e
Banner


Alışan Lojistik, dijitalleşerek yeni iş modeller yaratacak
Kimya lojistiğinde uzmanlaşan Alışan Lojistik, yılı yaklaşık seviyelerinde bir büyümeyle kapatmayı hedefliyor. 2022 yılında da terzi dikimi hizmetler sunmaya; intermodal taşımaya ve katma değerli hizmetlere odaklanmaya devam edeceklerini vurgulayan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, dijitalleşmede başlatıkları dönüşümü sürdürerek bu alanda çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlamayı hedeflediklerini söyledi. 




Damla AlıÅ�an1985 yılında kurulan Alışan Lojistik, bugün 500 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelindeki 32 farklı lokasyonda çalışan bin 500 çalışanı ile başta uluslararası nakliye olmak üzere, depo ve antrepo hizmetleri, likit enerji taşımacılığı gibi pek çok operasyonu yürüten; sektörde “kontrat lojistiği” diye de ifade edilen entegre lojistik hizmetleri ile müşterilerinin taleplerini A’dan Z’ye kurgulayan, ihtiyaca özel lojistik çözümler geliştiren bir marka. 
 
KİMYA LOJİSTİĞİNDE UZMAN
 
“Bizi farklı kılan, tehlikeli madde lojistiği denilince ilk akla gelen firma olmamız” diyen Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, bu uzmanlıkları çerçevesinde de şirketlerinin, kimyasal maddelerin elleçlenmesinden, taşınmasına ve depolanmasına kadar olan süreçlerin tamamında sunduğu hizmet konusunda çok ciddi bir uzmanlığa ve altyapıya sahip olduğunu belirtti. Alışan, “Şirketimiz, başta SQAS ve ADR mevzuatı olmak üzere uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar düzeyinde süreçlerini yönetmekte, yatırımlarını bu temel üstüne planlamaktadır. Son gerçekleştirilen SQAS (Sürdürülebilirlik için Güvenlik ve Kalite Değerlendirmesi)nden de Alışan Lojistik olarak tam puan aldık ve Avrupa’da bu sistemin en iyi uygulayıcılarından biri olduk. Ayrıca, özellikle tanker yıkama konusu, bizler gibi büyük firmaların çevreye karşı bir yükümlülüğü olduğu için de en hassasiyet gösterdiğimiz çalışmalardan bir tanesidir” dedi. 
Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörünün kimya olduğuna ve sektörün 2023 yılında 50 milyar dolara yakın bir hedef belirlediğine dikkat çeken Alışan, tehlikeli madde taşımacılığında beklenen kaliteyi sağlayabilmek için taşıyıcıların, belirlenmiş kanun ve yönetmeliklerden yola çıkılarak başta çevre ve insan sağlığını göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizdi. Alışan ayrıca “Bu bağlamda verilen hizmetin periyodik kontroller ve testlerle güvenilirliği denetim altında tutulmalıdır. Güvenliği sağlamanın ve dolayısı ile kaliteyi arttırmanın bir diğer yolu ise eğitimli insan faktörüdür” dedi. 
 
‘DEPOLAMA OPERASYONLARIMIZ İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR PAYA SAHİP’
 
Alışan Lojistik, 150.000 metrekare kapalı alanda, 260.000 palet depolama kapasitesine ulaşan yatırımları ile ülke çapında farklı şehirlerdeki 13 lokasyonda, yüksek standartlarda depo ve antrepo hizmeti sunuyor. Antrepo ve serbest depoları bünyesinde tehlikeli ürünler (yanıcı parlayıcı), kimyasal ürünler, gıda içerikli ürünler, FMCG ürünleri, ısı kontrollü ürünler, diğer standart depolama ihtiyacı olan ürünler için hizmet sağladığına değinen Damla Alışan, Alışan’ın tüm tesislerinde kimya ve FMCG endüstrileri için tasarlanmış operasyonlar ile katma değerli ürün elleçleme ve yüksek standartlara sahip, güvenlik öncelikli operasyonların yürütüldüğünü belirtti. Alışan ayrıca, depoculukta önümüzdeki yakın süreçte müşteri ihtiyaçlarına ve projelerine bağlı olarak büyüme ve yeni yatırım stratejilerinin de devam edeceğini sözlerine ekledi 
 
‘PANDEMİ GELECEĞE BAKIŞIMIZI DEĞİŞTİRDİ’
 
Özellikle e-ticarette korona sonrasında mecburi değişikliklerin görüldüğüne dikkat çeken Damla Alışan, “Bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündemimize geldi, önümüzdeki yıl da gündemde olmaya devam edecek. Zira stok politikaları değişti, değişiyor. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi” dedi.  
Öte yandan sürdürülebilirliğe verilmesi gereken önemin ne kadar büyük olduğunun pandemi ile en sonunda anlaşıldığına da vurgu yapan Alışan, “Bu bağlamda örneğin, Avrupa Birliği’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hayata geçireceği ‘sınırda karbon düzenlemesi’ kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürülebilirliğe yönelik gerekli değişiklikleri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor. Kurumsal vatandaşlık çerçevesinde de büyük markaların bu düzenlemeleri yapan lojistik şirketlerini tercih etmeye başlayacaklarını ya da başlamaları gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 
 
‘DİJİTALLEŞME ÇALIŞMALARIMIZ 2022’DE HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK’
 
“2020 yılını pandemi ve diğer bütün olumsuzluklara rağmen hedeflerimize çok yaklaşarak 750 milyon TL seviyelerinde kapatmıştık. 2021 yılı için ise, yaklaşık seviyelerinde bir büyüme hedefi öngördük” diye Damla Alışan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Firma olarak, önümüzdeki yıl da müşterilerimize terzi dikimi hizmetler sunmaya; intermodal taşımaya ve operasyonlarımızda katma değerli hizmetlere odaklanmaya devam edeceğiz. Hedeflerimiz arasında ayrıca, teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlamak var. Örneğin, son dönemki dijital dönüşüm yolculuğumuzda, veritabanı ve uygulama servisleri geçişi, sunucu projesi, doküman yönetimi ve SharePoint güvenlik seviyesinin artırılmasından oluşan beş farklı geçiş rotasında Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlarından da yararlanmaya başladık. Süreci 2022 yılında tamamlamayı öngörüyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat