Öznakliyat enerji lojistiğindeki tecrübesini 2 dev projeyle taçlandırdı
16/08/2014 - 12:08:00
Öznakliyat, 63 yıllık deneyimiyle enerji lojistiğinde önemli projelerin çözüm ortağı olmayı sürdürüyor. Bu süreçte Türkiye’de ilk kez üretilen 58 metrelik rüzgar türbini kanatlarının İzmir Alsancak Limanı'na sevkiyatını üstelendiklerini belirten Öznakliyat A.Ş. Proje ve Ağır Nakliye Müdürü Filiz Bozat, Sırbistan’da ise her biri 290 ton ağırlığındaki iki transformatörün taşımasını gerçekleştirerek hizmet ihraç etmeye devam ettiklerinin altını çiziyor.
1951 yılından kurulan Öznakliyat, kara, deniz, demiryolu, proje ve ağır yük taşımacılığı, konteyner ve yurtiçi lojistik, antrepo işletmeciliği, forwarding ve gümrük danışmanlığı alanında konsolide hizmetler sunuyor. Kurulduğu günden buyana sürekli kendini geliştirmeyi ve profesyonel çözümler üretmek için stratejik yatırımlar yapmayı ilke edinen şirket, proje lojistiğindeki deneyimlerini enerji sektörüne de taşıyor. Enerji lojistiğini faaliyetlerinin odağına yerleştiren Öznakliyat, Türkiye’de ilk kez üretilen 58 metrelik rüzgar türbini kanatlarının İzmir Alsancak Limanı'na sevkiyatına devam ederken, yurtdışına da hizmet ihraç ederek portföyünü büyütmeyi sürdürüyor.
Enerji sektörüne yönelik yoğun bir taşıma trafiği içinde olduklarını belirten Öznakliyat A.Ş. Proje ve Ağır Nakliye Müdürü Filiz Bozat, “Müşterilerimize taşıma hizmetimize ek olarak, liman, gümrükleme, vinç, montaj dahil kapıdan-kapıya proje taşımacılığı hizmeti vermekteyiz” diyor. Bu süreçte enerji lojistiği kapsamında portföylerini iki dev projeyle güçlendirdiklerinin altını çizen
Bozat, önümüzdeki süreçte de atacakları stratejik adımlar ve gerçekleştirecekleri yeni yatırımlarla enerji sektörünün güvenilir iş ortağı olmayı sürdüreceklerini söylüyor. Bozat, gerçekleştirdikleri iki dev projenin ayrıntılarını ve önümüzdeki sürece ilişkin hedeflerini UTA Lojistik’e anlattı.
58 METRELİK KANAT TAŞIMASI
Türkiye'de ilk kez üretilen 58 metrelik rüzgar türbini kanatlarının İzmir Alsancak Limanı'na sevkiyatı projesinin ayrıntıları hakkında bilgi veriri misiniz? Taşıma sürecini nasıl organize ettiniz ve proje için ne tür ekipmanlar kullandınız?
Türkiye sanayi son yıllarda enerji sektörüne yönelik ürün tedariğinde büyük bir yol kat etmiş durumda. Çok güzide sanayi kuruluşlarımız “Türk Malı” olarak enerji ekipmanları üreterek ve ihraç etmektedir. Öznakliyat olarak biz de bu kapsamında Nisan ayı itibariyle Türkiye’de ilk defa üretilen 58 metre uzunluğundaki rüzgar türbinlerinin İzmir Fabrika sahasından İzmir Alsancak Limanı’na ihracat taşımalarına başladık.
Öncelikle proje için yapmış olduğumuz ön yol etüdü çalışmalarında, taşınacak kanatların uzunluk ve yüksekliğinden dolayı Alsancak Limanı’na ulaşım sırasında kent mobilyalarında modifikasyon ihtiyacı doğacağı ortaya çıktı. Bu kapsamda ölçekli modifikasyon noktası tespitlerine istinaden; İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik Koordinasyon Merkezi, Park Bahçeler Müdürlüğü ve yerel elektrik dağıtım şirketiyle koordineli bir çalışma yürüttük.
Diğer yandan yapılacak iş süreklilik arz edeceğinden dolayı, gerçek zamanlı operasyonları sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek için proje taşımasına başlamadan önce orijinal boyutta bir prototip hazırladık. Bunun için atıl bir kanat iskeleti ile araç üzerine monte olacak şekilde özel bir sehpa yaptırdık. Kanatların henüz fabrikada imalatı başlamadan, bu prototip ile demene sevkiyatını gerçekleştirdik. Liman çevresi peyzajına herhangi bir temas olmadan ve şehir trafiğini aksatmadan deneme sevkiyatımız başarı ile tamamlandı.
Kanat taşımalarını, 520 HP 6x4 Volvo FH16 çekicilerimize kombine ettiğimiz teleskopik olarak 55 metreye kadar açılabilen 4 akslı Faymonville marka dorselerimizle gerçekleştiriyoruz. Diğer yandan, kanatların ön ve arka çerçevelerinin araç üzerine sağlıklı bir şekilde oturabilmesi ve bağlanabilmesi için özel ölçüde aparatlar yaptırdık. Tamamı sertifikalı sabitleme, bağlama ekipmanlarımız ve operasyonda yer alan tüm personelimizin kişisel koruyucu donanımları ile birlikte iş güvenliği ve çevre kurallarına azami özen göstererek taşımalarımızı gerçekleştiriyoruz.
SIRBİSTAN’DA 580 TONLUK OPERASYON
Öznakliyat, enerji lojistiği kapsamında hizmet ihraç etmeye de devam ediyor. Bu kapsamda Sırbistan’da gerçekleştirdiğiniz transformatör taşımaları hakkında bilgi verir misiniz? Bu yükün taşınmasını nasıl organize ettiniz?
Sırbistan’da gerçekleştirdiğimiz bu projeyle enerji sektörü portföyümüze bir yenisini daha ekledik. Her biri 290 ton ağırlığındaki iki transformatörün Požarevac kentinden Belgrad’a taşımasını sorunsuz olarak gerçekleştirdik. Firmamızın merkezi Türkiye’de olduğu için proje kapsamında Özgümrük Müşavirliği’nden aldığımız hukuki ve gümrük mevzuatı danışmanlık desteği ile ticari kiralama yaptık. 18 kilometrelik güzergah için en elverişli taşıma çözümü olan girder bridge (hidrolik askı sistemi) ekipmanımızı, ticari kiralama ile 30 günlüğüne Türkiye’den Sırbistan’a gönderdik. Ekip ve ekipmanımızın Sırbistan’a varması ile bir ay sürecek zorlu serüven başladı. Ekibimizin direktifleri doğrultusunda ve liderliğinde güzergah üzerindeki modifikasyon noktaları tespit edildi. Doğu Avrupa’yı vuran sel felaketi nedeniyle bulunduğumuz zaman dilimi içinde çok ağır yağış koşulları altında modifikasyonları ve taşımaları tamamladık. Proje kapsamında gerçekleştirdiğimiz en önemli işlemlerden birisine Belgrad’ın 50 km doğusundaki köprüyü ve yaklaşık 100 metrekare dolgu yapılan enerji santralinin son dönemecini gösterebiliriz.
Proje kapsamında 6x4 Volvo ve MAN çekiciler ile kombine edilen oklu sistem 20 aks Cometto hidrolik platform üzerine girder bridge (hidrolik askı) sistemimiz monte edildi. Son teknolojiyi kullandığımız bu özel projede vagon-askı transferi için ayrıca 300 tonluk teleskopik ve kafes bomlu 2 adet vinç kullanıldı.
Transformatör gibi mal bedeli yüksek bir yükü hatasız ve güvenli olarak taşımak için yoğun bir mesai harcadık. Yine bu proje kapsamında demiryolu ve karayolu taşımasına kullanarak çağımızın gereği olan multimodal taşıma çözümleri içinde yer almaktan ve büyük bir hayali gerçeğe dönüştürmekten Öznakliyat ailesi olarak mutluluk duyuyoruz.
Enerji lojistiğine yönelik mevcut yatırımlarınızdan söz eder misiniz? Bu alandaki hizmetlerinizde nasıl farklılıklar yaratıyorsunuz?
İstanbul ve İzmir’de bulunan toplam 161 bin metrekarelik gümrüklü-gümrüksüz özmal depomuz, tamir bakım kademelerimiz, kendi bünyemizde bulunan gümrükleme şirketimiz ve ağır nakliye araç parkımızın dışında 158 adet genel kargo ve konteyner taşıyan tır/kamyon filomuz ile müşterilerimize hizmet veriyoruz.
Ağır nakliye ve proje ekipman parkımızda; 90 aks hidrolik platform, 2 set rüzgar ekipmanı ve 25 adet low bed aracımızın yanı sıra muadillerine göre kurulumu daha basit, oldukça hafif olan ve kullanım kombinasyonları çok çeşitli olan 350 ton taşıma kapasiteli girder bridge (askı sistemi) sahibiz. Bu gücümüzü Avrupa’da Tuna Nehri, Rusya’da Volga-Don Nehri gibi nehir taşımacılığı ile bazı noktalarda demiryolu ve denizyolu taşımacılığında birleştiriyoruz. Bu sayede CO2 tüketimini ve mazot israfını engellemiş oluyoruz. Kesinlikle belirtmek isterim ki Öznakliyat, yaptığı ve yapacağı yatırımlar ile yeşil lojistik konusunda adından söz ettirecektir.
RÜZGARDA HİZMETLERİNİ SÜRDÜRECEK
Yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi planladığınız benzer büyük taşıma projesi var mı?
Şu an yürüttüğümüz operasyonumuz uzun süreli kontrat kapsamındadır. Kontratlarımız bittikten sonra da Türkiye’nin artık söz sahibi olduğu rüzgar türbini, gövde ve kanat üretimi konusunda güvenilir ve kaliteli bir tedarikçi olarak hizmet vermeyi sürdüreceğiz. Son olarak şunu belirtmek isterim ki taşıma sektörünün öncü kuruluşlarından olan Öznakliyat A.Ş. kurulduğu 1951 yılından itibaren dürüst ve çözüm odaklı taşımacılığı vizyonu haline getirmiş, teknolojiyi yakından takip ederek filosunu sürekli yenileyerek sektöründe lider olmayı başarmıştır. Dünden bugüne sürekli büyüyerek ilerlememizin sırrı ise; kurucumuz Sayın Hüseyin ÖZ’ ün halen Onursal Başkan olarak tüm enerjisini paylaşması ve çalışanlarımızın “ekip ruhunu” özümsemiş olmasıdır.