Limancılar, kılavuzluk ve römorkaj yönetmeliğinde değişiklik istiyor
18/01/2019 - 14:36:00
31 Aralık'ta yürürlüğe giren Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği'nin birçok eksiklikleri olduğuna vurgu yapan TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, "Esas amaç olan can, mal, deniz ve çevre güvenliğini sağlamanın yanında bunların doğal sonucu olarak 240 milyar dolar tutarındaki dış ticaretimizin gerçekleştiği limanlarımızı ve kıyı tesislerimizin yüksek üretkenlik içinde çalışmalarını sürdürebilmesini temin etmek olması gerekir" dedi.
Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM)’nin 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı IMEAK Deniz Ticaret Odası’nda 65 üye şirket yöneticilerinin de katılımıyla gerçekleştirdi. Genel Kurul’da IMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran hazır bulundular. Kasım ayında oy birliği ile Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirilen Mehmet Hakan Genç, limancılık sektörünün çok sayıda farklı kamu kuruluşu ve özel sektörün birlikte çalışmasını gerektiren bir sektör olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Limancılık sektörü, diğer kurumlar ile ilişkilerinin düzenlenebilmesi ve kamu yararı doğrultusunda limanların hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik çalışmalar yapan TÜRKLİM, 22 yıldır Türk Liman İşletmecilerinin tek güçlü sesidir”.
Limanlar Türkiye Dış Ticaretinin Belkemiğidir...
TÜİK’in 2017 yılı dış ticaret verileri dikkate alındığında toplam 391 milyar Dolar olan ülkemiz dış ticaretinin 240 milyar Dolar tutarındaki kısmı denizyoluyla yani limanlarımız üzerinden gerçekleşmiştir. Denizyolu ve limanlar dış ticaret lojistiğinin kapasite olarak da %88’ini sağlamışlardır. Her bakımdan diğer lojistik kapasite sunucularının açık ara önünde olmasına rağmen kamunun yanı sıra ihracat ve ithalatçılarımızda limanların önemini farkettirecek bir algı yaratamadıklarını ifade eden Genç, önümüzdeki dönemde bu paradigmayı değiştirmek üzerine bir çalışma içinde olacaklarını ifade etti.
Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Yönetmeliği Limanları Dikkate Almıyor...
31.12.2018 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin birçok eksiklikleri olduğuna vurgu yapan Genç, Kılavuzluk ve Römorkörcülüğün liman hizmetlerinin bir mütemmimi olduğunu belirtti. Esas amaç olan can, mal, deniz ve çevre güvenliğini sağlamanın yanında bunların doğal sonucu olarak 240 milyar Dolar tutarındaki dış ticaretimizin gerçekleştiği limanlarımızı ve kıyı tesislerimizin yüksek üretkenlik içinde çalışmalarını sürdürebilmesini temin etmek olması gerektiğine dikkat çeken Genç, bu hususları her mecliste ve devletin her kademesinde dile getirerek çözüm arayacaklarını ifade etti.
“Yeni bir döneme başlıyoruz’’
TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Genç, 2019 yılında TÜRKLİM olarak yeni bir döneme girildiğini belirterek bu dönemde, dernek adına farkındalık yaratacak birçok iletişim çalışmalarının da yapılacağını sözlerine ekledi. Genç; “Yeni yönetim sürecine girdiğimiz bu dönemde, oluşturduğumuz etkin çalışma grupları sayesinde sektörümüzü en iyi şekilde temsil edecek bir yapılanmaya ve güce sahibiz. Yük grupları ile limanları bir araya getiren, ortak sorunları belirleyen ve çözüm önerileri sunan, liman işletmelerimiz arasındaki koordinasyon, iş birliği ve yardımlaşmayı teşvik eden güçlü yapılanmamızla yeni dönem hedeflerimize hızla ulaşacağımıza inancım tam” dedi.
Toplantıda, 2018 yılı itibarı ile Türkiye çapında 65 üyesi bulunan TÜRKLİM’in kapasite ve yük hacmi dikkate alındığında Türkiye’deki limancılık sektörünün belirleyici gücü olan bu üye firmalar ile gerçekleştiği vurgulandı. Türkiye’de 2018 yılında elleçlenen konteynerin yüzde 92’si, genel kargonun yüzde 65’i, sıvı kimyasal yüklerin yüzde 100’ü ve kurvaziyer turizmin de yüzde 100’ü TÜRKLİM üyeleri tarafından elleçlendi.