MNG Kargo altyapı, istihdam ve yeni projelere 60 milyon TL yatıracak
19/01/2021 - 15:08:00
Kargo sektöründe değişimi en hızlı kucaklayan ve ilklere öncülük eden şirketlerden MNG Kargo, bu yıl 60 milyon TL yatırım yapmayı planlıyor. Aktarma ve teknolojik altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini belirten MNG Kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Barış Kaya, yeni şube ve mini hub açılışları ile girişimci kurye sayısını arttıracaklarını, ayrıca müşteri memnuniyetini artırıcı yeni projeler ve teslimat modelleri üzerinde çalışacaklarını söyledi.
MNG Kargo, 800’den fazla şubesi, 9 tanesi Teknolojik Aktarma Merkezi olmak üzere toplam 27 aktarma merkezi, 14 bölge müdürlüğü, 6.500’ü kendi bünyesinde, 3.500’ü ise acentelerinde olmak üzere 10.000’e yakın çalışanı, 3.000’e yakın kara taşıma aracıyla hizmet veriyor. Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna ve dünyada 220 farklı ülkede, günde 700 bin adrese dünya standartlarında hizmet ulaştırıyor. Kargo sektöründe bulunduğu 18 yıla birçok ilk ve başarı sığdıran şirket, 2021’e de önemli hedeflerle giriyor.
2021 yılı için 60 milyon TL’lik yatırım planladıklarını açıklayan MNG Kargo Ticari Faaliyetlerden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Barış Kaya, “Günlük kapasitemizi artırma hedefimiz doğrultusunda başlattığımız aktarma ve teknolojik altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yeni şube ve mini hub açılışları ile girişimci kurye sayımızı da artırmayı hedefliyoruz. Öte yandan müşteri memnuniyetini artırıcı yeni projeler ve teslimat modelleri üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
75 MİLYON TL TUTARINDA BORÇLANMA ARACI İHRAÇ ETTİ
MNG Kargo geride bıraktığı 18 yıla hangi başarıları sığdırdı?
Sektörün öncülerinden olan MNG Kargo, dönüşen kargo sektöründe değişimi en hızlı kucaklayan ve bu süreçte sektörün ilklerini hayata geçiren bir şirket olarak öne çıkıyor. Türkiye kargo sektöründe ilk teknolojik aktarma merkezlerini ve Ar-Ge merkezini biz hayata geçirdik. Pek çok teknoloji yatırımımı ve uygulamamızla sektöre yön verdik.
Faaliyete geçtiğimiz yıllarda B2B odaklı bir sektör iken, son dönemde özellikle e-ticaretin gelişmesi nedeniyle bireysel müşterilere daha fazla hizmet sunmaya başladık. Teknoloji kullanımının artması ve e-ticaretin büyümesi sektörümüzün gelişimini etkiliyor. Biz de bu değişimi fark edip “alıcı müşterilerimize” ve müşteri memnuniyetini üst seviyelere taşımaya odaklandık.
Alıcılara kaliteli bir hizmet verebilmek için paydaşlarımızla “kazan-kazan” ilkesine dayalı iş birliklerine imza atmak, en büyük önceliğimiz… Yaklaşık iki yıldır sürdürdüğümüz ve sektöre de bu anlamda liderlik ettiğimiz girişimci kurye modelimizin, önemli bir kilometre taşı olduğunu düşünüyorum. Yine bu yıl e-ticaret alıcılarına daha etkin hizmet vererek gönderilerin daha hızlı iletilmesi hedefiyle başlattığımız Mini Hub yatırımları sektördeki önemli bir katma değerimiz. Son olarak sektörümüzde bir ilke imza atarak, ilk defa sermaye piyasalarına çıktık ve 75 milyon TL tutarında borçlanma aracı ihraç ettik. Bu yolla yatırımlarımızın finansmanı için kaynak yaratmış olduk.
Girişimci Kurye ve KOBİ Vitamin projelerinizi biraz detaylandırabilir misiniz?
Girişimci kurye modelimizi iki yıl önce hayata geçirdik ve bu dönemde de hız kazandırdık. Kendi aracı ya da kiralık aracıyla dağıttığı kargo başına kazanç elde etmek isteyen herkese, MNG Kargo güvencesi altında kendi işinin sahibi olma fırsatını sunuyoruz. Şu an 700’ün üzerinde girişimci kuryemiz bulunuyor, hedefimiz 2021’in ilk çeyreğinde 1.000 Girişimci Kurye sayısına ulaşmak.
Bölgesel küçük aktarma merkezleri gibi konumlandırdığımız mini hublara önemli oranda yatırım yapıyoruz. Konut yoğunluklu bölgelerde e-ticaret teslimatlarına destek sağlamak üzere bu yıl yaklaşık 30 mini hub açılışı yaptık, hedefimiz 2021’in ilk çeyreğinde toplamda 45 mini hub açmak.
MNG Kargo olarak ekonominin can damarı KOBİ’leri desteklemeyi ilke ediniyoruz. Pandemi sürecinde önemli ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalan KOBİ’lerin yüklerini hafifletmek üzere KOBİ Vitamin Destek Paketini oluşturduk. Proje, akaryakıttan telekomünikasyona, bankacılıktan sigortaya pek çok öncü firmanın da desteğiyle maliyet kalemlerinde önemli tasarruf imkanı sağlıyor. Platformdan, MNG Kargo müşterisi olan bütün KOBİ'ler yararlanabiliyor. Bu destek için www.kobivitamin.net üzerinden katılım formunu doldurmak yeterli. Başvurusunu yapan KOBİ, ihtiyacı doğrultusunda seçtiği firmaların sunduğu avantajlı fiyat ve tekliflerden yararlanabiliyor.
İŞ MODELİNİ TEKNOLOJİYLE BESLİYOR
Teknoloji kargo sektörü için büyük önem taşıyor. Gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan ve gündeminizde olan projelerden söz eder misiniz?
Her ne kadar insan emeği yoğun bir sektör olsak da arka planda güçlü bir teknoloji yatırımımız var. Müşterilerimizin dijital ihtiyaçları, bizim teknoloji yatırımlarımızı sürekli şekillendiriyor. Özellikle last-mile olarak adlandırdığımız kargonun şubeden müşteriye teslim edilmesi sürecinin müşteri açısından şeffaf, zamanında ve eksiksiz gerçekleştirilmesi için web sitesi, mobil uygulamalar ve Online Şube uygulamamızda yenilikler yapıyoruz.
Yeni teslimat modellerini destekleyen ve operasyonumuzu mükemmelleştirmeyi hedefleyen dijital çözümler geliştiriyoruz. Süreçlerin tamamen dijitalleşmesi verimizin de çeşitlenmesine ve inanılmaz ölçüde büyümesine sebep oluyor. Veri yönetimi ve tüketiminde de hem çalışanlarımızın hem de müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayan yönetim panelleri, self servis veriye ulaşım, verinin iş süreçlerimize servislerle entegrasyonu ve süreçlerin otomasyonu yönünde projeler gerçekleştiriyoruz.
Ayrıca yeni projelerimizde araçlarımızın ve kuryelerimizin takibi ve performanslarının ölçümlenmesi operasyon açısından kritik bir önem taşıyor. Geliştirdiğimiz mobil uygulamalarımızla araçlarımız ve kuryelerimizin takibini yaparken bu bilgileri müşterilerimizle de paylaşacağız.
Müşterilerinize kaç farklı teslimat seçeneği sunuyorsunuz?
Standart teslimat modellerinin yanı sıra alıcılara Öncelikli Teslimat, Akşam Teslimat, Güniçi Teslimat gibi seçenekler de sunuyoruz.
Pandemi döneminde e-ticaret firmaları üzerinden ‘Şubeden al’ seçeneği sunduk, müşterilerimizin de bu seçeneğe ilgi gösterdiğini gördük. Yıl içerisinde akaryakıt istasyonlarından teslimat, müşterilerimizin şifreyle açabildiği teslimat kasaları gibi pilot uygulamalar gerçekleştirdik. 2021 yılı içinde bu noktaları kalıcı şekilde artırmayı hedefliyoruz. Müşteri memnuniyetini sağlayan en verimli yöntemleri tespit ederek yeni teslimat modelleri üzerine çalışmalarımız devam ediyor.
E-TİCARET İÇİN YENİ MODELLER ARIYOR
Covid-19 süreci ile ivme kazanan e-ticaret siparişleri operasyonlarınızı nasıl etkiledi? Bu alanda nasıl bir yapılanmaya gittiniz?
Bu dönem tüm dünyada olduğu gibi bizi de yeni koşullara uyum sağlamak için yeni kararlar almaya, farklı planlar uygulamaya itti. Biz hayatın devam etmesini sağlamayı sosyal bir sorumluluk olarak gördük ve tüm önlemlerimizi alarak tüketicilere kargolarını ulaştırmak için aralıksız çalıştık. Bu hizmeti tüketicilerin beklentisine ve sosyal mesafe kuralına uygun olarak yerine getirebilmek için teknolojiye dayalı inovasyonları çok hızlı bir şekilde geliştirdik. Örneğin, temassız kargo teslimatı için her türlü kimliği el terminalleri kullanarak otomatik olarak okuma fonksiyonunu kullanıma aldık. Ayrıca kağıdı ve kalemi ortadan kaldıracağımız dijital imza projemizi de en kısa zamanda kullanmaya başlayacağız. Online satışlardaki artış e-ticaretin en önemli iş ortağı olarak biz kargo firmalarının da işlem adetlerinde artışa neden oldu. E-ticaretin artan hacmi doğrultusunda e-ticarete uygun dağıtım modelleri üzerinde çalışıyor, aktarma merkezlerimize yeni sorter sistemleri kuruyoruz.