e


Paranın ve yükün pusulası: 2. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi
Kamu- reel sektör - lojistik sektörü üçlüsünü bu yıl yeniden bir araya getiren Türkiye'nin en büyük çaplı organizasyonu 2. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi'nde 600'ün üzerinde sektör profesyoneli; paranın ve yükün yolunu aradığı global ekonomideki rekabetçi ortamda; Türkiye ve şirketler açısından bir adım öne çıkmanın formülleri arandı, çözüm önerileri tartışıldı. Zirve kapsamında düzenlenen "Yılın Lojistikte Başarı Ödülleri Töreni" ile lojistiği iyi yöneten ve yönlendiren isimler ve şirketler ödüllerine kavuştu. 
 
 




zirve_haber"Rekabetçi Ekonomi İçin Güçlü Lojistik" sloganı ile kamu, reel sektör ve lojistik sektörünü buluşturan 2. EKONOMİ ve LOJİSTİK ZİRVESİ’nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürü İzzet Işık, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uras bakanlığın lojistik politikaları ve planları üzerinde konuşmalar yaptılar. 
Zirvede UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, DEİK Lojistik İş Konseyi Başkanı ve UTİKAD Başkan Yardımcısı Turgut  Erkeskin, TİM Lojistik Konsey Başkanı Bülent Aymen, UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, TÜRKLİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Borusan Lojistik Genel Müdürü İbrahim Dölen, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, THY Kargo Başkanı Şeref Kazancı, İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Serdar Keskin ise lojistik sektörünün mevcut durumunu, beklenti ve sorunlarını katılımcılarla paylaştılar.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gültepe, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, Karaca Genel Müdürü Cihat Özbekli de Türk sanayicisi ve üreticisinin dünyadaki rakipleriyle rekabet edebilmesi için ürünlerin hızlı ulaştırması gerektiğini, bunun başarılması için de lojistik altyapı ve hizmetlerinin güçlendirilmesi zorunluluğuna dikkat çektiler.
 
Türkiye’yi Rekabette Güçlendirmek İçin Çalışıyoruz 
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Bakanlık olarak zirveden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Son yıllarda Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi doğrultusunda lojistik sektörünün hızlı bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Birdal, diğer yandan hedefin başarılması için kurumsal yapılanma ve yasal düzenlemelerin tamamlanmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Birdal, tüm çalışmaların Türkiye'nin bölge ülkeleri ile olan ekonomik, sosyal, politik ilişkileri ve rekabet şartları göz önünde bulundurularak yapıldığını anlattı. 
zirve_haberTaşıma modları arasında entegrasyon çalışmalarının önemine vurgu yapan Birdal, “2023 yılı hedefimiz yük taşımacılığı içinde karayolunun payını yüzde 67'ye düşürmek ve bu alanda yapılan taşımaları mümkün olduğunca demiryoluna kaydırmak. Entegre taşımacılığı teşvik ederek, taşıma modlarını çeşitlendirmek ve bu sayede karayolunun ağırlığını diğer modlara aktarmak gayretindeyiz” dedi. 
Sektörün geliştirilmesi için bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Birdal şunları aktardı: “Sektörün sorunlarının farkındayız. Ancak bundan 5-10 yıl önce hayal bile edemediğimiz bazı imkanlara da kavuştuk, bunları da inkar etmeyelim. Hükümetimizin bürokrasiyi azaltmak için ciddi bir kararlılığı ve bu yönde çalışmaları var. Bunun sahaya yansıması belki biraz zaman alabilir. Bu durumu sivil toplum kuruluşlarının sık sık dile getirmesi gerekir.” 
Halkalı Gümrüğü'ndeki bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki eleştirilere de değinen Birdal, “Bunu çözebilecek bir mekanizmanın olması lazım. Bunların karşılıklı görüşmelerle ortaya koyulmasında fayda var. Ancak sadece bir erki ve devleti hedef almamak gerekir. Özel sektörün de elini taşın altına koyması lazım" dedi. 
 
2023 Hedefi 50 Milyon DTW
Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Türkiye’de denizyolu taşımacılığının gelişimi ve hedefleri hakkında bilgi verdi. 13 yılda limanlarda elleçlenen yük miktarının 7’lik artışla 189,9 milyon tondan 430,2 milyon tona, konteyner miktarının ise %251 artışla 2,5 milyon TEU’dan 8,8 milyo TEU’ya ulaştığını vurgulayan Şevli, “2023 yılında konteyner elleçleme kapasitesini %263 artışla 32 milyon TEU’ya, Türk sahipli deniz ticaret filosunu tonaj bazında %70 artışla 50 milyon DWT'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu uzak bir ihtimal değil” dedi. 2004 yılından itibaren kabotajda çalışan yük, yolcu, balıkçı, bilimsel araştırma gemileri, ticari yatlar, hizmet araçları ile 2009 yılı itibariyle iç sularda faaliyet gösteren yük ve yolcu gemilerine ÖTV’siz yakıt desteği sağlandığına dikkat çeken Şevli, 2004 yılı Ocak ayından 2016 yılı sonuna kadar toplam 4,2 milyon ton yakıt ve 5 milyar 607 milyon TL ÖTV desteği sağlandığını belirtti. 
 
zirve_haber2017 Zor Bir Yıl Olacak 
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener konuşmasında sektörün 2016 yılında geçirdiği zor döneme dikkat çekerken, Endüstri 4.0 ile yaşanacak değişim ve gelişimin de altını çizdi. 2011 yılından bu yana lojistik sektöründe büyüme izlendiğini belirten Eldener, “Ancak ne yazık ki 2015 ve 2016 yıllarında hedeflenen miktarlara ulaşılması mümkün olmadı. 2015 yılının etkilerini 2016’da atlatmayı umuyorduk. Ancak hem kendi ülkemizde yaşanan olağanüstü durumlar hem de çevre coğrafyalardaki siyasi krizler 2016’daki hedeflerimizi tutturmayı imkansız hale getirdi” diye konuştu. Ancak 2017 yılı hedefleri için umutlu olduklarını belirten Eldener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörün ihtiyaçlarının başında Bakanlıklar arası koordinasyonun sağlanması geliyor. Örneğin lojistik merkezler dediğimizde; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret Bakanlıklarının tamamıyla görüşmek gerekiyor. Bu nedenle de süreçlerde birtakım gecikmeler yaşanabiliyor. Özellikle kalkınma planında sektörümüzün öncelikli sektör kabul edildiği bugünlerde lojistikte koordinasyon büyük önem taşıyor” dedi. 2017 yılı için uyarılarda da bulunan Eldener, “2017’nin lojistik hizmetlerin karşılıklarının tahsilatında sektör için zorlu bir yıl olacağını öngörerek, tüm lojistikçilerin risklerini doğru yönetmesini ve sürdürülebilir iş modellerini geliştirmelerini öneriyoruz” dedi. 
 
Sözün Bittiği Yerdeyiz! 
Karayolu taşımacılığında yaşanan zorluklara, sorunlara dikkat çeken UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, durumun ciddiyetini esprili dille şu sözlerle aktardı: "Anlata anlata sorunlar çözülmedi belki ama bu beni sorun anlatmada uzman yaptı." Karayolundaki sorunlara örnekler veren Şener, Erenköy’den çıkan bir aracın Kapıkule’yi geçmesinin 37 saati bulduğunu söyledi. Ticaretin doğru ve kolay olan yolu seçtiğine dikkat çeken Şener, “Uluslararası karayolu taşımacılığı sorunları ile ilgili söylenen bütün sözler söylenmiştir. Şimdi sorunları çözme zamanı. İstanbul’dan Münih’e 36 saatte gidebilmeliyiz” dedi. 
 
Ahmet Musul’dan eleştiriler… 
Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul ise konuşmasında 3,5 tonu yükü aşan araçların şehir içine girme yasağından Türkiye’nin üretim sorununa, Çin’in lojistik atılımlarından Balo Projesi’nde yeterli başarıya ulaşılamamasına kadar birçok soruna ayrı ayrı değindi. Soruları büyük laflarla değil, hücreler düzeyinde iyileştirmeler yaparak çözme yoluna gitmenin daha isabetli olacağını vurgulayan Musul, “Türkiye’nin sadece yakın ülkelere mal satabildiği, çok ciddi bir şekilde ürettiği ürünlerin içinde sanayi ürünlerinin payının azaldığı bir süreç var. Bu nedenle yapısal reformlara ihtiyacımız var” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat