Hızlı ve sorunsuz dağıtan puan topluyor
22/05/2020 - 17:50:00
Online pazar yeri GittiGidiyor, 100 bin satıcının 50’den fazla kategoride 15 milyon ürününü tüketicilerle buluşturuyor. Lojistik süreçlerdeki başarıyı teslimat raporları doğrultusunda yaptıkları bilgilendirmeler ve satıcıların alıcıları tarafından puanlanabilmesini sağlayan bir sistemle koruduklarını aktaran GittiGidiyor Genel Müdürü, eBay MENA Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Meclisi Başkanı Öget Kantarcı, kargosunu hızlı ve sorunsuz bir biçimde ulaştıran satıcının yüksek puanlar alıp, daha çok tercih edildiğini söylüyor.
GittiGidiyor’un büyüklüğünü rakamlarla aktarmanızı istesek neler söylerdiniz?
GittiGidiyor olarak 2019’u yüzde 30 büyüme ile kapattık. Bir eBay şirketi olarak global bir platform olma yolunda adımlarımızın hızlanacağı 2020 yılında yüzde 40 büyümeyi hedefliyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde ürün envanterimizi daha da genişletip daha fazla KOBİ ve klasik perakendeciyi sistemimize katmaya devam edeceğiz. Türkiye’de e-ticareti büyütmek adına gidecek daha çok yolumuz var. Önümüzdeki yıllarda e-ihracatın da etkisiyle büyüme ivmemiz daha da yükselecek. 2019 yılında ekosistemimize 5 milyon yeni kullanıcı katıldı. Böylece 2019’u 28 milyon kayıtlı üye ile kapattık. Ayrıca 100 bin satıcımız 50’den fazla kategoride 15 milyon ürünü kullanıcılarımız ile buluşturuyor. 2020 yılında bu rakamları daha da üst seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz.
800 SATICIYI E-İHRACATLA BULUŞTURDU
E-ihracat konusunda neler yapıyorsunuz? Kaç şirkete destek oldunuz? Hedefinizde neler var?
E-ticaret sahip olduğu potansiyelle ülke ekonomisi açısından ciddi gelişmeler vadederken, aynı zamanda e-ihracat da markalarımızı ve KOBİ’lerimizi geleceğe taşıyacak önemli bir ihtiyaç olarak dikkat çekiyor. Çünkü e-ihracat, ekonomimizi canlandıracak son derece önemli bir atılım alanı. Türkiye, ürünlerini e-ihracatla hızlı, kolay ve güvenli bir biçimde tüm dünyaya sunabilir. Bizim de GittiGidiyor olarak 2018’de başladığımız e-ihracat yolculuğunda an itibarıyla 800 satıcımız 50 binden fazla ürünü GittiGidiyor üzerinden listeleyerek yurt dışına satıyor. Bu sayede satıcılarımız eBay’in sunduğu global ağ ile yurtiçinde ve yurtdışında yeni müşteriler kazanabiliyor ve gelirlerini artırabiliyorlar. Özellikle Almanya, ABD ve İngiltere’nin Türk ürünlerine ilgisi oldukça yüksek. Şu an en fazla talep ev tekstili, mutfak ürünleri ve ayakkabı kategorilerdeki ürünlere geliyor. 2020’de bizim en önemli odak noktalarımızdan biri de yerli ürünlerimizi dünyayla buluşturmak olacak, yılsonuna kadar da en az 2000 satıcımızı daha e-ihracata başlatmayı planlıyoruz. Markalarımız ve KOBİ’lerimizle el ele yatırıma devam edip zamanla çok daha önemli sonuçlar alacağımızı biliyoruz. COVID-19 salgını dolayısıyla devam eden tecrit uygulamalarından dolayı tüm dünyada ekonomi durgun bir döneme girdi ancak koşullar normale dönünce hedeflerimize ulaşmak için daha da çok çaba göstereceğiz.
E-ihracat ürünlerinin teslimatında nasıl bir yol izleniyor?
E-ihracatta da teslimatlarımızı düzenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ürünlerini GittiGidiyor üzerinden eBay’de listeleyen satıcılarımız, sattıklarını ürünü anlaşmalı olduğumuz lojistik firmasının deposuna gönderiyor. Kargo firması tüm belgeleri hazırladıktan sonra ürünü dünyanın hangi ülkesinden sipariş geldiyse son kullanıcının kapısına 4 ila 7 gün içinde teslim ediyor.
GittiGidiyor üzerinden satılan ürünlerin dağıtımı nasıl yapılıyor?
E-ticaret sektöründe pazaryeri modeliyle hizmet veriyoruz. Dolayısıyla kendimize ait ürünlerimiz ve depomuz bulunmuyor. Teslimat özelinde iş yaptığımız tüm firmalarla sürekli iletişim halindeyiz. Bu noktada ödemeleri yüzde 100 güvence altına alan ödeme-onay sistemi olan Sıfır Risk Sistemi’ni kullanıyoruz. Ayrıca tüm işlemlerin kaydı sistemimize güncel olarak düşüyor. Gönderilerimizle ilgili olarak tüm kargo ve lojistik firmalarından günlük ve haftalık teslimat raporları alıyor ve bu raporların çıktıları doğrultusunda ilgili kargo/lojistik firması veya satıcıya bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca satıcıların alıcılar tarafından puanlanabilmesini sağlayan sistemimiz sayesinde de lojistik süreçlerin başarısını koruyabiliyoruz. Bu kapsamda puanlama sistemi, satıcıları doğal bir elemeye tabi tutuyor. Kargosunu hızlı ve sorunsuz bir biçimde teslim alan kullanıcı satıcıya daha yüksek puan veriyor. Tüketiciler tarafından yüksek puan verilen, “başarılı satıcı” ve “çok başarılı satıcı” kategorisinde bulunan satıcılar daha çok tercih edilirken, başarı seviyesi düşük olan satıcılar da daha başarılı olmak için gayret gösteriyor.
KARGO VE LOJİSTİK ŞİRKETLERİ KAPASİTE ARTIRMALI
Kargo ve lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz? Hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Kargo ve lojistik firmalarının öncelikli yatırımlarını özellikle kapasite artırımı üzerinde yoğunlaştırmalarını bekliyoruz. Salgın dönemindeki iş yoğunluğu ile kargo personelinin sağlık endişelerini düşündüğümüzde kolay bir süreçten geçilmediğini söyleyebiliriz. Son yıllarda kargo sektöründe yürürlüğe giren kurallar gereği e-ticarette lojistik operasyonu özellikle beyaz eşya grupları için çok önemli hale geldi. Bahsi geçen yüksek desili kargoların kata teslimatı müşteri memnuniyeti açısından ele alınması gereken önemli bir nokta. Bu konu, rekabeti büyük ölçüde etkiliyor. Ancak hem pazaryerleri hem de lojistik firmaları için hâlâ yeni sayılan bu durumla ilgili iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken kısımlar olduğunu düşünüyoruz. Lojistik süreçlerde karşılaşılan en temel sorunlar ise adreste bulunmayan kullanıcılara ürün teslimi, iklim şartları nedeniyle geciken ürün teslimatları, yetersiz paketleme ve desi hesap hataları olarak öne çıkıyor. Lojistik hizmet almaya karar vermeden önce bir firmada gözettiğimiz koşullardan en önceliklileri bizim için entegrasyon sistemi ve operasyon yaratma esnekliğine sahip olmaları. Değerlendirme sürecinde firmanın şube sayısına, ulaşma alanına, hizmet kalitesine, fiyat/performans kriterlerine dikkat ediyoruz.
Koronavirüs salgını e-ticaret sektörünü nasıl etkiledi? Ne tür tedbirler aldınız?
Koronavirüsün yayılımını azaltmaya yönelik alınan tedbirler kapsamında evde çalışma uygulamalarının yaygınlaşmasıyla güncel ihtiyaçların internetten giderildiğini söylemek mümkün. Önümüzdeki süreçte günlük ihtiyaçların olduğu kategorilerin kullanıcıların satın alma eğilimlerinin değişmesiyle beraber satış hacimlerinin daha da artacağını gözlemleyebiliriz. Bu süreçte pek çok geleneksel satıcı da e-ticarete başladı. Ürün ve satıcı çeşitliliği açısından baktığımızda, GittiGidiyor’da geçen yılın Mart-Nisan dönemlerine kıyasla bu yıl aynı döneminde listelene ürün adedimizde ve GittiGidiyor’a dahil olan yeni satıcı sayımızda yüzde 40 artış olduğunu görüyoruz. Ancak mevcut gündemde sektörün hareketlenmesinden ziyade, bunun global bir sağlık sorunu olduğunun bilincinde, tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ve yetkililerin belirttiği uyarılar çerçevesinde önlemlerimizi alarak işimizi yapmaya odaklanıyoruz. Bu zorlu dönemde ürünleri hızlı ve güvenli bir şekilde teslim etmeye odaklanarak hem kullanıcılarımızın, hem tedarikçilerimizin, hem de iş ortaklarımızın güvenliğinden emin olmak istiyoruz. Bu kapsamda kargo firmaları aldıkları önlemleri ve çalışma rutinlerindeki değişiklikleri bizimle düzenli olarak paylaşıyor. Diğer yandan 13 Mart’tan itibaren evden çalışmaya başladık. Evden çalışma sistemine geçilmesi ile birlikte içinde bulunduğumuz olağanüstü durumu yönetebilmek ve hali hazırda var olan çalışma rutinlerini sürdürebilmek için Zoom, Skype, VPN ve Slack uygulamaları sıkça kullanılmaya başladık. Online ortamda bir araya gelerek şirket içinde düzenli bilgilendirmeler yapıyoruz. Hali hazırda var olan evden çalışma reflekslerimizi geliştirip uzun süreli evden çalışma konusundaki incelikleri keşfetmeye devam ediyoruz.
LOJİSTİKÇİLER TEKNOLOJİ MARKASI GİBİ ÇALIŞMALI
E-ticaret lojistiğine hangi teknolojiler yön verecek?
Salgın sonrası yeni düzen için şu an bir varsayımda bulunmak oldukça zor. Ancak Ar-Ge çalışmalarını ve kurgulanan farklı modelleri takip ediyoruz. Satıcının, taşıma hizmeti yapan personelin ve alıcının, süreç sırasında temasını kesecek tüm modeller üzerinde çalışmalar yapılıyor. Bunlardan en uygun olanlar modeller yeni trendler olarak karşımıza çıkacak. Hayat normalleştiğinde ise teknolojinin gelişimiyle e-ticaret sektörünün lojistik ayağında da teknolojinin sunduğu olanakların en iyi şekilde değerlendirilmesi ve geliştirilmesi artık olmazsa olmazlığını koruyacak. Bu anlamda Endüstri 4.0 yolculuğunun ve robotik teknolojilerinin lojistik sektöründe ne kadar etkin bir biçimde kullanılacağı noktasında çalışmalar şimdiden mevcut. Robotlarla taşıma, evlere ürün teslimi gibi projeler değerlendiriliyor. Hatta hepimizi heyecanlandıran blockchain teknolojisinin de lojistik sektörüne entegre edilmesinin son derece önemli avantajları olacağı öngörülüyor. Bu avantajlardan ilki, akıllı kontratlar sayesinde lojistik sektöründeki tüm süreçlerin hem maliyetinin hem de karmaşık yapısının değiştirilebilme potansiyeli. İkinci avantaj ise kargo takibi ve kargonun izlenmesi aşamalarının ciddi anlamda iyileştirilebilmesinin mümkün hale gelmesi olasılığı. Ayrıca lojistik sektöründe otomasyon teknolojilerinin kullanımının yanı sıra büyük veriden de sıklıkla yararlanılacağı bir döneme doğru hızla giriyoruz ve tüm bu teknolojiler, çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatarak e-ticarete de büyük katkı sunacak. Bu anlamda lojistik şirketlerinin hem inovatif projeler geliştirmeye hem de teknolojiye son derece odaklı hale gelmeleri dolayısıyla birer teknoloji markası gibi çalışmaya kendilerini hazırlamalarının büyük önem taşıdığını ifade edebilirim.