ın açıklamasına göre liman sayesinde şehirde bulunan binlerce firmanın yanı sıra Türkiye’nin farklı şehirlerinde üretim yapan şirketler de yanaşma derinliği sayesinde Asyaport’tan büyük gemilere yükleme yapabilecek. Bu sayede dış ticaret hız kazanacak. Günay, “Tam olarak faaliyete geçtiğinde Avrupa’nın üçüncü büyük konteyner limanı olacak Asyaport, Türkiye’nin ihracatına da ciddi katkı sağlayacak. Aynı zamanda üretim için gerekli olan hammadde ihtiyacı da bu limandan karşılanabilir. Büyük gemiler yükleme yapacağı için maliyetler de azalacak.” dedi.
Asyaport Operasyon, Destek Hizmetleri ve İdare Amiri Bahri Özden ise limanın özellikleri hakkında gazetecilere bilgi verdi. Buna göre yanaşacak gemilere yükleme ve boşaltma esnasında elektrik enerjisi verilmek suretiyle dizel motorların çalıştırılmaması sağlanacak. Kullanılan ekipmanların büyük kısmı elektrikle çalışacağı için hava ve gürültü kirliliği de engellenmiş olacak. Deniz yüzeyine yapılacak 320 bin metrekarelik dolgunun 210 bin metrekarelik bölümü Ocak 2012 tarihi itibarıyla tamamlandı. Toplam rıhtım uzunluğu 2.010 metre olan limanda 50 adet liman traktörü yer alacak.