Maersk Line Türkiye hattını yeni servislerle güçlendirdi
28/04/2015 - 12:19:00
Maersk Line Karadeniz Bölge Müdürü Lars Oestergaard Nielsen, yeni servis ağlarıyla, birim maliyetlerini düşürerek rekabet güçlerini ve sürdürülebilir çevresel performanslarını daha da artıracaklarını söyledi.
Konteyner taşıma hatları için ilgi odağı haline gelen Türkiye’nin bu konumunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışan şirketlerden biri olan Maersk Line, Doğu - Batı koridorundaki servislerini yeniledi.
100 yılı aşkın deneyimi, 600’ün üzerinde gemi filosu, 130’dan fazla ülkedeki 325 ofisi ve global servis ağı ile dünyanın bir numaralı konteyner deniz taşımacılığı hattı Maersk Line, bu organizasyon yapısı sayesinde müşterilerine dünyanın neresinde olursa olsun aynı hizmet kalitesini sağlayabiliyor. Belirlediği global büyüme hedeflerinde Türkiye’ye özel bir rol biçen şirket, bu kapsamda yeni servislerle konumunu güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye’nin global taşıma trafikleri içindeki payının %2 olduğunu belirten Maersk Line Karadeniz Bölge Müdürü Lars Oestergaard Nielsen, bu payı önümüzdeki süreçte daha da artıracaklarını söyledi.
DÜNYANIN HER NOKTASINA TAŞIMA YAPIYOR
Türkiye bağlantılı aktarmalı ve direkt taşımalarınızı anlatır mısınız? Ne tür yükleri, hangi bölgelere, hangi transit sürelerle taşıyorsunuz?
Türkiye’de Uzakdoğu, Ortadoğu, Hindistan ve Güney Amerika’ya verdiğimiz haftalık sabit gün garantili direkt servislerimiz ile faaliyet göstermekteyiz. Ayrıca başta Afrika, Kuzey Amerika, Avustralya limanları olmak üzere, dünyanın geri kalan her yerine aktarmalı servislerimizle hizmet veriyoruz. Kısaca, dünyanın herbir noktasına taşıma yapıyoruz. İthalatta en çok Güney Amerika’dan meyve, Uzakdoğu’dan elektronik, otomotiv ve tekstil, Ortadoğu’dan plastik madde taşıyoruz. İhracatta ise en çok Uzakdoğu’ya mineral, Ortadoğu’ya yiyecek ve tekstil, Kuzey Amerika’ya tekstil ve otomotiv, Afrika’ya metal taşıyoruz. Birçok noktada en kısa transit süreli servisleri sunuyoruz.
Denizyolu taşımacılık hizmetlerinizle müşterilerinize zaman, maliyet, rekabet vb. açısından ne tür avantajlar sunuyorsunuz? Güncel verilere bakıldığında tam zamanında teslim oranınız nedir?
Sunduğumuz güvenilir ve tam zamanında servisler, güçlü feeder ağı ve sürdürülebilirlik politikamızla müşterilerimize avantaj sağlıyoruz. Ayrıca müşteri deneyimi bizim için çok önemli. Bunu 8 temel iş esasına bağlı değerlendiriyoruz. Hızlı ve doğru dökümantasyon, 2 saat içerisinde rezervasyon onayı, varış bildirimlerinin 24 saat önceden ulaştırılması önceliklerimiz arasında. Bunun yanında, yenilenen MyMaerskLine.com internet sitemizle sunduğumuz hızlı ve esnek e-çözümler, nakliye sürecine ilişkin bilgi akışını kolaylaştırıyor, aynı zamanda müşterilerimizin işletme masraflarını da düşürüyor. En güncel verilere bakıldığında Maersk Line %85.1 tam zamanında varış oranıyla sektörün bir numaralı konteyner hattıdır. Sektörün ortalamasının %70 civarında olduğu düşünüldüğünde, yarattığımız farkın ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz.
2014’TE 600 BİN TEU KONYENER ELLEÇLEDİ
2014 yılında denizyolunda gerçekleştirdiğiniz yük trafiği hakkında bilgi verir misiniz? 2015 yılına ilişkin hedeflerinizi aktarır mısınız?
2014 yılında Maersk Line Türkiye olarak ihracat ve ithalat toplam 500 bin TEU’nun üzerinde dolu konteyner elleçledik. Transit yüklemeleri de eklediğimizde bu sayı 600 bin TEU’nun üzerine çıkıyor. Maersk Line Türkiye olarak 2015 yılında toplam pazarla paralel (%7) bir büyüme hedefliyoruz.
Şubat ayı içinde global alanda 2014 yılı finansal sonuçlarımızı açıkladık. Bu sonuçlarla Maersk Line’ın beklenenin üzerinde bir karla (USD 2,3 milyar), sektöründe liderliğini koruduğunu görüyoruz. Bunu beklenenden fazla konteyner taşımanın yanı sıra, sürekli iyileştirmenin ve düşük yakıt fiyatlarının sonucu olan daha düşük birim maliyetler ile başardık. Ayrıca 2014 yılında toplam 11 Triple-E gemisinin teslimiyle filo kapasitemizi 2,9 milyon TEU’ya yükselttik. 2015 yılında, bu yılki sonuçlardan daha iyi bir sonuç bekliyoruz. Müşterilerimiz, verdiği sözleri tutmak için Maersk Line’a her zaman güvenebilir.
UZAKDOĞU SERVİSİNİ HAFTADA 2 GÜNE ÇIKARDI
Maersk Line’nın Türkiye’deki yatırımlarını, hedeflerini ve planlarını açıklar mısınız? Açmayı düşündüğünüz yeni hatlar var mı?
Maersk Line olarak global hedefimiz olan pazarlar ile büyüme stratejimizi Türkiye’de de gerçekleştirmek istiyoruz. Türkiye, geçtiğimiz yıllara baktığımızda konteyner taşımacılığı alanında gelişen ülkeler arasında parlayan yıldız konumunda. Gerek coğrafi konumu gerekse büyüyen ekonomisi ile her geçen sene konteyner elleçleme oranı ’un üstünde performans gösteriyor. Bu da Türkiye’yi konteyner taşıma hatları için ilgi odağı haline getirdi. Maersk Line olarak biz de bunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Örneğin pazarın ihtiyaçlarına göre Türkiye’ye uğrak sayımızı yükselttik. Ayrıca Güney bölgesinde Mersin’e ilave olarak İskenderun’a da direkt servisimiz ile uğramaya başladık.
Yeni bu yılın başında başlattığımız Doğu – Batı servis ağımız ile rekabetçi ve sürdürülebilir çevresel performansımızın arttırılmasına yönelik bir adım daha attık. Sunduğumuz yeni servis ağı ile müşterilere, güvenilir, hızlı ve doğrudan hizmetler sayesinde istikrarlı bir deneyim vadediyoruz. Bu hizmetleri, daha fazla limana direkt ve daha sık uğramaya başlayarak, aynı bölgede birçok limandaki alternatif son yük kabul tarihleriyle sağlıyoruz. Rekabet gücümüzü yeni Doğu – Batı servis ağımız ile birim maliyetimizi düşürerek artırmayı hedefliyoruz.
Bu yenilikle beraber Uzakdoğu servisimizi haftada 2’ye çıkardık. Daha güçlü ve daha istikrarlı bir taşımacılık deneyimi sunmak adına, müşterilerimize duyduğumuz bağlılık gibi yenilikçi tekniklerin ve teknolojilerin araştırılmasına duyduğumuz bağlılık da her zaman devam edecek.
Denizyolu operasyonlarınızda yaşadığınız en temel sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
Kabotaj kanunlarına göre Türk limanları arasındaki taşımaların, Türk bayraklı gemiler tarafından yapılması zorunluluğu var. Bu kural transit ve boş konteyner taşımaları için de geçerli. Bu kategorideki konteyner taşımalarına bir ayrıcalık tanınması halinde operasyonlar da daha esnek hareket edebilecek. Limanlardaki konteyner elleçleme oranları artacak, ihracatçımız konteyner olmadığı zaman uzun süre beklemek zorunda kalmayacak. Transit konteynerler, bir Türk limanından diğerine beklemeden rahatlıkla taşınabilecek.