e
Banner


'Yerinde gümrükleme' ihracatı hızlandıracak

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni uygulaması Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü devreye girdi. Uygulama ile ihracatçı firma gümrüğe uğramadan malını doğrudan ihraç edebilecek.





hayati yazıcıYetkili firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıyan uluslararası bir statü olan 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü', Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konuldu.

Bu uygulama ile serbest bölgeler dahil, Türkiye gümrük bölgesinde yerleşik, en az 3 yıldır faaliyette bulunan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları yetkilendirilmiş yükümlü olabiliyor. 'Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü' alan firmalar 'yerinde gümrükleme' imkanına kavuşarak ürünlerinin gümrükleme işlemlerini gümrük sahası yerine kendi tesislerinde  yapma imkanına kavuşacaklar. Firmaların bu imkan ile ihracat pazarlarına daha hızlı ulaşması mümkün olabilecek. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulamasının tanıtım toplantısında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu uygulamanın devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Yazıcı yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulaması ile ihracat maliyetlerinin yüzde 90 oranında azalacağını söyledi.

Hedeflerinin, ticarette en kolay ve güvenilir ülke olmak olduğunu ifade eden Yazıcı, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için yeni enstrümanları devreye soktuklarını, aksaklıkları giderdiklerini belirtti. Bürokrasiyi azalttıklarını dile getiren Bakan Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nün gümrüklerdeki işlemleri azaltacak bir uygulama olduğunu kaydetti.

 

'KOBİ'lere avantaj sağlayacak'

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü alan firmaların yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit kolaylıklarına kavuşacağını anlatan Hayati Yazıcı, firmalara en büyük avantajı yerinde gümrüklemenin sağlayacağını vurguladı. Yerinde gümrükleme ile eşyanın gümrükleme işlemlerinin gümrük sahasında değil, firmaların kendi tesislerinde yapılmasına imkan tanındığını belirten Yazıcı, bu sayade firmaların pazara daha hızlı ve ekonomik ürün sunabileceğini aktardı. Avrupa Birliği'nde yerinde gümrükleme işleminin yüzde 70 seviyesine ulaştığını kaydeden Yazıcı, bu sayede yabancı iş bağlantılarının artacağını aktardı. Yazıcı, bu yılın ikinci yarısından itibaren ithalatta da yerinde gümrükleme işlemine geçileceği bilgisini verdi.

İzinli gönderici ile de, taşıyıcı firmanın kendi depolarında gümrük işlemlerini yaparak, ürünleri gümrüğe sokmadan doğrudan yurtdışına taşıyabileceğine dikkat çeken Yazıcı, bu uygulamanın KOBİ'lere ihracatta avantaj sağlayacağını söyledi.

Ortak transit kolaylığına dikkat çeken Bakan Yazıcı, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulayan 46 ülke ile hızlı dış ticaret yapılabileceğini vurguladı. Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinin bu statüye sahip olduğunu aktaran Yazıcı, Türk ürünlerinin uluslararası ticaretteki gücünün artacağını dile getirdi.

 

'İhracat maliyetleri yüzde 90 azalacak'

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulamasının yüzde 90 oranında ihracat maliyetlerini azaltacağını kaydeden Hayati Yazıcı, bir konteyner ürünü gümrükleme maliyetinin yüzde 17 azalacağını ifade etti. Ülke ekonomisine Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü uygulaması ile 500 milyon dolar yıllık kazanç sağlanacağını vurgulayan Yazıcı, artık mesai saatleri dışında 24 saat ihracat yapılabileceğini anlattı. Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası verileceğini söyleyen Yazıcı, bu sertifikayı almak isteyen firmaların en az 3 yıldır faaliyette bulunması ve 5 milyon dolarlık ihracat yapması gerektiğini belirtti.

 

'Firmaların ticari kayıtları güvenilir olmalı'

Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü isteyen firmaların en başta güvenilir olması gerektiğine vurgu yapan Hayati Yazıcı, ticari kayıtların güvenilir ve izlenebilir olması koşulu arandığını söyledi. Bununla beraber mali yeterlilik koşuluna da baktıklarını dile getiren Yazıcı, firmaların emniyet ve güvenlik durumlarına bakılarak Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü verileceğini aktardı. Statünün belirli bir süresi olmadığını anlatan Yazıcı, şartlarını koruyan şirketlerin yetkilendirilmiş yükümlü olarak faaliyetlerine devam edeceklerini, şartları yerine getirmeyenlerin ise belgelerinin iptal edileceğini belirtti. Bakan Yazıcı, bakanlık olarak Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'ne sahip firmaları denetleyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

Yeşil pasaport da alabilecekler

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın verdiği bilgilere göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası'na sahip firma temsilcileri yeşil pasaport alma hakkına da sahip olacaklar. Yeşil pasaport konusunda herhangi bir kota veya süre uygulanmayacak. Sertifika geçerli olduğu süre boyunca, firma çalışanlarına verilmiş yeşil pasaportlar geçerliliğini koruyacak. Sertifika sahibi firmanın istediği miktarda yeşil pasaport verilebilecek. Yeşil pasaport işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilecek. Gümrük Bakanlığı, yeşil pasaport almak isteyen sertifika sahibi firmalara, başvurularında ilk etapta yol gösterecek. Gidilen ülkede yeşil pasaport kullanımında herhangi bir sorun olmayacak. Yaklaşık bin firmanın Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası'nı almaya hazır olduğunu söyleyen bakanlık yetkilileri, bunların ülke ekonomisinin yüzde 80'ini oluşturduğunu ve bu firmaların yeşil pasaport alarak daha hızlı hareket edeceklerini kaydetti.

(dunya)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat