e


1V1Y.COM’un tedarik zincirindeki 5 doğrusu
Tedarik zinciri süreçlerini müşteri beklentilerine göre dizayn ettiklerini belirten 1V.1Y.COM COO’su Cafer Salcan, doğru ürünü, doğru zamanda, doğru şekilde, doğru maliyetle ve doğru kişiye ulaştıracak bir sistem kurarak, zamanında teslimat oranlarını %95’lerin üzerine, tedarik oranlarını ise %98’lere ulaştırdıklarını vurguluyor. 




1v1yAçılımı ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’ olan 1V1Y.COM, Ekim 2011’den beri alışveriş tutkunlarının vazgeçemediği adreslerin başında geliyor. 1V1Y.COM’un en önemli özelliği şüphesiz kurucuları. Kurucuları arasında Abdullah Kiğılı (Kiğılı), Ahmet Can Tarkan (Dilasima), Ali Tahsin Özlenir (Özlenir), Burak Çelet (Desa), Hüseyin Gencer (Kelebek), Kerem ve Furkan Gözalan (Asport), Mehmet Hotiç (Hotiç), Mehmet Rıza Aytek (Vitrin), Nejdet Ayaydın (İpekyol), Ramazan Kaya (Saat&Saat), Tekin Acar (Tekin Acar Kozmetik), Ümit Zaim (Derimod), Yılmaz Yılmaz (Koton) ve Yüksel Başeskioğlu (Zeki Triko) gibi Türkiye’nin en seçkin moda ve perakende markalarının yaratıcıları yer alıyor. 1V1Y.COM, perakende dışında Burhan Özkan (Herşey İletişim /OM Medya), Yomi Kastro (Inveon), Levent Hatay ve Gizem Burteçin ile iş ortaklığı yapıyor. Özel alışveriş kulüplerine farklı bir soluk getiren 1V1Y.COM, yeni sezon ve günün fırsatlarında binlerce markayı bir arada sunuyor. Ünlü markaların yeni sezon koleksiyonlarının farklı avantajlarla yer aldığı “Yeni Sezon” bölümünde üyeler 300’den fazla marka ve onbinlerce farklı ürünü bir arada bulabiliyor.  Her gün 25 farklı markanın onbinlerce ürünü, %90’a varan büyük indirimlerle “Günün Fırsatları” bölümünde üyelere sunuluyor. 
Kurulduğu günden bu yana her ay düzenli ziyaret artışı yakalayan 1V1Y.COM’un, kurucularının sahip olduğu perakende kültürü, vizyonu ve birikimi teknoloji öncülüğü ile güçlendirerek Türkiye’nin lider e-ticaret markası olmayı hedeflediğini belirten 1V.1Y.COM COO’su Cafer Salcan, tüm süreçleri olduğu gibi tedarik zincirini de müşteri odaklı yürüttüklerini ve buna göre dizayn ettiklerini söylüyor. “Müşteri memnuniyetinde en kilit noktanın, söz verilen tarihte ve şekilde müşteriye siparişini ulaştırmak olduğunun bilinciyle çalışıyoruz” diyen Salcan, tedarikte zincirinde kurdukları doğru sistem sayesinde, zamanında teslimat oranlarını %95’lerin üzerine, tedarik oranlarını ise %98’lere ulaştırdıklarının altını çiziyor. 
 
E-ticarette, müşteri beklentileri nasıl şekilleniyor ve bu süreçte lojistik nasıl bir rol oynuyor?
E-ticaretin en önemli birkaç ayağından biri lojistik. Lojistik zaten hayatımızı kolaylaştıran, ticareti yönlendiren bir süreçler bütünü. E-ticaret, satışa sunulacak ürünün fotoğraflanması için numunelerin depoya gelmesi ile başlayan, sonrasında siparişlerin yönetimi, ürün kalite kontrol ve mal kabulü, depo toplama, paketleme, iade yönetimi, envanter takibi, müşteri ve tedarikçi ilişkileri yönetimini de içine alan komplike bir yöntemler bütünüdür. Burada ana amaç, minimum maliyetle en optimum hızı yakalamak yani doğru ürünü, doğru zamanda, doğru şekilde, doğru maliyetle, doğru kişiye ulaştırma işi. Bu doğruları sağlamak da lojistiği yöneten arkadaşlarımızın ve sistemin başarısıdır. Yapılan analizlerde tüketicilerin e-ticarette %92’i hız, %87’sinin güvenlik, %98’inin fiyat gibi seçeneklere bakarak alım yaptıklarını görüyoruz. İşte lojistik bu beklentileri karşılamak adına çok önemli. Önemli bir maliyet kalemi olduğu gibi, müşteri memnuniyeti ve maliyet tasarrufu açısından da fırsat merkezi olarak görünüyor bizler için.
 
ZAMANINDA TESLİMAT ORANINI 
%95’LERİN ÜZERİNE ÇIKARDI 
 
Tedarik zinciri sürecinde nasıl bir yol izleyerek, siparişleri doğru zamanda kullanıcılarınıza ulaştırıyorsunuz? 
Zamana ve hıza endeksli işleyen ve satış sonrasında en hayati süreçlerimiz tedarik, envanter yönetimi, kalite yönetimi, depo operasyonları ve dağıtımıdır. Tedarik planlama ekiplerimiz talep planlarına göre tedarikçilerimizle iletişime geçiyorlar. Tedarik sürecinde oluşan tüm sorunları çözen, ürünün en hızlı şekilde lojistik merkezimize ulaşmasını sağlayan tedarik ekiplerimiz, sektörel uzmanlıklarına göre çalışıyor. 
Lojistik merkezimize ulaşan ürünler, kalite kontrol sürecine girmekte ve hassas şekilde elden geçirilmektedir. 0 kontrol mantığına göre bu sürecimiz çalışmakta, tüm ürünler detaylı kontrollerden geçmektedir. Kalite kontrolden sonra içeri alınan ürünlerimiz, binlerce müşterimizin taleplerine göre sipariş bazında özel bir algoritma ile ayrıştırılmakta ve sevk edilmektedir. Diğer önemli süreçlerimizden biri de dağıtım sürecidir. Depodan çıkan ve müşteriye giderken kargo ağına giren siparişlerin hasarsız, eksiksiz ve zamanında varması da özenli şekilde takip edilmektedir. 
Biz tüm bu süreçleri, siparişlerinin son durumunu web sitemiz üzerinden kendileri için kişiselleştirdiğimiz sipariş takip sayfasından müşterilerimize hizmetimizin bir parçası olarak sunuyoruz. Tedarikte veya takip eden süreçlerde herhangi bir teknik sorunda müşteriyi hızlı bilgilendiren, Müşteri Hizmetleri departmanımız devreye girmektedir. Bu aşamada bir takım istatistiki bilgiler de vermek isterim. Zamanında teslimat oranımız %95’lerin üzerindedir. Zamanında tedarik oranımız %98’lere ulaştı. Her geçen gün bu süreleri daha da iyileştirmek için çözümler geliştiriyoruz.   
 
Lojistik iş ortaklarınızı hangi esaslara göre belirliyorsunuz? Operasyonlarınızdaki çözüm ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
Şirketimiz sektörünün en iyi hizmet sağlayıcıları ile çalışmaktadır. Operasyonlarımızda en karmaşık süreçlerimizin başında depo operasyonları gelmektedir. Yüzbinlerce ürünü elleçlemek, siparişlere göre ayrıştırmak, iade yönetimi, paketleme, faturalama, kalite kontrol, VAS operasyonları gibi karmaşıklık gösteren süreçler bütününde uzmanlığı en iyi olan firma olarak Ekol Lojistik’i gördük ve birlikte ilerleme kararı verdik. Bu süreçte iki taraf arasındaki en önemli köprü IT entegrasyonu oldu. 3 aylık zor bir süreci birlikte yöneterek entegrasyonu tamamlayıp canlıya aldık. Ekol ne kadar doğru bir çözüm ortağı olduğunu bu entegrasyon çalışmasında gösterdi. Çözüm ortağı ile aynı pencereden aynı hedeflere bakmak, aynı dili kullanmak çok önemli. Yaşadığımız süreçte bunun ne kadar önemli olduğunu gördük. 
Dağıtımda da MNG’nin dağıtım ağını kullanmaktayız. Bu iki firmayı seçerken sektörel tecrübeleri, ölçekleri, insan kaynağının uzmanlığı, IT altyapısı, esnekliği gibi kriterler değerlendirmede dikkate alınmıştır. Özellikle e-ticaret sektörü yeni olduğundan IT, sektörel tecrübe kriterleri en az fiyat kadar önemli seçme kriterleridir. 
 
DEPOLAMA VE DAĞITIMDA OPTİMUM ÇÖZÜMLER 
 
Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor? Bu maliyetleri düşürmede nasıl bir yol izliyorsunuz? 
E-ticaret firmalarının en önemli hizmet gideri lojistik maliyetler. Lojistik maliyetlerimiz toplam giderlerimiz içinde %9-10’lar seviyesindedir. Bu maliyetlerin içinde en önemli iki maliyet kalemi olan depo operasyonları ile dağıtım giderlerini görmekteyiz. Toplam lojistik maliyetlerimizin %33’i depolama, %42’si dağıtım, ’si ambalaj, %8’i de yönetim giderlerinden oluşmaktadır. Bu maliyetleri düşürmek için depolama ve dağıtımda optimizasyon çalışmalarına öncelik veriyoruz. Bu optimizasyon çalışmalarında lojistik hizmet sağlayıcımızla birlikte ilerliyor, projeleri birlikte değerlendiriyoruz. Biliyoruz ki, fikirleri sunmak kadar bu fikirlerin hayata geçirilmesinde proje geliştirme, mühendislik ekiplerinin sektörel bilgi birikimi ile geliştirilen süreçlerin IT açısından uygulanabilir hale getirilmesi, yazılım geliştirilmesi de çok önemli. Biz bu noktada çok uyumlu ilerliyoruz.    
 
Lojistik şirketlerine yönelik beklenti ve önerileriniz neler? 
Yaptığımız anketler, sektördeki bazı araştırma kuruluşlarının yaptığı araştırmalarda gördüğümüz, müşterilerin fiyat değerlendirmesi yaparken aynı zamanda bu ürüne ne kadar sürede ulaşacaklarını da sorguladıklarıdır. Yani hızlı bir teslimat istiyorlar. Moda çok hızlı değişiyor. Fast fashion mantığı, sürekli değişim isteyen tüketicilere modayı çok hızlı değiştiren sunan bir anlayış. Elektronik ürünlere bakıyoruz, sürekli bir değişim, geliştirme var. O halde e-ticaret siteleri de gerek tekstilde, gerek teknolojik ürün satışında bu hızı yakalamalı, müşteriye çok hızlı cevap verecek yapıya ulaşmalıdır. Amerika’da e-ticaret sitelerinde saatlik teslimler konuşuluyorken, ülkemizde beklenti seviyeleri halen günler mertebesinde. Biz bu açıdan en doğru ilerleyen, istikrarlı şekilde tedarik zinciri üzerindeki sürelerini kısaltmaya çalışan bir e-ticaret firmasıyız. 
 
FORMULA 1’DEKİ PİTSTOPDAKİ EKİP GİBİYİZ!  
 
1V.1Y.COM COO’su Cafer Salcan, yürüttükleri işin bir gereği olarak her günlerinin farklı bir heyecan ve farklı bir anı ile dolu olduğunu söylüyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Benim için en güzeli ekibimin ve benim bir takım olduğumuzu hissetmemiz. Biz kendimizi Formula 1’deki pitstopdaki ekip gibi görüyoruz. Bir sipariş geliyor. Biz bunu en kısa zamanda yola çıkarmalıyız. Yoksa, yarışta geç kalacağımızı biliyoruz. Firma olarak kırdığımız her yeni rekor, uygulamaya aldığımız her yeni fikir benim için bir anı. E-ticaretin doğası sanırım bu… Sürekli sizi de değiştiriyor, sektör olarak kendisi de değişiyor.” 
 
 
 
 
 
 
 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat