e


Roger Waters konserinden lojistik notalar
Türkiye’den bir efsane geçti. Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters Garanti Bankası sponsorluğunda, BKM ve GNL organizasyonu ile 4 Ağustos’ta verdiği konserle İstanbul’u salladı. Konser için gerekli olan 140 tonluk prodüksiyon malzemesi 78 tırla taşındı, sahneye 110 metrelik duvar kuruldu. Organizasyon, dünyada bugüne kadar kurulmuş en büyük sahnelerden biri olarak kayıtlara geçti. 




roger_waters_lojistikTürkiye’de son yılların en büyük organizasyonlardan biri Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters’ın İstanbul konseri oldu. Dünyanın en büyük prodüksiyonlarından kabul edilen “The Wall” turnesi kapsamında Garanti Bankası sponsorluğunda, BKM ve GNL organizasyonu ile 4 Ağustos’ta İTÜ Arena’da gerçekleştirilen konser, görkemli şovu kadar 120 metrelik yılın duvarıyla da çok konuşuldu. Konser için İstanbul’da düzenlenen Madonna ve Red Hot Chili Peppers konserlerinde kurulan iki sahnenin toplamı büyüklüğünde bir sahne kuruldu ve dünyada bugüne kadar kurulmuş en büyük sahnelerden biri olarak kayıtlara geçti. Peki bu dev organizasyonunun perde arkasında neler yaşandı? 
 
110 METRELİK DUVAR KURULDU 
 
Bu süreci Türkiye’nin önde gelen konser organizasyon ve menajerlik firmalarından biri ve daha önce Madonna, Mark Knopfler, Sting, Elton John, Black Eyed Peas, Sarah Brightman, Julio Iglesias ve son olarak Roger Waters’ın da aralarında bulunduğu onlarca konser organizasyonuna imza atan GNL Entertainment’in Kurucu Başkanı Alp Çağrı Günal anlattı. 3 yıllık bir planlama ve uğraş sonucu yüzlerce kişinin emeği ile gerçekleştirilen konserin sahne hazırlıklarının yaklaşık 20 gün sürdüğünü belirten Günal şunları aktardı: “Bu, tüm zamanların en uzun hazırlık ve kurulum süresi oldu. Sahneye özel olarak 110 metrelik bir duvar kuruldu. Duvarın tamamı ve duvarı ayakta tutan konstrüksiyonun bir kısmı İngiltere’den getirildi. Tüm duvar, üzerine yansıtılan dev projeksiyon cihazları sayesinde dev bir ekran haline dönüştü. Sahne ve çatı sistemi dünyada düzenlenen konserlerin en  büyüklerinden biriydi. Organizasyon için yüzlerce kişi çalıştı. Konseri 30 bin kişi izledi. Berlin duvarını temsil eden ve turneye adını veren o meşhur duvar İstanbul’da 199. kez yıkıldı.” 
 
140 TON AĞIRLIĞINDA MALZEME TAŞINDI 
 
140 ton ağırlığındaki malzemelerin konser alanına İngiltere’den 78 tırla taşındığını belirten Günal, buradan da yine karayolu ile Prag’a gönderildiğini söyledi. Yapılan taşımada en ağır malzemenin Stageco’nun dev çelik sahnesi olduğunu vurgulayan Günal, “Sahne uygun bir şekilde parçalara ayrılarak tır başına düşen ağırlıklar dengelendi” dedi. 
Konser için hizmet veren lojistik firmasının yurtdışından belirlendiğini söyleyen Günal, gümrük işlemlerinde ise uzun zamandır iş ortaklığı yaptıkları Yeni Başaran firmasıyla çalıştıklarını belirtti. 
Bu dev organizasyonun lojistik sürecinde hiçbir sorun yaşamadıklarını vurgulayan Günal, şöyle sürdürdü: “Çok sorunsuz ve standart bir iş oldu. Herhangi sıra dışı bir olay yaşamadık. Eğer Prag konseri outdoor’dan indoor’a alınmasaydı, oldukça zorlanabilirdik. Çünkü İstanbul’daki konserin normalde günü 3 Ağustos’tu. Ancak 3 Ağustos tarihi Kadir Gecesi olduğu için konseri 4 Ağustos’a aldık. Prag konseri indoor’a alınmasaydı buraya ilk kurulacak malzemeleri bir Boeing 747 ile yollamamız gerekecekti. Bu da bizi lojistik anlamda oldukça zorlayacaktı.” 
 
LOJİSTİK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR 
 
Günal, bu tür büyük organizasyonlarda lojistiğin hayati bir önem taşıdığını söyleyerek şöyle devam eti: “Çünkü saatlerle yarışılıyor. Birkaç saatlik bir gecikme maliyetlerin iki katına çıkmasına, daha fazla bir gecikme ise konserin iptaline sebep olabiliyor. Lojistik şirketlerinin olası aksilikleri öngörüp, buna göre tedbir almaları çok önemli.
Umarım bir gün bizim sanatçılarımız da tüm dünyada, en azından Türki Cumhuriyetler’de turne yapar hale gelirler ve Türk lojistik firmaları İstanbul’dan çıkıp yollara düşer.” 
 
DÜNYAYI GEZİYOR
 
“The Wall” adlı turne adını Roger Waters’ın kurucusu olduğu Pink Floyd’un 1979 yılının sonunda çıkardığı “The Wall” albümünden alıyor. Şov, ilk olarak Pink Floyd tarafından 1980 ve 1981 yılları arasında 17 defa sahnelendi. Konusu ve içerdiği fikirler açısından dünyanın en önemli rock konsept albümlerinden biri olan “The Wall” yaklaşık 10 yıl sonra ilk olarak 1990’da Berlin konserinde sergilendi. Müziğinin yanı sıra sözleriyle de çok ciddi, anlamlı bir hikayeyi anlatan “The Wall” turnesi ile Roger Waters 2011’den bu yana dünyayı geziyor. 
Şovda, sahneye kurulan dev duvara fotoğraflar yansıtılıyor. Duvara yansıtılan ilk görüntü ise 1944’te 2. Dünya Savaşı sırasında hayatını kaybeden Waters’ın, babası Eric Fletcher Waters‘ın fotoğrafı. Devamında ise 2007 yılında İran’da yapılan protestolarda öldürülen Nida Ağa Sultan, 2011 yılında Bağdat’ta bombalama sonucu ölen 9 yaşında ki A. Kinani’nin de aralarında bulunduğu isimlerin görüntüleri duvara yansıtılıyor. Waters’ın İstanbul’daki konserinde duvar sahnesine 17 Eylül 1961’de idam edilen Başbakan Adnan Menderes, 24 Ocak 1993’te öldürülen Uğur Mumcu ve 19 Ocak 2007’de öldürülen Hrant Dink’in fotoğrafları yansıtıldı. 
 
ROGER WATERS KONSERİNİN SATIR BAŞLARI 
 
“The Wall’ için İstanbul’da düzenlenen Madonna ve Red Hot Chili Peppers konserlerinde kurulan iki sahnenin toplamı büyüklüğünde bir sahne kuruldu. Sahne dünyada bugüne kadar kurulmuş en büyük sahnelerden biri olarak kayıtlara geçti.
Sahne ve prodüksiyon malzemesi 78 tırla İngiltere’den getirildi. 
Tırlar arka arkaya dizildiğinde uzunlukları Boğaz Köprüsü’nü iki kez dönebiliyor!
Şovda kullanılan projeksiyon, dünyanın en büyük yıldızlarının kullandığı projeksiyonun altı katı büyüklüğünde. Projeksiyon duvarı tam 110 metre.
Konserde kurulan duvarda kullanılan büyük tuğlalar, yaklaşık olarak iki binanın yapımında kullanılan tuğlaların sayısıyla eşit.
The Wall konserinde kullanılan elektrik gücü, bir mahallenin gün boyunca kullandığı elektrik enerjisine denk geliyor.
The Wall konserindeki kablolar birbirine bağladığında, Taksim Meydanı’ndan Tuzla’ya kadar uzayabilir. 
Konserin şov bölümünde sahneye çıkan kuklaların boyları 12-20 metre arasında.
Sahnede toplam 140 ışık robotu kullanıldı. 
Sahnenin toplam ağırlığı 140 ton.
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat