e


Evidea aynı gün teslimat ve depo yatırımına hazırlanıyor
Güçlü e-ticaret kimliğini sürdürürken, 2025 yılı sonuna kadar 110 mağazaya ulaşmayı hedefleyen ev ve yaşam sektörünün lider markalarından Evidea, büyüme ivmesine paralel olarak tedarik zinciri süreçlerini yeni yatırımlarla güçlendiriyor. Yakın bir zamanda aynı gün teslimat hizmetine başlamayı hedeflediklerini belirten Evidea Tedarik Zinciri Direktörü Orhan Taşdemir, ayrıca operasyonlarını yeni bir lojistik merkezine taşımak için depo arayışı içinde olduklarını söyledi. 




evideaEvidea’nın satış kanalları ve büyüme hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
 
Evidea, evi için alışveriş yapmak ve evine değer katmak isteyenlere; kaliteli, trend ve kurulumu ustalık gerektirmeyen ürünleri makul fiyatlarla sunan, müşteri deneyimine önem veren, bulunduğu pazarı takip eden, yeni trendlere öncülük edip ilham veren, bir e-ticaret sitesi ve mağazalar zinciridir. Ev ürünleri kategorisinde 2011’den bu yana hizmet veren Evidea, 2019 yılında gerçekleşen yeni ortaklık yapısı sonrasında güçlü e-ticaret kimliğine ek olarak perakende mağaza zinciri ile büyümeye devam ediyor. Şu an 13 ilde 31 mağazamız bulunuyor. Çoğunluğu AVM’lerde olan, yaklaşık 1.500 metrekare civarındaki mağazalarımızda geniş ürün gamımız ile tüketicilere yeni bir ev alışverişi deneyimi yaşatıyoruz. 2025 yılı sonuna kadar 110 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz. 
E-ticaret tarafında da web sitemiz, mobil uygulamamız ve pazaryerleri üzerinden ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Pandemi döneminde e-ticaret pazarının genişlemesi ile beraber, Evidea olarak bizim e-ticaret operasyonumuz da sektörel büyüme oranlarına uyumlu bir artış gösterdi. 2021’de büyümesini sürdüren e-ticaret kanalımız, artan mağaza sayımıza rağmen toplam ciromuz içinde yüzde 10’un üzerindeki payını korumaktadır. 
 
GÜNLÜK SEVKİYAT KAPASİTESİNİ 5 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARDI 
 
Nasıl bir lojistik altyapısına sahipsiniz? Bu alana dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler? 
 
Pandemi, bizlere, zamanında, eksiksiz ve sorunsuz teslimatın ne derece kritik olduğunu, tüm tüketicilerin bu beklenti içinde sipariş verdiğini gösterdi. Çayırova’daki lojistik tesisimizde bu beklentiye cevap verecek şekilde, paketleme masalarımızı, sorting arabalarımızı ve konveyör hatlarımızı yeniledik. Günlük 5 bin sipariş çıkış yapma kapasitesine sahibiz.
Tabi ki işin ilk ayağı siparişi hazırlamak. Akabinde bu siparişin son tüketiciye ulaştırılması için kargo süreci var. Bu noktada mevcut kargo firmalarımızı aylık performans ölçümleriyle yönetiyoruz. OTIF (on time – in full) skorunu çok önemsiyoruz. Siparişleri taahhüt ettiğimiz sürede, eksiksiz ve hatasız olarak müşteriye ulaştırma hedefimiz yüzde 99 ve üzeri başarı sağlamak. 
 
Operasyonlarınızı nasıl yönetiyorsunuz? Dağıtımda özellikle hangi teslimat modellerini kullanıyorsunuz?
 
Evidea olarak yaklaşık 7.000 çeşit ürünü internet sitemizde satışa sunuyoruz. Bu ürünler hem şekilsel hem de hacim olarak çok farklı dinamiklere sahipler. Depolamada bu iki temel kriteri baz alarak öncelikle ürünler için doğru toplama gözü tipi seçimi yapıyoruz.
Ürünlerin hacimsel ölçüsüne ek olarak basit bir ABC analizi ile çok satan A ve B+ sınıfındaki ürünleri belirliyoruz. Bu ürünleri mümkün mertebe, e-ticaret paketleme istasyonlarına en yakın lokasyonlarda stoklamaya çalışıyoruz. Ancak mağazacılık operasyonunu da aynı tesiste yönettiğimiz için, mağazalarımızın verimli bir mal kabul ve reyona çıkarma yapması için mağazalara ana kategori bazlı ürün hazırlama ilkemiz var. Bu bizim için zorlayıcı bir aktivite. Dağıtım tarafında ise şu an ertesi gün teslimat modeli üzerine operasyonumuzu yürütüyoruz. Ürünlerin büyüklüklerine göre kargo taşımacılığı ve mobilya taşımacılığı olmak üzere iki model kullanıyoruz.
 
KARGO OPERASYONLARINI 4 ANA TEDARİKÇİYLE YÖNETİYOR 
 
Depolama, lojistik veya kargo operasyonlarınızda ne oranda dış kaynak kullanıyorsunuz? Hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz? 
 
Evidea, lojistik depolama operasyonunu kendisi yürüten bir şirket. Grup şirketlerimiz Ebebek, Avansas, BİM ve File Market de lojistik operasyonlarını kendileri yürütüyorlar. Ancak dağıtım noktasında FTL ve parsiyel dağıtım hizmetini dış kaynaklardan alıyoruz. Keza son tüketiciye yaptığımız kargo dağıtımını da yine dışardan hizmet alarak icra ediyoruz. Hizmet veren firmalarla görüşmeler yaparken iki temel kritere dikkat ediyoruz. Doğru fiyat ve kaliteli hizmet. Doğru fiyat, sattığımız tüm ürünlerde müşterilerimize uygun ve rekabetçi fiyatlar sunmamızı sağlayan ilk etmen. Kaliteli hizmet ise, son tüketicinin tüm süreçteki alışveriş deneyimini taçlandıracak, tüketicinin yeniden gelmesini, tekrar alışveriş yapabilmesini sağlayacak etmenlerin tümü olarak adlandırabiliriz. Bu iki kriteri çok önemsiyor ve firma seçiminde kıyaslama argümanı olarak değerlendiriyoruz. Kargo operasyonumuzu 4 ana tedarikçi ile yönetiyoruz. 30 desi üzeri gönderileri Horoz Lojistik firması ile taşırken, 30 desi altı gönderilerimizi il bazlı hizmet ağı ve fiyat avantajına göre UPS, KARGOİST ve BGK (Bir Günde Kargo) firmaları ile taşıyoruz. 
 
Evidea’nın lojistik ajandasında neler var? 
 
Yakın gelecekte web sitemiz ve mobil uygulamamız üzerinde, müşteri deneyimini merkeze koyduğumuz özellikleri eklemeye devam edeceğiz. Bunlardan bir tanesi ürünlerin bazılarını 3 boyutlu görüntüleme ve evinde gör özelliği. Ek olarak omni-kanal uygulamalar üzerinde çalışmalar yapacağız. İlk olarak aynı gün teslimat hizmetimizden bahsetmek isterim. Şu anda ertesi gün teslimat hizmeti sunuyoruz. En kısa sürede aynı gün teslimat hizmetine başlamayı hedefliyoruz. Kısa vadeli planlarımız arasında yer alıyor. 
İkinci olarak, Evidea olarak yakın gelecekte yeni bir lojistik tesise taşınmayı planlıyoruz. Büyüyen yapımıza uygun, bizlere en az 5 yıl boyunca hizmet verecek bir depo arayışındayız. Bu depo tahminen 20.000-25.000 metrekare aralığında olacak. Yeni tesiste; bizim için ana gündemler büyük mezanin projesi ve mobilya operasyonu. Bildiğiniz üzere mobilya ürünleri genellikle 30 desi üzeri ve hem e-ticarette, hem mağaza sevkiyatlarında özel yönetilmesi gereken bir ürün grubu. 
 
‘GECİKEN TESLİMATLAR EN BÜYÜK SORUN’ 
 
Lojistik süreçlerde ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Şirketlerden beklentileriniz neler? 
 
Tüm perakende firmalarının yaşadığı benzer sorunları bizler de yaşıyoruz. Müşteriler hizmeti veren kargo firmalarını değil alışveriş yaptığı markayı muhatap kabul ediyor. Olumsuz deneyimlerin çözümünü de yine bizden bekliyor. İlk olarak tabi ki gecikmiş kargo teslimatlarını söyleyebilirim. Buna ek olarak, hareket görmeyen kargolar, güncellenmeyen statü bilgileri, hasarlı ulaşan paketleri sıralayabiliriz. Müşteri şikayetlerini analiz ettiğimizde karşımıza çıkan öncelikli konular bunlar.  
Yeni nesil kargo firmaları müşteri deneyimlerini ve zamanında teslimat konusunu çok önemseyerek sektöre girmeye başladılar. Bu alana ciddi yatırım yapıyorlar. Mobil uygulamalar üzerinden tüm sürecin takibi, paketin komşuya veya başka bir adrese yönlendirilmesi, canlı kurye takibi gibi ek özellikler sunuluyor. Adrese teslimata 2 saat kalana kadar paketin iletişimini sağlıyorlar. Tüketici nezdinde bu yaklaşım değerli hissettiriyor. Haliyle bu hizmeti sunan kargo firmaları rakipleri arasından sıyrılıyor ve perakendeciler tarafından tercih ediliyor.
 
‘BÜYÜK RESİM GÖRÜLEREK YATIRIM YAPILMALI’ 
 
Özellikle son 5 yılda e-ticaretin büyüdüğünü ifade eden Evidea Tedarik Zinciri Direktörü Orhan Taşdemir, “Sektörün dinamiklerindeki değişimi ve gelişimi yakından takip ediyoruz. Pandeminin bu dönüşümü daha da hızlandırdığı bir gerçek. Market ürünlerinin evimize 10 dakikada getirildiği bir çağda yaşıyoruz. Müşterinin beklentisi, eksiksiz, zamanında, uygun fiyatlı ve sorunsuz hizmet alabilmek. Yüzde 100 gerçekleşmesi arzulanan bir OTIF skorundan bahsediyoruz. Siparişin öncesinden başlayan, alışverişin tamamlandığı, siparişin depoda hazırlandığı, teslimatın gerçekleştiği ve sonrasında da satış sonrası hizmetin alındığı büyük resmin tamamı, işte müşteri için gerçek tablo bu. Bu büyük resmi görüp, bu resimdeki parçalara doğru ve etkin yatırımlar yapmalıyız. Bu beklentiyi önemseyen ve aksiyon alan firmalar var olmaya devam edecekler. Lakin bu dönüşüme adapte olamayan firmaları önümüzdeki günlerde çok zorlu günlerin beklediğini söyleyebilirim” dedi. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat