FIATA Başkanı: Türkler FIATA Dünya Kongresi’nin hakkını veriyor!
14/08/2014 - 15:15:00
Dünya forwarderlarının çatı federasyonu olan FIATA’nın Başkanı Francesco Parisi, UTİKAD’ın Genel Merkezi’nde UTA LOJİSTİK DERGİSİ’ne özel açıklamalarda bulundu. Özel Röportaj – BURCU GÜRSES
FIATA ISTANBUL 2014 Medya Partneri UTA Lojistik Dergisi’ne konuşan Francesco Parisi, her yıl farklı ülkede gerçekleştirilen FIATA Dünya Kongresi’nin 12 yıl aradan sonra yeniden Türkiye’de yapılmasının gerekçesini “Türkler bu kongrenin hakkını veriyor” şeklinde özetleyerek Türkiye’nin ikinci evsahipliğinin arkasında yatan proaktif yaklaşımın hikayesini de açıkladı.
Bazı ilklere ve yeni açıklanacak projelere de sahne olacak ve bu yıl 52.’si gerçekleştirilecek FIATA Dünya Kongresi, 13-18 Ekim 2014 tarihlerinde İstanbul’un en büyük oteli olan Hilton İstanbul Bomonti Hotel’de düzenlenecek ve dünya forwarderları ile Türk lojistik sektörünün dev buluşması olacak. Francesco Parisi tüm forwarding sektörünü bu büyük buluşmaya davet ederek, gerek kongre sırasında gerekse 14 Ekim’de düzenlenecek UTIKAD Networking Day etkinliğinde işbirliği olanakları yaratacak görüşme fırsatlarının kaçırılmamasını öneriyor.
FIATA Başkanı Francesco Parisi ile birlikte söyleşimizde yer alan FIATA Genel Müdürü Marco Sorgetti, UTİKAD Başkanı ve FIATA Genişletilmiş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turgut Erkeskin ve FIATA Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Kosta Sandalcı da görüşlerini okurlarımızla paylaşıyor.
Sayın Başkan, FIATA Dünya Kongresi’ne Türkiye’nin ikinci kez ev sahibi olmasının ilginç bir hikayesi var aslında. Bu biraz UTİKAD’ın ve Türkiye’deki forwarding sektörünün proaktif yaklaşımının da göstergesi. Bilmeyenler için bu hikayeyi sizden kısaca dinleyebilir miyiz?
Çok haklısınız bu buluşma Türk forwarderlarının, UTİKAD’ın gittikçe güçlenen proaktif yaklaşımının somut bir göstergesi. FIATA Dünya Kongresi 2014 aslında başka bir ülkede düzenlenecekti. UTİKAD da kendini 2016 Dünya Kongresi için aday olmaya hazırlıyordu. Ama 2014’ün aday ev sahibi ülke bu organizasyonu düzenleyemeyeceğini açıklayınca UTİKAD adeta elini taşın altına koyup bu büyük buluşmayı 2014’te Türkiye’ye taşımayı önerdi. UTİKAD’ın bu önerisine kayıtsız kalmak mümkün değildi çünkü 12 yıl önce Türkiye’de düzenlenen FIATA Dünya Kongresi’nin başarısı tüm uluslararası katılımcılar tarafından büyük takdir gördü.
Biz UTİKAD’ın bu yıl çıtayı daha da yukarı taşıyarak sonraki yıllarda farklı ülkelerde düzenlenecek kongrelerimize örnek oluşturacağına inanıyoruz. Ayrıca; FIATA Dünya Kongresi 2014’e ilginin yüksek olacağını şu ana kadar gerçekleştirilen delege kayıtlarından daha iyi anlıyoruz ve İstanbul’un ilgiyi yüksek tutmak açısından ne kadar mükemmel bir seçim olduğunu bir kez daha görüyoruz.
Türkiye’nin, Türkiye’deki forwarding sektörünün FIATA için önemi nedir?
FIATA bilindiği üzere dört bölgeyi kapsamakta; Amerika, Avrupa, Asya Pasifik ve Ortadoğu-Afrika. Türkiye konum olarak bu dört bölgenin adeta kalbinde yer almasıyla, on 15 yılda ekonomisinde görkemli aşamalar kaydetmesiyle ve lojistik sektöründeki gelişimle FIATA için de önemli bir ülke. İstanbul da bu bahsettiğimiz dört bölgenin gerçek anlamda kesişme noktası. Bu yanı ile İstanbul benzersiz bir lokasyona sahip. Türkiye’de forwarderların çatı derneği olan UTİKAD’ın FIATA ile işbirliği de oldukça kıymetli.
FIATA Dünya Kongresi 2014’ün ana teması “Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme” olarak belirlendi. Lojistikte sürdürülebilirlikten ne anlaşılmalıdır? Lojistikte sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak kilit araçlar nelerdir?
Global forwarding sektörünün bir derneği olarak lojistik konusunun günümüzde çevresel konulardaki payının fazlasıyla farkındayız. Aynı zamanda inovasyonun, akılcıl lojistik uygulamalarının lojistiğin çevresel etkilerini önemli ölçüde azaltabileceğinin de bilincindeyiz.
Uluslararası ticaretin, lojistiğin çevresel etkilerinin azaltılarak da gelişme kaydedebileceğine inanıyoruz. Bunun yolu da inovasyondan, akılcıl lojistik uygulamalardan geçiyor. Türkiye bu çerçevede birkaç önemli çözümü hayata geçirmiş bir ülke. Örneğin Kuzey Avrupa ve Batı Avrupa ülkeleri ile ticarette Türkiye; farklı intermodal taşımalar, deniz+demiryolu kombinasyonu ya da sadece demiryolu; Türkiye ile sözkonusu ülkeler arasındaki taşımalarda önem taşıyor.
Lojistikte sürdürülebilirliği sağlayacak temel unsurlara gelince… Elbette bu unsurlar; inovasyon, altyapı ve yatırımdır. Bir AB ülkesi vatandaşı olarak şunu belirtmeliyim ki AB, sürdürülebilir lojistik için bazı hedefler koyuyor. Örneğin; 2030 itibariyle 300 kilometre mesafeyi aşan taşımaların yüzde 30’unun, 2050 yılı itibariyle de %50’sinin intermodal taşıma şeklinde gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyor ve bu doğrultuda hedefler belirliyor. Her ne kadar ‘300 km’ biraz iyimser bir rakam gibi gözükse de daha uzun mesafeler için yüzde 30’a ulaşmak önemli bir gereklilik.
FIATA üyelerinin forwarder olduğunun altını çizerek şunu vurgulamam gerekir ki; bizler dernek olarak her taşıma moduna aynı mesafedeyiz, ayrım yapmıyoruz. Bizim için önemli olan pazar ve sürdürülebilik açısından en iyi taşıma kombinasyonunu oluşturmaktır. En iyi kombinasyona ulaşmanın yolu da her zaman inovasyondan, altyapıdan ve güçlü altyapıya ulaşmamızı sağlayacak yatırımlardan geçiyor. Özellikle uluslararası taşıma koridorlarındaki tıkanıklıkları giderecek yatırımlar, lojistikte sürdürülebilirliğin geleceğini büyük ölçüde etkileyecektir.
FIATA bu yıl İstanbul’da düzenlenecek 52. Dünya Kongresi’nde hayata geçireceği bazı projeleri de sektöre ilk kez açıklayacak. Bu konuda basına açıklama yapmadığınızı biliyoruz ama küçük ipuçları rica etsek?
Kongrede gün yüzüne çıkacak yeni projelerle ilgili detay vermekten kaçınıyoruz. Projelerin heyecanı, sürprizi kaçmasın diye hiçbir yerde açıklamıyoruz. Kongre sırasında katılımcılarla paylaşacağımız yeni projelerimiz olacak. ‘Taşınabilir bilgi’ odaklı yeni bir konsepti sektöre tanıtacağız. FIATA olarak projelerimizi hayata geçirmek, geliştirmek için çeşitli kurumlarla da ortak çalışmalar yapıyoruz ki bunlardan biri de Dünya Bankası.
FIATA Başkanlığınızın ilk yılı bu kongre ile sona ermiş bulunuyor. Başkanlıktaki ilk yılınızın zorluklarını nasıl değerlendireceksiniz, ikinci yıl için hedefleriniz neler?
FIATA, bir şirket değil, sivil inisiyatif. Bu sebeple her iki yılda bir başkan değişiyor. Başkanlığa gelen isimler uzun yıllar FIATA’da görev yapmış kişiler olduğu için zaten sürece çok hazırlar. Başkanlığa getirilen herkes aktif olarak forwarding işiyle uğraşan kişiler, hepsi gönüllülük esasıyla başkanlık koltuğuna oturuyorlar. Bu sebeple işi bilen ve hevesli kişiler başkan oluyor. Bu da süreçte olası tıkanmaları önlüyor. Ayrıca FIATA Başkanlığı çok ilginç, çok cezbedici bir makam bu sebeple de çok rağbet gören bir makam. Ama o kadar yoğun ki keşke gün 24 saatten uzun olsaydı diyorum bazen…
UTIKAD Networking Day: FIATA tarihinde bir ilk!
UTİKAD’ın ilk kez bu kongrede hayata geçireceği “UTIKAD Networking Day”in yeni işbirliklerine ortam hazırlayıp sonraki FIATA dünya kongrelerine de örnek oluşturacak bir uygulama olacağını söyleyen FIATA Başkanı Francesco Parisi sözü UTİKAD Başkanı’na bırakıyor. Sohbetimize ev sahipliği yapan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin de “UTİKAD Networking Day”in FIATA Dünya Kongresi İstanbul’un resmi açılış tarihinden bir gün önce yani 14 Ekim’de düzenleneceğini açıklıyor ve şunları ekliyor:
“Genelde FIATA Dünya Kongrelerinde genel programın yoğunluğu sebebiyle farklı ülkelerden katılan forwarderlarla işbirliği oluşturmak için görüşmelerimizin süresi çok kısıtlı oluyordu. Bu yıl ilk kez UTİKAD’ın öncülüğünde FIATA Dünya Kongresi’nin resmi açılış tarihi olan 15 Ekim’den bir gün öncesi işbirliği oluşturmaya yönelik birebir görüşmelere ayrılacak. UTİKAD Networking Day’in bu yılki kongre katılımcı sayısını da artıracağını düşünüyoruz. Görüşmeler, 10.00- 17.00 saatleri arasında önceden programlanmış ve yarım saatle sınırlandırılmış olarak gerçekleşecek. Bu uygulamamızın oldukça rağbet göreceğinden emin olduğumuz için gelecek yıllardaki FIATA dünya kongrelerinde ev sahibi organizasyonların da bu etkinliği sürdüreceklerine inanıyoruz. 100 ülkeden 1000 civarında katılımcıyı beklediğimiz FIATA Dünya Kongresi çerçevesinde bu etkinlik, network geliştirme açısından önemli fırsatların kapılarını aralayacaktır.”
Turgut Erkeskin: Türkiye, dev bir laboratuvar
UTİKAD’ın FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’a taşıyacağı konulara da değinen Turgut Erkeskin şu noktalara değiniyor:
“Bu yılın teması sürdürülebilirlik çerçevesinde UTİKAD olarak bizler de bazı noktaların altını çizeceğiz. Sürdürülebilirlik sadece ‘yeşil’ çerçevede ele alınacak bir konu değil. Aynı zamanda ülkenin ticareti ve sanayisini geliştirecek altyapının nasıl şekillendirildiğiyle de ilişkili bir konu. Bu çerçevede Türkiye’nin büyük bir laboratuvar olduğunu düşünüyorum. Dış ticareti sürekli büyüyen Türkiye, ekonomisini sürekli büyütüyor ve hızla artan nüfusu, geniş yüzölçümü gibi birçok unsur Türkiye’nin uluslararası hatta şehirler arası ticaretini ve dolayısıyla lojistik yapısını da yönlendiriyor. Türkiye bir uçtan diğerine 1000 km’yi aşan kara genişliğiyle ile sanki birkaç ülke aşılıyormuş gibi uzun bir lojistik ağını gerektiriyor. Birçok uluslararası firma Türkiye’yi üretim ve dağıtım üssü olarak belirliyor. Türkiye’den beklentilerin karşılanabilmesi için karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu taşıma kapasitelerinin güçlendirilmesi için lojistik altyapısının da güçlendirilmesine yönelik yatırımların yapılması gerekiyor. Yıllardır TCDD’nin elinde olan demiryolu yük taşımacılığının serbestleştirilmesi henüz çok yeni olsa da, özel şirketlerin yatırım yapması açısından umut vericidir. Bu doğrultuda demiryolu yük taşımacılığını destekleyecek BALO projesinde UTİKAD olarak yer almak gurur vericidir. Yasal düzenlemelerdeki bu değişiklikler, yeni projeler, yatırımlarla Türkiye; ticaret ve lojistik açısından geleceğin şekillendirildiği büyük bir laboratuvar olarak değerlendirilebilir.”
FIATA Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Kosta Sandalcı: UTİKAD, 2002 çıtasını aşacak
“UTİKAD 20 yıldan uzun süredir FIATA’da aktif rol oynuyor. 2002’de UTİKAD olarak İstanbul’da ev sahipliğini yaptığımız FIATA Dünya Kongresi, hala uluslararası çevrede o kadar başarılı hatırlanıyor ki; bu durum, 2014 Dünya Kongresi için de UTİKAD açısından aslında zorlayıcı bir durum. Çünkü aşmamız gereken başarı çıtası o kadar yüksek ki; üzerine çıkmak için büyük çaba sarf etmeyi gerektiriyor. Bu noktada UTİKAD Başkanımız Turgut Erkeskin özel bir teşekkürü hak ediyor çünkü her detayı bizzat takip edip, kongre için üstün bir çaba sergiliyor. Ben de mümkün olduğunca kendisini desteklemeye gayret ediyorum. Deneyim, güç ve büyük hevesimizle birlikte 2002’deki kongrenin başarısını aşarak, bu yıl daha güçlü bir organizasyon gerçekleştireceğimize inanıyorum.”
Marco Sorgetti: ‘Lojistik Bağlanabilirlik’ mottosunu BM’ye taşıdık
FIATA Genel Müdürü Marco Sorgetti, FIATA’nın Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Büyüme komisyonlarına katılarak 164 ülkeden 40 bin forwarding ve lojistik şirketinin sesi olduğuna ve bu komisyonlarda sürdürülebilir büyüme ve lojistik ilişkisi hakkında görüş bildirdiğine de vurgu yaparak şunları söylüyor:
“Unutmamak gerekir ki; dünya ticareti her geçen yıl büyüyor ve buna paralel olarak da FIATA, BM nezdindeki girişimlerinde özellikle son iki yıldır ‘lojistik bağlanabilirlik’ konseptini savunuyor. Sürdürülebilirlik sadece “çevre” demek değildir, aynı zamanda ‘ekonomik büyüme’ olarak da değerlendirilmelidir. “
FIATA’da Türkiye’yi 4 Delege Temsil Ediyor
FIATA’nın farklı kademelerinde birçok ülkeden temsilciler bulunuyor. Bir anlamda FIATA’nın ülke çeşitliliği açısından nerdeyse Birleşmiş Milletler gibi bir yapısı bulunuyor. UTIKAD Başkanı Turgut Erkeskin, FIATA Genişletilmiş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak da FIATA çalışmalarını üst düzeyde destekliyor. Kosta Sandalcı, FIATA Karayolu Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olarak FIATA’nın çalışmalarına forwarding sektöründe uzun yıllara dayanan birikimini sunuyor. UTIKAD Yönetim Kurulu’nda yer alan ve demiryolu taşımacılığının önemli isimlerinden Hacer Uyarlar aynı zamanda FIATA Demiryolu Çalışma Grubu’nda yer alan tek Türk delege. FIATA Karayolu Çalışma Grubu’nda yer alan Ekin Tırman da sektörün genç ve başarılı yöneticilerinden…
FIATA’nın gücü nereden geliyor?
FIATA (Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu), 150 ülkeden yaklaşık 10 milyon kişinin istihdam edildiği, 40.000’e yakın Taşıma İşleri Organizatörü ve Lojistik Firmasını temsil eden bir sivil oluşumdur. FIATA; Birleşmiş Milletlerin Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde (ECOSOC), Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu’nda (ESCAP), Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nde (ESCWA), BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu, BM Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonlarında danışman statüsü ile yer almaktadır. FIATA, Uluslararası Ticaret Odası (ICC), Uluslararası Hava Taşımacılığı Derneği (IATA), Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC), Uluslararası Kara Taşımacılığı Birliği (IRU), Dünya Gümrük Organizasyonu (WCO) ve Dünya Ticaret Organizasyonu (WTO) gibi daha birçok resmi ve özel kuruluş bünyesinde taşıma işleri organizatörleri ve lojistik sektörünü temsil etmektedir. İlk defa 1926 yılında organize edilen ve bugüne dek 51 kez düzenlenmiş olan FIATA Dünya Kongresi, lojistik sektörünün üst düzey temsilcilerini ve karar vericilerini bir araya getirmektedir. Her yıl farklı ülkede gerçekleştirilen kongrelerde; uluslararası işbirlikleri, bilgi paylaşımı, inovasyon ve sektörel gelişmeler konusunda dünya lojistik sektörünün nabzı tutulmaktadır.