Godiva lojistikte sürdürülebilirlik istiyor
24/07/2019 - 15:06:00
93 yıllık tecrübesiyle çikolatanın usta markası Godiva, lojistikte iş ortaklarını sürdürebilirlik ilkesine göre seçiyor. “Gelir geçer bir tedarikçi değil, birlikte uzun süre çalışabileceğimiz iş ortaklarını tercih ediyoruz” diyen Godiva Türkiye Tedarik Zinciri Müdürü Demirhan Tunç, depolamada stok yönetimi ve ürün sevkiyatlarında 3. Parti iş ortaklarından hizmet aldıklarını aktarıyor.
Godiva hakkında bilgi vererek, Türkiye’deki yapılanmasından söz eder misiniz?
1926 yılında Joseph Draps tarafından kurulan Godiva, yetenekli şeflerinin özenle hazırladığı ve sakladığı formülleri ve en taze içerikleri 93 yılı aşkın süredir, aynı tutkuyla tüketicilerle buluşturuyor. Üstün kalite ve çikolata ustalığı konusunda, Godiva dünya çapında lider konumda ve 100’den fazla ülkeye dağıtımı mevcut. Türkiye’de hem çikolata üreten hem de kafe konseptiyle hizmet veren ilk ve tek global marka olarak diğer markalardan da farklı konumda bulunuyor. Bugün Godiva’nın Türkiye’de 5 şehirde toplam 13 mağazası var. Ayrıca Godiva mağazası olarak konumlandırılan godiva.com.tr üzerinden tüm Türkiye’ye teslimat seçeneği de mevcut. Bunun yanı sıra şu anda sayısı dört olan ve yakında yenilerini de hizmete sokmayı planladığı mobil kiosk’larla da Godiva, giderek daha fazla noktada tüketicisiyle buluşmaya devam ediyor.
DOĞRU PLANLAMADAN GÜÇ ALIYOR
Lojistik süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Bu alanda öncelikleriniz neler?
Godiva’nın Türkiye operasyonlarının lojistik süreçlerinde öncelikleri belirleyip buna göre bir strateji uyguluyoruz. Doğru zamanda ürün tedariki ve doğru zamanda ürün sevkiyatı başlıca önceliklerimizdendir. Depolarımızda uzun süreli ürün tutmayıp envanterimizi buna göre yönetiyoruz. Özellikle kutulama süreçlerimiz ile ilgili de gelebilecek siparişlerin tahminlerini en doğru şekilde yapıp, koordinasyonu sağlayıp, ürünleri hazır hale getirip, en doğru koşullarda saklamaya özen gösteriyoruz. Bu sayede hiç bekleme yapmadan, her zaman taze ve en kaliteli koşullarda ürün sevkiyatlarımızı yapabiliyor, sipariş karşılama oranımızı maksimize ediyoruz. Süreçleri hızlandırmak ve hata payını azaltmak için depolama planlarımızı güncel duruma göre düzenliyor ve teknolojiden yararlanarak ürün kalitesini koruyoruz. 3. Parti yazılım ve lojistik firmalarıyla da daha hızlı depoda ürün toplama, sevkiyat ve elleçleme süreçlerini iyileştirmek adına iş birlikleri yapıyoruz.
Lojistik operasyonlarını kendi bünyenizde mi sürdürüyorsunuz, çözüm ortaklarıyla mı yol alıyorsunuz?
Godiva, Türkiye’deki operasyonunu kendi deposundan yönetiyor. Burada depolanan ürünlerin yüksek kalite standartlarından dolayı en sıkı hijyen kuralları uygulanıp ve en kaliteli ısı kontrol sistemleri bulunuyor. Deponun stok yönetimi 3. Parti iş ortakları tarafından yapılıyor. Sevkiyat süreçleri ise hem Godiva araçları hem de 3. Parti iş ortakları ile beraber yönetiliyor. Özellikle nakliye operasyonlarında doğru zamanda, sıfır hata ile ürün teslim edilmesi çok önem taşıyor. Godiva Türkiye olarak bunu bir misyon haline getirdik, rekabetin bu noktada başladığının bilinciyle hareket ediyoruz.
Lojistik iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz?
İş ortaklarımızı seçerken önceliğimiz sürdürülebilirlik. Gelir geçer bir tedarikçi değil, birlikte uzun süre çalışabileceğimiz iş ortaklarını tercih ediyoruz. Godiva yüksek standartları olan bir marka, bu nedenle sektörel deneyim elbette iyileştirme gerektiği noktada her zaman faydalı oluyor. Bu nedenle sunulan referanslarla beraber, bu işe emek vermiş, dinamik iş ortakları bizler için değer taşıyor.
YILDA 250 TON SEVKİYAT YAPIYOR
Yıllık ne kadar tonajlık bir operasyonu yönetiyorsunuz?
Godiva mağazaları, e-ticaret ve kurumsal satış kanalları için yıllık toplamda yaklaşık 250 tonluk bir operasyon yürütüyoruz. İthalatta ve yurtiçi mikro taşımalarda karayolu kullanılırken, ihracatta ise genelde deniz ve havayolu tercih ediliyor. Çikolata lojistiğinde en önemli konu ısı kontrolünün doğru ve sürekli yapılması, soğuk zincir bozulmadan teslimatın gerçekleştirilmesi. Bu nedenle ısı kayıtlarını sürekli takip edebildiğimiz yöntemlere yöneliyoruz.
Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor? Bunu düşürmede nasıl bir yol izliyorsunuz?
Toplam maliyetlerimiz içinde lojistik giderleri ortalama %4 civarında yer alıyor. Bu rakamı düşürmek için dış kaynak kullanımı giderlerimizi çok sıkı kontrol ediyoruz. Godiva mağazalarının stoklama kapasitesinin etkin kullanımını artırarak sevkiyat sayılarını azaltıyoruz.
MİKRO PARSİYELDE ARAÇ BULUNMUYOR
Gıda lojistiğinin olmazsa olmazları neler? Türkiye lojistik sektörünün bu alandaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Gıda lojistiğinde en önemli konunun hijyen olduğunu düşünüyorum. Araçların, kasaların, rafların, vb. lojistiği doğrudan etkileyen malzemelerin temizliği çok önemli. Godiva için diğer bir önemli konu ise soğuk zincirin kırılmaması. Bu iki konuda insan sağlığıyla doğrudan ilgili olduğu için öncelik verilmesi gerekir. Özellikle çikolata nakliyesi 15-18 derece aralığında olmalı, uygun nem oranında ve kokusuz koşullar sağlanmalı, bu nedenle özel bir taşıma gerektiriyor. Türkiye lojistik anlamda çok güçlü olmasına rağmen, özellikle mikro parsiyelde bu derecelerde araç bulmak oldukça zor.
Lojistik hizmetler konusunda yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerilerinizden söz ederek, bu alandaki beklentilerinizi aktarır mısınız?
İlerleyen teknoloji ve artan rekabet sebebiyle, tüm lojistik firmalarının ve bu hizmeti alan kurumların dijitalleşme yoluna gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun için altyapıların düzgün kurulup, iletişim hızının artırılması gerekiyor. Ancak bu sayede maliyetler azaltılabilir, izlenebilirlik artırılabilir ve ortaya çıkan işlerin kalitesi yükseltilebilir.