e


Kargo sektörü bir yılda 10 milyar TL yatırım yaptı
Kargo sektörünün 5 yılda gerçekleştirmeyi planladığı dijital dönüşüm projelerini, pandeminin etkisiyle 1 yıllık bir süreçte gerçekleştirdiğini ve 10 milyar TL’yi aşan yatırımla süreci başarılı bir şekilde yürüttüğünü belirten KARİD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Önyol, 2022’de de yatırımların devam ettirilerek, ticari faaliyetlerin destekçisi olmayı sürdüreceklerini söyledi. 




karidKargo, kurye ve lojistik sektörü nasıl bir büyüklüğe sahip? Sektör ekonomiye nasıl bir katkı sunuyor? 
 
Müşteri ve tedarikçi arasında önemli bir köprü vazifesi gören kargo, kurye ve lojistik sektörünün payı, hem dünyada hem de Türkiye’de her geçen yıl artmaya devam ediyor. Sektör her yıl düzenli olarak büyüme gösteriyor ve buna bağlı olarak da istihdamı artırmayı sürdürüyor. Bugün itibariyle Türkiye’nin en büyük kargo, kurye ve lojistik şirketlerinin üye olduğu KARİD’in toplam istihdamı 200 bini aşmış durumda. Her gün 15 milyondan fazla adrese teslimat yapan KARİD üyelerinin bünyesinde 50 binden fazla araç bulunuyor ve bu araçlar 8 milyon kilometreden fazla yol kat ediyor.  
 
‘E-TİCARETTEKİ BÜYÜMEYİ MÜMKÜN KILAN UNSUR SEKTÖRÜMÜZ OLDU’ 
 
Pandemi süreci ve e-ticaretteki büyüme kargo, kurye ve lojistik sektörünü nasıl etkiledi?
 
Kargo, kurye ve lojistik sektörünü sadece e-ticaret gönderilerinin teslimatını gerçekleştiren bir sektör olarak değerlendirmemek gerekir. Sektör yıllardır süre gelen bir düzenli bir büyüme ile kapasitesini ve istihdamını artıyor. Buna bağlı olarak da sizin de söylediğiniz gibi son yıllarda giderek insanların vazgeçilmezi haline gelen e-ticaret platformlarının büyüyebilmesi için gerekli olan alt yapıyı oluşturuyor. 
E-ticaret sağladığı konfor ve alışveriş kolaylığı ile giderek kullanım oranını artırdı. Pandemi süreci ise bu dönüşümü insanların evlerinde kaldığı dönemde yaşadıkları zorunluluktan da kaynaklı olarak daha da hızlandırdı. Ancak burada unutulmaması ve göz ardı edilmemesi gereken bir husus var. E-ticarette yaşanan bu büyümeyi mümkün kılan unsur kargo, kurye ve lojistik sektörünün yeterliliğidir. 
E-ticaret sektörü pandemi sürecinde özellikle Türkiye’de rekor oranda büyüme yakaladı. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı son verilerde 2021 yılının ilk 6 ayında e-ticaret hacmi yüzde 75,6’lık bir artış gösterirken sektörün genel ticaretteki oranı ise yüzde 17,6 olarak gerçekleşti. Ancak bugünlerde e-ticaretteki büyüme hızının pandemi dönemine göre yavaşladığını da kabul etmek gerekir.
 
Sektör, teknoloji ve dijitalleşme alanında nasıl bir seyir izliyor? Bu alanda yapılan yatırımlar yeterli mi?
 
Sektörün 5 yılda gerçekleştirmeyi planladığı dijital dönüşüm projeleri, pandemi etkisiyle 1 yıllık bir süreçte hızla gerçekleşti. E-ticaret alanındaki gelişmeler temassız alışveriş ve teslimat süreçleri hızla gelişirken sektör de buna ayak uydurarak gelişimine ara vermeden devam ettirdi.
Kargo, kurye ve lojistik sektörü hizmet kalitesini her zaman en yüksek seviyede tutmak amacıyla bu alandaki yatırımlarını ve çalışmalarını dünyadaki yeni gelişmeleri yakından izleyerek sürdürüyor. Son yıllarda daha çevreci adımlar atmak adına da sektör temsilcileri dijitalleşmeye yönelik olarak yeni projeler geliştirmeyi amaçlıyor.
Dijitalleşme tabi ki her sektörde olduğu gibi bizim de işlerimizi kolaylaştırıyor. Ayrıca müşterilerimizin de anlık bilgilendirilmesine olanak sağlıyor. Yatırımlar yeterli mi? Derseniz evet çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Sadece pandemi döneminde 10 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. Ancak hiçbir zaman hiçbir sektörde teknoloji yatırımları için yeterli diyemeyiz. Sürekli gelişen ve değişen bir olgudan bahsediyoruz. Dolayısıyla biz de çağı yakalamak amacıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz.
 
‘YATIRIMLAR DEVAM EDECEK’ 
 
Sektör 2021 yılını nasıl kapattı? 2022 ve sonrası için nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz? 
 
Pandemi, uluslararası ve ulusal ticaretin sürdürülebilmesi adına kargo, kurye ve lojistik sektörünün hayati önemini bir kez daha gösterdi. Ülkelerin kendi içlerinde ve uluslararası ticarette; gıda, ilaç, aşı, dezenfektan, maske ve bunun gibi birçok malzemenin taşınması ve insanlara ulaştırılmasında sektörün sunduğu imkânlar büyük kolaylık sağladı. 
Sektörün bu güne kadar göstermiş olduğu sürekli büyüme bunun en önemli sebeplerinden biriydi. Son bir yıla baktığımızda da sektör kendi üzerine düşeni yaparak oluşan ihtiyaç karışında yaptığı 10 milyar lirayı aşan yatırımla süreci başarılı bir şekilde yürüttü. Elbette 2022 yılında da aynı doğrultuda aynı anlayış ile yatırımlara devam ederek ticari faaliyetlerin destekçisi, yol arkadaşı olmayı sürdüreceğiz. 
 
Sektörün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
 
Kargo sektörü, günümüzde ticari hayatın en önemli köprüsü haline gelmiş durumda. Kars’ta konuşlu bir peynircinin, Edirne’de satış yapabilmesini, Erzurum’da faaliyet gösteren bir tespihçinin Almanya’ya ürün satmasını sağlıyoruz. Esnafımızın pazarını genişletirken, büyük ticari işletmelerin ise mağaza ürünlerini taşıyoruz. Özetle kargo sektörü olarak, hem son müşteri tarafında, hem de B2B adını verdiğimiz mağazalar arası faaliyetlerde varız.
Bu perspektifle baktığınızda sektörümüzün büyüyor olması, ticaretin de büyümesi anlamına gelecektir ve çok önemlidir.
Bu bakımdan kargo sektörünün büyüme hızına katkı sağlamak tüm ticari hayatı etkileyecektir. Konu ile ilgili birçok düzenleme önerimiz var. Bu önerileri devletin ilgili bakanlıkları ve birimleri ile düzenli olarak görüşüyoruz. Kurumlarımızın da bizi dinliyor olmalarından, gerektiğinde sektörümüzden fikir alıyor olmalarından da mutluyuz.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat