Feast soğuk zincirdeki tecrübesine güveniyor
23/07/2019 - 15:01:00
Özgörkey Gıda bünyesinde bulanan Feast, yıllık 100 bin ton donuk ürün sevkiyatı yapıyor. Soğuk zinciri takip ve izlenebilirlikle koruduklarını vurgulayan Özgörkey Grubu Satın Alma Müdürü Mete İltaş, “Bütün araçlarımızda uydu takip sistemi ve sevkiyat esnasında araç içi ısı derecesi ölçümleyen cihazların bulunduğu bir sistem kullanmaktayız. Depolarımızda ise günlük depo içi sıcaklıkları ölçen ve otomatik olarak bizlere raporlayan bir sistem bulunmakta” diyor.
Özgörkey Grubu hakkında bilgi verir misiniz?
Yaklaşık 66 yıllık geçmişe sahip olan Erdoğan Özgörkey Grubu olarak, kurulduğumuz günden bu yana, faaliyet gösterdiğimiz sektörlere değer ve anlam katmak her zaman ilk hedefimiz olmuştur. Şu anda otomotiv, inşaat, turizm, tarım teknolojisi ve dondurulmuş gıda alanında yerel ve ulusal anlamda fark yaratan, ülke ekonomisine katkı sağlayan projeler oluşturmaya ve yenilikçi ürünler sunmaya devam etmekteyiz.
Tüketiciye dondurulmuş gıda sektörünün öncü ve yenilikçi markası Feast’i sunan Özgörkey Gıda bünyesinde, İzmir’in Torbalı ilçesinde, Türkiye’nin en büyük entegre dondurulmuş gıda üretim tesisi ile 2000 yılında üretime başladık. Bugün 1.000.000 m² alan üzerine 100.000 m² kapalı alana sahip tesisimiz, toplam 100.000 ton/yıl bitmiş ürün kapasitesi ile patates, meyve & sebze, pasta, unlu mamuller ve kaplamalı ürünler gruplarında üretim yapmaktadır.
Yurtdışında başta Brezilya, İngiltere olmak üzere, Avrupa, Ortadoğu, Güney Amerika, Uzakdoğu ve Yakın Türki Cumhuriyetlerine kadar 6 kıtada 32 ülkede geniş bir alanda ihracat yapıyor, Türkiye’de Burger King, Mc Donalds, KFC, Domino’s Pizza, Dr. Oetker, Sofra Yemek ve Sardunya Yemek gibi önde gelen markalara hizmet veriyoruz. 2008 yılının ilk yarısından itibaren Feast markalı ürünlerimiz ile patates, sebze, pasta, unlu ve kaplamalı ürün gruplarında perakende kanalına geçiş yapmış bulunmaktayız.
Belirtmiş olduğum ürün gruplarında farklı ambalaj tiplerinde üretim yapıyoruz. Patates ürün grubumuzda parmak, ince çubuk, dalgalı, elma dilim gibi farklı kesim türlerimiz; Sebze kategorimizde soğandan brokoliye, ıspanaktan bezelyeye geniş ürün çeşitliliğimiz; Unlu kategorimizde milföy ve pizza ürünlerimiz; Kaplamalı kategorimizde soğan kroket, peynirli çubuk, patates kroket gibi lezzetli çıtır ürünlerimiz; Pasta kategorimizde ise cheesecake, pasta, poğaça, kurabiye gibi her damak zevkine uygun lezzetli ürün gamımız bulunmaktadır. Türkiye’nin en büyük dondurulmuş gıda üreticisi olarak 7’den 70’e herkesin seveceği, sabahtan akşama günün her öğününde büyük bir güvenle tüketebileceği geniş bir ürün yelpazemiz bulunmaktadır.
OPERASYONLARINI İKİ FARKLI ŞEKİLDE YÜRÜTÜYOR
Üretimden tüketiciye uzanan yolda lojistik süreçlerde nasıl bir strateji izliyorsunuz?
Lojistik operasyonlarımızı 2 farklı şekilde yürütmekteyiz. Mamullerimizi soğuk zinciri kırmamak adına frigorifik araçlar ile FTL ve LTL olarak 2 farklı şekilde Türkiye’nin her noktasına güvenli bir şekilde ulaştırıyoruz. Hammaddelerimizi ise açık kasa araçlar ile tarlalardan hasat yapılarak en hızlı şekilde, güvenli ve kalitesini kaybetmeden fabrikaya ulaştırıyoruz. Kaliteli tohumu seçerek başladığımız sürecimiz, özenle seçilmiş malzemelerimiz ile devam etmektedir. Bunun yanı sıra üretime alınacak ürünlerimizin besin değerlerini kaybetmeden fabrikaya ulaşımını sağlamak en dikkat ettiğimiz noktalardan biridir. Bu sebeple hasat yapacağımız tarlaların seçiminde özellikle fabrikamıza yakın olanlar seçilmektedir. Bununla birlikte bütün araçlarımızda uydu takip sistemi ve sevkiyat esnasında araç içi ısı derecesi ölçümleyen cihazların bulunduğu bir sistem kullanmaktayız. Depolarımızda ise günlük depo içi sıcaklıkları ölçen ve otomatik olarak bizlere raporlayan bir sistem kullanılmaktadır. Soğuk zinciri takip ve izlenebilirlikle koruyoruz.
Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Dış kaynak kullanımını bir rekabet aracı olarak görüyor musunuz?
Özgörkey olarak lojistik operasyonlarımızı dış paydaşlarımız ile uzun dönemli stratejik bağlantılar yaparak yönetmekteyiz. Lojistik şirketlerinden taşıma, depolama, elleçleme ve dağıtım hizmetleri almaktayız. Dış kaynak kullanımını bir rekabet aracı olarak görüyor ve bu alanda uzman olan tedarikçilerimiz ile çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu bağlamda karşılıklı kazan kazan ilkesi çerçevesinde iş süreçlerimizi geliştirip verimliliğimizi arttırıyoruz.
İŞBİRLİKLERİ UZUN SOLUKLU
Lojistik iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Lojistik iş ortaklarımızı seçerken firmanın operasyonel alt yapısı (öz mal araçlarının sayısı ve niteliği) kalite anlayışı ve firmanın mali gücünü değerlendirerek uzun dönemli stratejik bağlantılar yapmaktayız. Özgörkey olarak iç ve dış müşterilerimizi sürekli iletişimde, iş süreçlerimizi paylaşarak ve projeler ışığında ilerleterek büyütmemiz ana hedeflerimizdendir. Farklı sektörlere hizmet etmemizin avantajını bu alanda sürekli yaşıyoruz. Durum ve değişikliklere hızlı adapte olarak aksiyonlarımızı kaliteden ödün vermeden ilerletiyoruz. Aynı zamanda kısıtlı ekonomik koşullar altında sürekli geliştirmeye çalıştığımız rut optimizasyonları da bu hedeflerimizi desteklemektedir. Lojistik yapılan tüm iş süreçlerinin son ve en değerli halkalarından biridir. Buna istinaden lojistik iş ortaklarımız bizi tüketicilerimize ulaştıran ana kollarımızdandır. Tercihimizi yaparken tüm bunları göz önünde tutarak adım atıyoruz.
Yıllık ne kadar tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor?
Yıllık 100 bin ton donuk ürün taşıması yapıyoruz. Taşıma yaptığımız bütün araçlarımız frigofriktir. Araçlarımızın tamamında uydu takip ve sevkiyat esnasında taşıma yapılan ürünlerin ısısını takip edebileceğimiz ısı kontrol sistemleri mevcuttur. Lojistik maliyetlerimiz enerji maliyeti ile birlikte en büyük gider kalemlerimizin başında yer almaktadır. Bu nedenle bu alanda yapılan her türlü operasyonel iyileştirme direkt satış karlılıklarımıza yansımaktadır.
YETİŞMİŞ İNSAN GÜCÜNE YATIRIM YAPILMALI
Gıda ve soğuk zincir lojistiğinin olmazsa olmazları neler?
Bu sektördeki en büyük ihtiyacın yetişmiş insan ve personel olduğunu düşünüyorum. Ülke olarak alacağımız uzun bir yol olduğunu düşünüyorum. Özelikle hizmet sağlayıcılarının teknolojiye daha fazla yatırım yapmaları ve müşteri taleplerine daha kısa sürede cevap verecek çözümler üretmeleri gerekmektedir. Gençlerin araç şoförü olarak çalışmak istememeleri, eski sürücülerinde teknoloji ve yeniliklere ayak uyduramaması sonucunda sektörde iş gücü sıkıntısı oluşturmaktadır. Sektördeki çalışanların çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve yeni neslin özendirilmesini sağlayacak faaliyetler ile bir nebze olsun sıkıntıların ortadan kalkabileceğini düşünmekteyim.