e


Medkon filoya iki gemi ekleyecek, Akdeniz’de yeni bir hat açacak
2020 yılını tüm zorluklara rağmen artı büyümeyle kapatan Medkon, yeni yatırımlarla Akdeniz ve Karadeniz’deki varlığını daha da güçlendirecek. Halihazırda 9 gemi ile faaliyet gösterdiklerini belirten Medkon Lines Ticaret ve İş Geliştirme Direktörü Mustafa Gür, filoya iki gemi daha ekleyip, Akdeniz’de yeni bir hat açacaklarını söyledi. Gür, 2021 yılı büyüme hedeflerini ise yüzde 30 olarak açıkladı. 




MedkonMedkon Lines hakkında bilgi verir misiniz? Hizmetlerinizi hangi nedenlerle hangi alanlara yoğunlaştırdınız? 
 
Medkon Lines 2009 yılında kurulan ve tamamıyla Türk iştiraki olan bir denizcilik firmasıdır. Ana işimiz olan konteyner hat taşımacılığının yanında kabotaj taşımaları ile ön plana çıkmaktayız. Lojistik alanında vermiş olduğumuz konteyner depolama ve iç taşıma hizmeti ile kapıdan kapıya lojistiğin tüm evrelerinde bulunmaktayız. Ayrıca, özellikle Medkon Lines olarak servis vermediğimiz bölgelerdeki taşımalara odaklanmak amacıyla faaliyette bulunan Nira Denizcilik adında forwarder firmamız bulunmaktadır. 
 
15 BİN ADEDİN ÜZERİNDE KONTEYNER PARKINA SAHİP 
 
Medkon Lines, nasıl bir filo gücüne sahip? Konteyner parkınız ve depolama kapasiteniz nedir?
 
Yapmış olduğumuz yatırımlar ile birlikte şu an için 9 adet konteyner gemimiz bulunmaktadır. Filomuzda bulunan gemilerin 5 tanesi proje taşımalarına uygun çok amaçlı gemilerdir. Dolayısıyla proje taşımaları için müşterilerimize ekstra çözümler sunabilmekteyiz. Öz varlık gemilerimizin yanı sıra 15 bin adedin üzerinde öz mal konteyner, 100’ün üzerinde öz mal çekici ve dorseye sahibiz. Toplam 50 dönüm alanda kurulu konteyner depolama, tamir ve bakım hizmetleri verdiğimiz 3 adet depomuz bulunmaktadır. 
 
Nasıl bir ofis yapılanmasına ve acente ağına sahipsiniz? Hangi hatlarda hangi ülkelere hizmet sunuyorsunuz? Hangi yükleri hangi transit sürelerle nereden nereye taşıyorsunuz?
 
Medkon Lines olarak 13 ülkede 25 adet ofis, 400’ü aşkın personel ile varlık göstermekteyiz. Akdeniz ve Karadeniz ülkelerinin neredeyse hepsine butik hizmet veren bir armatörüz. Servis verdiğimiz güzergahlarda kısa transit süreler ile düzenli servisler vermeye özen göstermekteyiz. Bu bağlamda Türkiye limanlarından her hafta Mısır, Libya ve İsrail’e iki adet gemi kaldırmaktayız. Cezayir, Romanya, Ukrayna, Beyrut (Lübnan) ve İspanya’ya ise haftalık servisimiz bulunmaktadır. 
 
MedkonPandemiyle birlikte ortaya çıkan konteyner krizi navlun ve gemi fiyatlarına nasıl yansıdı? Sürecin daha ne kadar devam edeceğine dair öngörünüz nedir?
 
Pandemi ile birlikte bozulan arz talep dengesinden en fazla etkilenen sektörlerin başında olduğumuzu söyleyebiliriz. Konteyner trafiğinin yoğun bir şekilde etkilenmesi ile ortaya çıkan ekipman krizi, navlunların sert bir şekilde artmasına neden olurken, hemen akabinde maliyetlerin de artmasına sebep oldu. Günlük gemi kiralarında 3 ila 5 kat arası artışlar söz konusu. 2020 yılı Eylül ayında 1.100 TEU’luk bir gemi için 5.000 USD seviyesinde olan günlük kiralama ücreti, bugün 20.000 USD seviyesine çıkmış bulunmakta. Yakıt ve ekipman maliyetlerinde de artışlar devam etmekte. Ekipman krizini aşmış olduğumuz günümüzde rekabetin de artması ile birlikte navlunlarda gevşemeler gözlemledik. Ancak bahsetmiş olduğum maliyet artışları navlunların düşüşünü baskılamaktadır, dolayısıyla önümüzdeki dönemde navlunların aynı seviyelerde devam edeceğini düşünmekteyim. 
 
KONTEYNER KRİZİ EN AZ HASARLA ATLATTIK
 
Medkon Lines, konteyner krizini ve yükselen navlun fiyatlarını nasıl yönetti? Geçmiş dönemle kıyasladığınızda kriz, hizmetlerinize ve fiyatlarınıza ne kadar yansıdı?
 
Pandemi döneminde maliyetlerin fazlasıyla artmış olmasına rağmen yapmış olduğumuz gemi ve ekipman yatırımı ile birlikte krizden en az etkilenen hatlardan biri olduğumuzu söyleyebilirim. Bununla birlikte ekipman krizini yönetebilmek adına Türkiye harici yaptığımız taşımaları azaltma kararı aldık. Böylece ekipmanlarımızı ihracat yüklemelerimizde kullanmak adına Türkiye limanlarına daha boş olarak pozisyonladık. Ekipman ve kapasite sorunu çıktığı dönemde navlun artışlarını piyasanın çok gerisinde takip ettik. Ancak zamanla maliyetlerin hızlı ve keskin artış göstermesi, gemilerin bekleme sürelerinin artması ve ekipmanların dönüş hızlarının azalması nedeni ile oluşan piyasa şartlarında biz de navlunlarımızı artırmak durumunda kaldık. 
 
2020 yılını nasıl geçirdiniz? Ne kadarlık bir yük hacmine ulaştınız? 2021 yılı için beklentileriniz neler?
 
2020 yılının baslarında pandeminin bilinmezliği ile birlikte üretim ve ticaretin yavaşlaması nedeniyle ilk çeyrekte konteyner taşımaları olarak 2019’un gerisinde bir dönem geçirdik. Bu dönemde yoğunlaştığımız proje taşımaları ile birlikte açığımızı kapatmaya odaklandık. Sonrasındaki ekipman krizi ile birlikte artan talepleri yapmış olduğumuz yatırım ve planlamalar ile olumlu tarafa çekip, 2020 yılını bir önceki yıla nazaran artı ile kapattık. 2021 yılını, yapmış olduğumuz kapasite artışları ile birlikte yaklaşık %30 seviyesinde bir artış ile kapatmayı öngörmekteyiz.   
 
GEMİ YATIRIMLARI SÜRECEK 
 
Önümüzdeki süreçte planladığınız yeni yatırımlar var mı? Açmayı düşündüğünüz yeni hatlar olacak mı? Büyüme hedefleriniz neler? 
 
Medkon logolu yeni konteyner siparişlerimiz devam etmekte. Şu an için görüşmelerini devam ettirdiğimiz 2 adet konteyner gemisi yatırım hedefimiz daha bulunmakta. Filomuza katacağımız yeni gemilerimiz ile birlikte Karadeniz’deki gücümüzü artırmayı planlıyoruz. Bununla birlikte yeni bir servis ile Akdeniz’deki varlığımızı kuvvetlendirmeyi hedeflemekteyiz. 
 
Denizcilik sektöründe yaşanan temel sorunları ve çözüm önerilerinizi paylaşır mısınız?
 
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde maalesef konteyner hat taşımacılığı yapan yerli armatör sayısı bir elin parmaklarını geçmemekte. Yerli armatörlerin pandemi sürecinde yaptığı hamlelerin, daralan konteyner pazarında ihracatçılarımıza ek bir güç getirdiğini hep beraber gördük. Globalleşen dünyada rekabetin de artması nedeniyle global armatörlerin maliyetlerini daha aşağıya çekmek için konsorsiyumlar kurduklarını, bu bağlamda yerli armatörlerin de rekabet etmekte güçlük çektiklerini görmekteyiz. Maliyetler konusunda milli armatörlerin desteklenmesi bu noktada önem arz etmektedir. 
 
YENİ EMİSYON DALGASINA ŞİMDİDEN HAZIR 
 
Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün (IMO) emisyonları azaltmaya yönelik tavsiye kararlarının denizcilik sektörüne etkilerini de değerlendiren Mustafa Gür, “Dünya ticaretinin %90’a yakın oranı deniz taşımacılığı ile yapılmaktadır. Ticaretin artması ile birlikte gemi sayılarının da artması gemi kaynaklı emisyon artışını getirdi. Şu an için bir yol, düşük emisyonlu yakıt kullanmaktan geçiyor. Diğer bir yol ise gemilere kimyasal gaz yıkama sistemi eklenmesi şeklinde. Her ikisi de armatörler için yüksek maliyetler doğurmakta, ancak daha yeşil bir dünya amacıyla uygulamayı desteklemekteyiz. Medkon Lines olarak gemilerimizi çalıştırdığımız coğrafya ve yakıt tüketimimize göre düşük sülfür oranlı yakıt kullanmak sureti ile regülasyonlara uymaktayız” dedi.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat