e
Banner


DFDS operasyonları merkezileştirip verimi yükseltecek
DFDS, bu dönemde intermodal taşımacılık kadar lojistik teknolojilerine de ciddi yatırım yapıyor. Türkiye’de kurdukları AR-GE merkezinde otonom araçlar, çevreci enerji çözümleri, otonom terminaller, tam süreç entegrasyonu gibi projeler yürüttüklerini belirten DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffmann, ayrıca tüm süreçleri tek bir altyapı üzerinden yürütmek üzere çalıştıklarını söyledi. 




dfdsTürkiye lojistik sektörü dijitalleşme sürecine ne kadar hazır? Pandemi bu süreci nasıl etkliedi?
 
Dijitalleşme açısından Türkiye’de lojistik sektörünün çok ilerleme kaydettiğini söyleyemeyiz. Bazı açılardan, zorunlu bir hız artışı olduğunu kabul etmek gerekiyor. Fakat pandeminin sonuna geldiğimiz bu günlerde bu konuda geri dönüş olduğunu görüyoruz. Sektör dinamiklerinin dijitalleşmenin önünde engel oluşturduğu görüşündeyim, özellikle sektörün dağınık yapısı, düşük kar marjı, sık tedarikçi değiştirme alışkanlıkları önemli engeller oluşturuyor. 
 
DFDS’nin lojistik teknolojilerine dönük yatırımlarından söz eder misiniz? 
 
DFDS özellikle müşterileri ve iş ortakları ile daha yakın bir ilişki kurmak için yatırım yapıyor. Tüm süreçlerimizi tek bir altyapı üzerinden yürütmek üzere çalışıyoruz. Gerek Türkiye’de gerekse diğer iş birimlerimizde müşterilerimiz, gümrükler ve tedarikçilerimiz ile veri alışverişi konusuna ciddi yatırım yaptık. Brexit süreci bunu hızlandırmak açısından önemli bir katkı sağladı. Ayrıca yolcularımızın daha iyi bilgi alması, yük bırakan ya da alan sürücülerin gemi bilgilerine daha hızlı ulaşması için DFDS mobil uygulamasını geliştirdik. 
 
TÜRKİYE’DE AR-GE MERKEZİ KURDU 
 
AR-GE merkezinizde ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
 
Türkiye’de bir AR-GE merkezimiz mevcut ve tüm DFDS Grubu’nun dijitalleşmesine buradan destek veriyoruz. Yatırım yaptığımız alanlar içerisinde otonom araçlar, çevreci enerji çözümleri, otonom terminaller, tam süreç entegrasyonu gibi projeler var. AR-GE merkezimiz ve Türk mühendisleri bu konuda çok önemli çalışmalar yapıyorlar. 
 
Lojistik teknolojilerine yaptığınız yatırımlar sayesinde pandemi sürecini nasıl atlattınız? 
 
Pandemi sürecinde müşterilerimizin ve iş ortaklarımızın rezervasyonlarını hiç aksatmadan yürütmesi için girişimlerde bulunduk ve veri paylaşım platformlarına yatırımlarımızı artırdık. Lojistik faaliyetlerimizin dijitalleşmesi için önemli yatırımlar gerçekleştirdik. 
 
İNTERMODAL TAŞIMACILIĞI BÜYÜTECEK 
 
DFDS bu dönemde özellikle hangi alanlarda büyümeyi hedefliyor?
 
Pandemi sürecinde intermodal çözümler büyük önem kazandı. Bu doğrultuda DFDS Akdeniz İş Birimi, feribot ve demiryolu taşımacılığını birleştiren intermodal taşımacılık çözümlerine daha fazla yatırım yapıyor. DFDS'nin Trieste Liman terminalinden geçen tüm yük hacimlerinin yaklaşık %50'si bugün Avrupa'daki noktalara demiryolu ile taşınıyor. 
DFDS primeRail ile uzun vadeli iş birliği kapsamında, hali hazırda kurulan “Ticari Yetkinlik Merkezi”'nin yanı sıra Troisdorf/Köln'de bir “Operasyonel Yetkinlik Merkezi” kurdu. Demiryolu hizmetlerine odaklanmak, operasyonları daha da büyütmek ve optimize etmek için fırsatlar sağlayacak.
Ayrıca, primeRail ve DFDS, başlangıçta Orta Avrupa'yı merkeze alan müşteri odaklılık ve zamanında güvenilir çözümler konusunda aynı değerleri paylaşıyor. Köln’de kurulan PrimeRail, ofis, demiryolu ve intermodal hizmet çözümleri için bir merkez haline gelecek şekilde genişletilmeye devam ediyor. Avrupa'nın geri kalanına yönelik faaliyetler ise daha sonra genişletilecek. 
Bunların yanı sıra DFDS, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çevresel ayak izini kademeli bir biçimde azaltarak 2050 yılına kadar iklim nötr duruma gelmeyi taahhüt ediyor. DFDS, 2030 yılında CO2 emisyonlarını %45 oranında azaltacak.
 
GIDA LOJİSTİĞİNDE LİDERLİĞE SOYUNDU 
 
DFDS’nin gıda lojistiği kapsamında gerçekleştirdiği yatırımlardan ve sunduğu hizmetlerden söz eder misiniz? Bu alana dönük büyüme planlarınız neler?
 
DFDS, HSF Logistics Group'u satın alarak, soğuk zincir faaliyetlerinde Kuzey Avrupa lideri haline geliyor. Yaklaşık 376 milyon Avro değerinde hasılat elde eden HSF Logistics Group'un 1.800 çalışanı bulunuyor. HSF Logistics Group'un DFDS bünyesine katılması, şirketin çözümlerinin soğuk zincir lojistiği dahil olmak üzere seçili sektörlere genişletilmesini içeren DFDS Win23 stratejisiyle uyumlu bir hamle olarak görülüyor. Alımın ardından, DFDS'nin Lojistik Departmanının hasılatı 8 milyar Danimarka kronu olurken, bunun yaklaşık olarak yarısı soğuk zincir lojistiği tarafından sağlanacak.    



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat