İMEAK: Ege limanları aktarma merkezi olmalı
24/06/2016 - 14:18:00
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, denizcilik sektöründe kartların yeniden dağıtıldığı ve Akdeniz’deki liman yatırımlarının canlandığı bu dönemde, Ege Bölgesi’nin de rekabetin dışında kalmaması için deniz ulaşımında aktarma gücünün artırılması gerektiğini söyledi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, geçen yılı navlun ve gemi kiralama ücretlerinde rekor düşüşlerle kapatan dünya denizcilik sektöründe, Çin’deki yavaş büyüme ve hammadde fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklı olumsuz gelişmelerin devam ettiğini söyledi. Dökme kuru yük navlunları için en önemli gösterge olan Baltık Kuru Yük Endeksi’nin 700 puanın üzerine çıkarak kısmen toparlanma işaretleri gösterdiğini vurgulayan Öztürk, “Ancak gemi arzında devam eden artış ve şiddetlenen rekabet nedeniyle denizcilik sektöründe dengelerin oturmasının 2018 yılında mümkün olacağı belirtiliyor. Konteyner sektörünün dev şirketleri, maliyetleri azaltmak ve kıyasıya rekabete karşı bir adım öne geçmek için yeni birleşmelere ve ittifaklara yöneliyor. Denizcilik piyasalarında kartlar yeniden dağıtılıyor. Bir yandan maliyetler azaltılırken, diğer yandan rekabet gücünü artıracak yeni liman ve lojistik yatırımları gündeme geliyor. Bu gelişmeler, Uzak Doğu-Akdeniz hattını, dolayısıyla Türkiye limanlarını da cazip hale getiriyor” dedi.
“LİMANLARIMIZ CANLANIYOR”
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2015’te Türkiye limanlarında 416 milyon 36 bin ton yük ve 6 milyon 391 bin TEU konteyner elleçlendiğini belirten Yusuf Öztürk, İzmir bölgesindeki limanlarda yaşanan gelişmeleri ise şöyle aktarıyor: “Yine 2015 yılında özellikle Aliağa limanlarında ciddi bir canlanma yaşandı. Aliağa limanlarında toplam yükleme miktarı 16 milyon 517 bin 263 tona, toplam boşaltma miktarı 32 milyon 277 bin 116 tona, toplam ithalat ve ihracat yükleri toplamı 43 milyon 238 bin 340 tona, kabotaj yükleri ise 5 milyon 554 bin 409 tona ulaştı. Aliağa limanlarındaki toplam elleçleme miktarı geçen yıl 48 milyon 794 bin 379 ton, konteyner elleçleme miktarı ise 580 bin TEU oldu. İzmir Alsancak Limanı’nda geçen yıl 4 milyon 785 bin 554 ton yükleme, 4 milyon 819 bin 440 ton boşaltma, 9 milyon 17 bin 227 ton toplam yükleme ve boşaltma yapıldı. Kabotaj yükleri 566 bin 109 ton olurken, toplam elleçlenen yük miktarı 9 milyon 604 bin 994 ton, elleçlenen konteyner miktarı ise 656 bin TEU oldu.Bu yılın ilk çeyreğinde İzmir Alsancak Limanı’na 470 gemi yanaşırken, elleçlenen yük miktarı 2 milyon 262 bin 308 ton ve 161 bin 870 TEU oldu. Aynı dönemde Aliağa limanlarına 1189 gemi yanaştı. Elleçlenen yük miktarı 12 milyon 373 bin 182 ton ve 143 bin 475 TEU olarak gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde APM Terminals’in işleteceği Petlim Limanı’nın devreye girmesi ve Aliağa bölgemizde hızlanan yeni yatırımlar ile bölgemizdeki limanlarda hareketlilik giderek artacaktır. Bu noktada Ege Bölgesi’nin gerek uluslararası yatırımlar gerekse sanayi ve tarımsal üretimde ve ihracatında artan gücünün güçlü etkisini de yaşıyoruz. Nitekim bu yılın Nisan ayında, otomotiv sektöründeki yüksek ihracat oranlarına rağmen ülkemizin ihracatı yüzde 3 gerilerken, Ege Bölgesi’nin ihracatı yüzde 9 oranında bir artış yakaladı. Bu tablo, Ege’nin hem üretim ve ihracat bölgesi hem de bir aktarma merkezi olma potansiyeli açısından çok önemlidir.”
REKABETİN DIŞINDA KALMAMALIYIZ
Yusuf Öztürk, aktarma merkezi kabiliyetinin artması için İzmir bölgesindeki limanları, karayolu ve demiryolu bağlantılarına sahip lojistik merkezlerle sanayi merkezlerinin kalbine ulaştıracak çalışmaların hızlandırılması gerektiğini söyledi. Öztürk şunları ekledi: “Nitekim Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, Türkiye’nin aktarma merkezi olma gücünü artıracak önemli yatırımların müjdesini veriyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın yap-işlet-devret modeliyle ihaleye çıkarılması, Çandarlı ve Nemrut'taki limanların demiryolu bağlantılarının sağlanması büyük önem taşıyor. İzmir Körfezi’nin yaklaşma kanalının taranması için gereken ÇED sürecinin tamamlanması da diğer büyük beklentimizdir. Bu konuda Bakanlığımız ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan görüşmelerde sürecin hızlandırılacağı açıklamaları, bizi mutlu ediyor. Bu adım, Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi sürecini hızlandıracaktır. Yunanistan’ın, Pire Limanı’nı özelleştirdiği, yenilenen Süveyş Kanalı civarında yeni liman yatırımlarının yapıldığı, Akdeniz’deki liman yatırımlarının canlandığı bir dönemde ihtiyaç duyduğumuz yatırımlar bir an önce gerçekleştirilmeli ve İzmir olarak bölgesel rekabetin dışında kalmamalıyız. ‘Büyük İzmir Limanı’ ile İzmir, kara güzergahından Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'na, dolayısıyla tarihi İpekyolu üzerinden Çin’e bağlanacak. Yine önemli liman yatırımları ile Uzak Doğu’dan Atlantik’e uzanan deniz hattı sağlamlaştırılacak. Dünya denizcilik sektörüne negatif koşulların egemen olduğu bu dönemi yeni fırsatlar penceresinden değerlendirmeliyiz. Bunun için altyapı yatırımları ile dünyanın en kıymetli coğrafyasında yer alan Türkiye’nin lojistik değerini artırmak ve Ege Bölgesi’nin deniz ulaşımında aktarma gücünü yükseltmek zorundayız.”