e
Banner


Alışan Lojistik intermodal taşımacılıkta öne çıkacak
Bu yıl 35. yılını kutlayan Alışan Lojistik, pandemiye rağmen yılı %20 büyümeyle kapatmayı hedefliyor. Yurt içi operasyonlarının büyük çoğunluğunu kara yolu oluştursa da demir yolunu, deniz yolunu, dolayısıyla intermodal taşıma modlarını kullanmanın gündemlerinde olduğunu vurgulayan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, “Bu alanlarda gelişmek, ülke çapındaki coğrafi büyümemizi sürdürmek, filomuzu gençleştirmek, VAS operasyonlarında yenilikler yaratmak, teknolojik altyapımızı güçlendirmek gibi hedeflerimiz var” dedi. 




damla_alisanAlışan Lojistik, hangi sektörlere ve hizmet alanlarına yoğunlaşmış durumda? 
1985 yılında 20 araçlık bir filo ile kurulan Alışan Lojistik bugün 450 adet öz mal araç filosuna ulaşmış durumda ve Türkiye genelinde 16 farklı lokasyonda yaklaşık bin 400 çalışanımız mevcut. Bildiğiniz gibi, işe uluslararası karayolu taşımacılığı ile başlayan bir markayız. Ancak, bizi farklı kılan ve bu yıl da Fortune 500 şirketleri arasında yer almamızı sağlayan, kurulduğumuz günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız, süregelen yatırımlarımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunmaktadır. Başta SQAS ve ADR olmak üzere uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar düzeyinde süreçlerini yöneten şirketimiz, yatırımlarını bu temel üstüne planlayarak, teknolojiye önem vererek uluslararası rekabette varlığını sürdürmektedir. 
 
Yurt içi ve yurt dışındaki yatırımlarınızdan söz eder misiniz?  Yurt dışı taşımaları iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 
Yurt dışı yatırımlarımıza baktığımızda; Avrupa hattına yönelik çalışmalarımıza ilk olarak 1985 tarihinde başladık ve Avrupa’da geniş bir acente ağına sahibiz. Ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinin yanı sıra CIS ülkelerine ve Ortadoğu’ya yönelik lojistik hizmetler sunmaktayız. Yurt dışı taşımalarımız, toplam taşımalarımız içinde yaklaşık % 40’lık bir yere sahip. 
Yurt içinde Marmara, Trakya, Ege Bölgesi ve Çukurova Bölgesi’nden sonra tüm İç Anadolu Bölgesi’ndeki müşterilerimize çözüm odaklı, kaliteli ve farklılık yaratan hizmetler sunmak amacıyla 4 yıl önce Konya’da kendimize bir üst yarattık ve o bölgede yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. Özetle; gerek yurt içi gerekse yurt dışı coğrafi yayılma politikası gereği olarak yeni lokasyonlarda müşteri ihtiyaçlarına cevap veren ve yürümekte olan yatırım planlarımız mevcuttur.
 
345.000 PALET DEPOLAMA KAPASİTESİNE SAHİP 
Depolama alanında ne tür hizmetler sunuyorsunuz? Depolarınızın lokasyonları, kapasitesi ve özelliklerine ilişkin bilgiler aktarır mısınız? 
Alışan Lojistik yaklaşık 345.000 palet depolama kapasitesine sahiptir. Bunun yaklaşık 30.000 paletlik kısmı gümrüklü depo (antrepo) niteliğindedir. Ağırlıklı olarak Gebze Dilovası’nda hizmet veren tesislerimizin yanı sıra Antalya, Adana, Bursa, Gaziantep, İskenderun, İzmir, Konya, Samsun, Tekirdağ, Urfa, Yalova depolarımız da mevcut. Bunların içinde ısı kontrollü alanlar olduğu gibi başta kimya sanayi olmak üzere FMSC/ gübre gibi alanlarda depolama hizmeti sunmaktayız. 
 
COVID-19 süreci firmaların depolama ihtiyaçlarının artmasına neden oldu. E-ticaretteki yükseliş de bu süreci hızlandırdı. Bu kapsamda ne tür tedbirler aldınız?
Özellikle e-ticarette, korona sonrasında mecburu değişiklikler görülmeye başlandı ve bu sebeple daha yaygın depoculuk faaliyetleri gündemimize geldi. Zira stok politikaları artık değişiyor. “Tam zamanında” ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizliklere karşı envanterlerini yeniden ayarlayacak ve daha fazla stok tutma eğiliminde olacaklar. Biz de Alışan Lojistik olarak buna karşı tedbirlerimizi aldık. 
 
AR-GE YATIRIMLARIYLA GELECEĞE TAŞIYOR
Ar-Ge merkezi yatırımları hakkında bilgi aktarır mısınız?
Her sektörde olduğu gibi inovasyon ve teknoloji yatırımları lojistik sektöründe de rakipler arasında fark yaratma anlamında en önemli parametrelerin başında geliyor. Sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. Elektronik, endüstri mühendisleri, yazılım mühendisleri çalışıyor işlerimizde. Gebze ve Kocaeli bölgesi üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge’mizde 40 uzman çalışıyor. Burada iş ortaklarımızın yazılımlarına kolaylıkla entegre olabilen teknolojik çözümleri her geçen gün geliştirmekte ve lojistik ihtiyaçlara yeni bakış açılarıyla cevap vermekteyiz. Alışan Lojistik, aynı zamanda bir Ar-Ge merkezinin en önemli ihtiyacı olan üst yönetim iradesine de en kuvvetli şekilde sahip. Firma olarak gerçek ve sanal dünyanın birlikte hareket ettiği, kullanıcıların ve ulaşım araçlarının birbirleriyle iletişime geçtiği, böylelikle de süreçlerin hatasız ve daha verimli işlendiği bir çalışma sistemine odaklanıyoruz. Ar-Ge merkezimiz bünyesinde gerçekleştireceğimiz projeler ile sektöre yön vermeyi, sektörün kaynak ve süreçlerini optimize etmeyi ve küresel çapta sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlıyor; dijital dönüşümün geleceğin Alışan Lojistik’ini yaratmada olumlu katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
 
Gündeminizde neler var? Büyüme hedefleriniz neler? Yılı nasıl kapatmayı planlıyorsunuz?
Alışan Lojistik olarak, kuruluşumuzun 35. yılını kutladığımız 2020 yılı için de geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde yirmi seviyelerinde bir büyüme hedefi koyduk kendimize. Yurtiçinde işlerimizin büyük çoğunluğu kara yolunda. Senelerdir hepimizin gündeminde daha çok demir yolunu, deniz yolunu ve dolayısıyla intermodal taşıma modlarını kullanmak var. Bu alanlarda gelişmek, ülke çapındaki coğrafi büyümemizi sürdürmek, filomuzu gençleştirmek, VAS operasyonlarında yenilikler yaratmak, teknolojik altyapımızı güçlendirmek gibi hedeflerimiz var.
Korona ile uluslararası nakliye ve seyahat kısıtlamaları insanlar gibi ürünlerin de bir noktadan diğerine ulaşmasını engelledi. Bu durum ürünlerin satılacağı ülke içinde üretilmesine dikkat edilmesi bekleniyor. Yani yerel üretim artacak, lojistik bu yöne hız kazanacak. İş planlarımızı da bu farklılaşmaya göre güncellemek üzere bir yol haritası çıkarttık. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat