UMT havayoluyla mikro ihracat yapacak
21/01/2019 - 17:31:00
Hava kargo ve gümrükleme hizmetlerindeki tecrübesiyle Türk ihracatçısının Birleşik Devletler Topluluğu ve Rusya’da en güçlü lojistik partnerlerinden UMT, yeni ürünüyle yük taşıma potansiyelini daha da arttırmayı hedefliyor. Ticaret Bakanlığı’na havayoluyla hızlı kargo taşımacılığı yetki belgesi almak için başvuru yaptıklarını belirten UMT Uluslararası Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Gadir Hüseynov, belgeyi alır almaz mikro ihracat yapmaya başlayacaklarını söylüyor.
2010 yılında faaliyetlerine başlayan UMT Uluslararası Taşımacılık, piyasada “Transtar Kargo” markasıyla tanınıyor. Ana hizmetleri arasında havayolu, denizyolu, karayolu, charter uçak kiralama ve kurye taşımacılığı bulunan şirket, ayrıca Avrupa, Birleşik Devletler Topluluğu (Eski Sovyet Birliği) ülkelerinde taşımacılığın yanı sıra gümrükleme hizmetleri de sunuyor. Merkezi ofisi ve deposu İstanbul’da olan şirketin, Rusya’nın Moskova, Pyatigorsk, Kazan ve Kırgızistan’ın Bişkek şehirlerinde ofisleri, depoları ve temsilcilikleri bulunuyor.
Özellikle hava kargo hizmetlerinde uzmanlaştıklarını belirten UMT Uluslararası Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Gadir Hüseynov, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi ve Türk Hava Yolları’nın yetkili acentesi olduklarını söylüyor. Hüseynov, IATA üyesi olmanın avantajını kullanarak dünyanın bütün havalimanlarına taşıma yapabildiklerini aktarıyor. Uzun süredir çalıştıkları, gümrük ve vergi mevzuatlarını çok iyi bildikleri Rusya bölgesine havayoluyla yapılan ihracat ve ithalat taşımalarında oldukça güçlü olduklarını aktaran Hüseynov, yeni bir hizmet için çalışma başlattıklarını açıklıyor. Ticaret Bakanlığı’na havayoluyla hızlı kargo taşımacılığı yetki belgesi almak için başvuru yaptıklarını belirten Hüseynov, belgeyi alır almaz mikro ihracat yapmaya başlayacaklarını söylüyor.
Taşımalarınızda yoğunlaştığınız sektörler ve ülkeler hangileri? Yükleri hangi transit sürerle gönderi noktalarına ulaştırıyorsunuz?
Tüm havayolu şirketleriyle partnerlik ortamında çalıştığımız için yük taşımalarında ülke ve ürün sınırımız yok. Hali hazırda çalışmış olduğumuz sabit müşterilerimizin yanı sıra yeni gelen taşıma siparişlerini de göz ardı etmiyoruz. Portföyümüz içinde yüzlerle şirket bulunmaktadır. Bu kapsamda Amerika, Avrupa, Afrika ve Orta Asya ülkelerine havayoluyla taşımacılık hizmeti vermekteyiz. Genel kargonun yanı sıra tehlikeli madde, bozulabilir ve medikal ürünler, canlı hayvan taşımacılığı, tüketim ürünleri, hazır giyim, kürk, deri, tekstil, araba parçaları, elektronik, halı gibi birçok alanda ürün taşıması gerçekleştiriyoruz. Ayrıca fuar taşımacılığı alının da hizmet sunuyoruz. Gönderildiği ülke ve şehre bağlı olarak 1 ila 3 gün arasındaki transit sürelerle yükün teslimatını gerçekleştirebiliyoruz.
Ayrıca Rusya, Kazakistan ve diğer komşu ülkelerde vermiş olduğumuz başka hizmet türleri de bulunmakta. Türkiye’den bir kaç lojistik firmasının söz konusu ülkelere taşımış olduğu yüklerin hem gümrükleme hem de müşteri adres teslimatının yapılmasında destek sağlamaktayız. Yine bu ülkelere fuar taşımacılığı yapan taşıyıcı firma veya fuara katılacak firmaların mallarının hem gümrüklemesini hem de malların fuar alanına taşınmasını gerçekleştirmekteyiz. Rusya ve Birleşik Devletler Topluluğu (Eski Sovyet Birliği) ülkeleriyle çok ciddi bir işbirliği içinde faaliyet göstermekteyiz.
BDT VE RUSYA’DA TECRÜBESİNE GÜVENİYOR
İhracat hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Şirketimiz İstanbul Ticaret Odası’nın yanı sıra İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nin (TDKD) üyesidir. İhracat hizmetlerine 2016’da Rusya’dan başladık. O dönemde Rusya Federasyonu tarafından yapılan ithalatta bazı ürünlere çip, barkod ve benzeri yollarla ürün tanımlama zorunluluğu getirilmişti. Türkiye’de üretilen kürkleri çipleyerek Moskova gümrüğünde Rusya’ya sokan ilk Türk şirketi olduk. İhracat işleri şirketimizin ihracat departmanı tarafından yürütülmektedir. Müşterilerimize Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerinde geçerli olan menşe sertifikalarının (EAC, GOST vb.) alınmasında da destek vermekteyiz. Rusya hükümeti 2019 yılından itibaren ülkeye ithal edilen ayakkabı, tekstil ve benzeri ürünler için de çipleme uygulamasına başlanması zorunluluğu getirmiştir. Bu işlerin Rusya’da yapılması için şirketimizin altyapısı mevcuttur. Türkiye’den Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine istenilen ürünü taşımak, gümrüklemek, çiplemek ve istenilen şehirde müşteriye teslim etmek imkanına sahibiz.
Hizmet verdiğiniz ülkelerin dünya ekonomisi içindeki yeri nedir?
Hizmet verdiğimiz ülkelerden Rusya, 17.100.000 km² yüz ölçümüyle dünyanın en büyük ülkesidir. Yeraltı kaynakları ile dünyanın en zengin ülkelerindendir. Büyümekte olan bir ekonomisi var. Şu anda en fazla müşteri portföyüne sahip olduğumuz ülke de Rusya’dır. Bu ülkeden yüzlerle müşterimiz mevcuttur. UMT olarak hem Rusya’ya ihracat yapıyoruz hem de ihracatçı firmaların yüklerini taşıyoruz. 2018’de hizmet verdiğimiz ülkelerden birisi de Kanada’dır. G-8 ve G-20 üyesi olan Kanada, IMF 2017 verilerine göre yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık GSYİH ile dünyanın 10. büyük ekonomisidir. Aynı zamanda dünyanın en büyük 9. tüketim pazarını oluşturmaktadır. Gelişmekte olan bir ülkedir. Türkiye ile Kanada arasındaki ikili ticaret hacmi, mevcut ekonomik ve ticari potansiyelinin altında seyretmekle beraber istikrarlı bir artış eğilimi göstermektedir. UMT olarak biz de gelişen ticari ilişkilere paralel olarak gerek Rusya’da gerekse Kanada’da müşteri portföyümüzü daha da büyütme hedefindeyiz.
ALMAN BİR ŞİRKETLE DİRSEK TEMASINDA
2019 yılına ilişkin hedefleriniz nelerdir?
Bütün kurumsal şirketlerde olduğu gibi UMT olarak bizim de 2019 için belirlemiş olduğumuz bir stratejisi var. Esas hedefimiz yurtdışında yük taşıma kapasitemizi maksimuma çattırmak. Bu hedefe ulaşmak için önce müşteri portföyünü büyütmemiz gerekiyor. Bu doğrultuda yurtiçi ve yurtdışı fuarlarına katılmayı hedef olarak seçtik. Ocak 2019’da Bursa’da, Şubat 2019’da ise Moskova ve Bişkek’te fuara katılacak ve bu trendi yıl boyunca devam ettireceğiz.
Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan RMC RheinMain Cargo GmbH şirketiyle partnerlik anlaşması yapmak aşamsındayız. Önemli olan projelerimizden birisi de havayoluyla hızlı kargo taşımacılığı yetkisinin alınması için Ticaret Bakanlığı’na yapmış olduğumuz başvurudur ki, şu anda değerlendirilme aşamasındadır. Bu belgeyi alır almaz yurtdışına mikro ihracat yapmaya başlayacağız. Söz konusu projeyle ilgili yurtdışı partnerlerimizle yeni bir sistem oluşturmaktayız. UMT, genç ve faal takımıyla en kısa sürede sadece Türkiye’de değil dünyada bir marka olarak tanınacaktır. Yaptığımız işlerle Türkiye’mizin daha da büyümesine ve güçlenmesine küçük bir katkı payı sağlamış olursak ne mutlu bize...
GADİR HÜSEYNOV KİMDİR?
Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nden mezun olan Gadir Hüseynov, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde işletme üzerine doktora yaptı. Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı’nda üst düzey yöneticisi (KOSGEB’in genel müdürü) olarak görev yapan Hüseynov, Avrupa’da ve Moskova’da yapılan uluslararası toplantılarda Türkiye’yi temsil etti. İki çocuk babası olan Hüseynov, Türkçe, Rusça ve Azerice biliyor.