e
Banner


120 milyon adet ürün bir tıkla dağıtılıyor
Türkiye’de e-ticaret üzerinden yılda 120 milyon adet ürün dağıtımının yapıldığını ve bunun neredeyse her yıl %38 civarında arttığını belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Onlineda müşteriye yaşattığınız deneyim ne kadar iyi olursa olsun, lojistik kısmında yaşayacağı sorun alışveriş deneyimindeki tüm memnuniyeti etkileyecektir. E-ticaret ve e-lojistiği bir bütünün ayrılmaz iki parçası olarak düşünebiliriz” diyor. 




Emre EkmekçiDünyada ve Türkiye’de e-ticaret sektörü nasıl bir büyüklüğe ulaştı? 
Tüm dünyada ve Türkiye’de e-ticaret sektörü uzun yıllardır en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. E-ticaretin perakende içinde oranı bazı ülkelerde %25 ulaşırken, dünya ortalaması henüz ’lerde. Türkiye'de ise e-ticaret pazarı 2019 yılında %39 büyüyerek 83,1 milyar lira oldu. E-ticaretin toplam perakende içindeki payı ise %5,3'ten %6,2'ye çıkmış durumda. 2020 yılında ise bu rakamların her zamankinden daha fazla büyüyeceğini düşünüyoruz. 
 
Koronavirüs salgını, e-ticaret pazarını ve dağıtım süreçlerini nasıl etkiledi? 
E-ticarete mesafeli olan ya da hiç e-ticareti kullanmamış önemli bir kitle, salgın nedeni ilk kez bu kanallardan siparişler vermeye başladı. Özellikle market alışverişlerinin online pazarda çok hızlı attığına şahit olduk. Elektrikli ev aletleri, hijyen ve sağlık ürünleri gibi ürünlerin onlinedaki pazarı büyürken, ayakkabı ve tekstil gibi acil ve zorunlu ihtiyaç olmayan ürün gruplarında bir miktar daralma olduğunu söyleyebiliriz. 
Tabi sipariş sayılarındaki bu hızlı yükseliş dağıtım sektöründe de önemli bir yoğunluğa neden oldu. Birçok dağıtım şirketimiz bu öngörülemeyen büyümeyi yönetmek konusunda önemli çalışmalar yürüttü. Mesai saatlerinin optimize edilmesi, kapasitelerin arttırılması, yeni binlerce çalışanın istihdam edilmeye başlanması ve tabi bu dönemdeki müşterilerimizin anlayışı ile bu süreci hep birlikte başarı ile yönettik diyebiliriz. Online da satmak kadar, sorunsuz ve zamanında dağıtmakta önem taşımaktadır. Bu nedenle birçok büyük firmamızın yaptığı satışları sorunsuz dağıtabilmek için gerekli çalışmaları ve yatırımları yapmaya başladığı bir döneme giriyoruz. 
 
E-İHRACAT HIZLI BÜYÜYECEK 
E-ihracat pazarının gelişimine ilişkin neler söylemek istersiniz? 
2013 yılı sonrasında yürürlüğe ve uygulamaya giren ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) sonrasında hızla gelişmeye başlayan e-ihracat pazarı, lojistik maliyetlerinin iyileşmeye başlaması, iade süreçlerinin ile ilgili düzenlemelerin yapılması ile son bir iki yıldır daha hızlı büyümeye başladı. Bu alandaki devlet teşviklerinin artması ve KOBİ’lerin hızla bilinçlendirilmesi ile birlikte e-ihracata başlayan firma sayımız hızla artmakta. Toplam ihracatımızın içindeki payının henüz çok küçük olduğunu bildiğimiz e-ihracat, gerekli bazı düzenlemeler ve destekler sonrasında hızla büyüyerek önemli bir yer teşkil etmeye başlayacaktır.
 
E-ticaret üzerinden yılda kaç adet ürünün dağıtımı gerçekleştiriliyor? Ne tür teslimat modellerini kullanıyor? 
Türkiye’de e-ticaret üzerinden yılda 120 milyon adet ürün dağıtımının yapıldığını öngörüyoruz. Bu rakam neredeyse her yıl %38 civarında büyümeye devam ediyor. Tabi sektörün büyümesi ile dağıtım sektöründe de katma değerli hizmetlerin müşteri tarafından artarak talep edilmesine neden oldu. Standart teslimatın yanında, aynı gün teslimat, birkaç saat içinde teslimat, randevulu teslimat, hafta sonu teslimat, akşam 21:00’e kadar geç saatli teslimat gibi modeller müşteri tarafından talep görmesi ile hızla yaygınlaşmaya başladı. Kargo dağıtımındaki last-mile’da oluşan yoğunluğa çözüm olarak da teslimat noktaları (PUDO) modellerinin son yıllarda daha fazla kullanıldığını görüyoruz. Yurtdışında yaygın kullanılan bu modeller ile tüketiciler almış oldukların ürünleri teslim noktalarında kendilerini beklemelerini sağlıyor ve isterlerse bu noktalardan anında iade gerçekleştirebiliyorlar.
 
E-ticaret ve e-lojistiğin kesişme noktaları neler?
E-ticaret ve e-lojistik müşteriye sunulan hizmetin kalitesi için ayrılmaz bir bütün olarak düşünülebilir. Onlineda müşteriye yaşattığınız deneyim ne kadar iyi olursa olsun, lojistik kısmında yaşayacağı sorun alışveriş deneyimindeki tüm memnuniyeti etkileyecektir. E-ticaret ve e-lojistiği bir bütünün ayrılmaz iki parçası olarak düşünebiliriz.
 
ORTAK BEKLENTİ MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ 
E-ticaret işletmeleri hizmet alırken nelere dikkat ediyor?
Müşteriye yaşatılan deneyimin önemli bir parçası olan lojistik ve dağıtım kısmı e-ticaret firmaları tarafından her geçen gün daha fazla önem arz ediyor. Müşteri memnuniyetini artırmak, rakiplerinin önüne geçebilmek için bu alanda yapılan anlaşmalar ve yatırımlar ciddi önem arz ediyor. Yapılan bu çalışma ve anlaşmaların ortak beklentisi müşteri memnuniyeti. Zamanında ve sorunsuz teslimat oranları daha da yukarılara çekebilmek.
 
Lojistik ve dağıtım şirketlerinden en temel beklentileriniz neler?
E-ticaret sektöründe kampanya dönemleri önemli bir yer tutmaktadır. Black Friday ve 11/11 gibi günlerde bir aylık satış hacimleri bir günde yapılabilmektedir. Tüm kampanya dönemlerini düşürsek bir e-ticaret firmasının kampanya dönemlerindeki satış hacimleri o yıl ki satış hacimlerinin bazen yarısını bazen daha fazlasını oluşturabilmektedir. Tabi bu da lojistik ve dağıtım sektöründeki yoğunluğun anlık olarak yükselmesi anlamına gelmektedir. Lojistik ve dağıtım sektöründe, zamanında ve sorunsuz teslimatın yanında bu yoğunluğu da doğru ve sorunsuz yürütebilme kabiliyeti e-ticaret sektörü için çok büyük önem arz etmektedir.
 
CİRO İÇİNDEN ’A YAKIN PAY AYRILIYOR 
E-ticaret sektörünün gider kalemleri içinde lojistik ve dağıtım nasıl bir pay alıyor?
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde tüketiciler online alışverişlerde standart dediğimiz teslimatlar için kargo ücreti ödemek istememektedirler. Bu nedenle bir çok üreticimiz ve online perakendecimiz bu maliyetleri fiyatların içerisine ekleyerek fiyatlarına yansıtmak durumdan kalmaktadır. Bu durum dikkate alındığında kargo ve lojistik maliyetleri ürün ve sektörüne göre değişmekle birlikte ortalamada %8-10’ları bulabilmektedir.
 
Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticaret lojistiğine yön verecek?
Uzun yıllardır tahmin etme motorları ve yapay zeka e-ticaret sektöründe kullanılmaktadır. Önümüzdeki günlerde de bu tarz teknolojilerin lojistik alnında hızla kullanılmaya başlayacağını ön görüyoruz. Süreçleri iyileştirmek ve dağıtım rota optimizasyonlarını bu tarz teknolojiler kullanarak yapabilmek, maliyetleri düşüreceği gibi lojistik ve dağıtım firmalarının rekabet günü artıracaktır. 
Son olarak bu dönemde bizimle beraber 7/24 fedakarca çalışmaya devam eden, sağlık / hijyen kurallarına özen gösteren tüm dağıtım ve lojistik firması çalışanlarına teşekkür etmek isteriz.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat