e


SBY Express’in yeni durakları İngiltere ve Kuzey Amerika olacak
B2B ve B2C yurt dışı e-ticaret taşımaları gerçekleştiren SBY Express, İsrail, Dubai üzerinden Arap Körfezi’ne ve Almanya üzerinden tüm Avrupa ülkelerine ulaşıyor. SBY Express ile hızlı bir büyüme yakaladıklarını belirten Sabay Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, bu yıl Suudi Arabistan servisini yeniden devreye alacaklarını, İngiltere ve Kuzey Amerika’ya direkt servis başlatacaklarını söyledi. 




SabayE-ticaret alanında yatırımlarını hızlandıran Sabay Lojistik, 2017 yılında yurt dışı express taşıması hizmeti sunmak üzere kurulan SBY Express markasıyla girdiği pazarda büyümesini sürdürüyor. 19 trilyon dolarlık hacme ulaşan dünya ticareti içinde e-ticaretin payının yüzde 22’lere ulaştığını ve bunun her yıl hızlı bir şekilde artmaya devam ettiğini belirten Sabay Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, “Artık ticaret yapma şekli farklı yerlere evriliyor. Ülkemizde de özellikle pandemi sonrası online alışverişin toplam ticaret içindeki payı yüzde 7’lere yükseldi. Artık klasik iş yapma şekilleri yerine hızla yenilenme gerektiğini önemli ölçüde hissetmeye başladık.  Biz de Sabay olarak SBY Express ile lojistiğin farklı kulvarında ilerleme amacındayız. Konusunda çok tecrübeli yönetim kadromuz ve operasyon ekibimiz ile sıfır hatalara yakın hizmet vermek için yoğun çaba gösteriyoruz” dedi. 
 
‘EN BÜYÜK YATIRIMI IT’YE YAPTIK’ 
 
Sabay Lojistik çatısı altında 2017 yılında SBY Express markasıyla e-ticaret yurt dışı taşımaları için yapılanma başlattıklarını aktaran Bülent Aymen, 2018 yılında ETGB lisansını ve BTK izinlerini alarak, bir yıl içinde de tüm IT altyapı çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. E-ticaret sektörünün tamamıyla dijitalleşme üzerine kurulu bir iş kolu olduğunu vurgulayan Aymen, bununla ilgili yapılan her türlü işte IT altyapısı yoksa bu operasyonları yönetebilmenin mümkün olmadığını ifade etti. SBY Express’i oluştururken öncelikle yatırım yaptıkları alanın IT altyapısı olduğunu belirten Aymen, “Bu hem en fazla zamanımızı aldı hem de en maliyetli yatırım kalemimiz oldu. Hala da yenileme ve geliştirme çalışmaları devam ediyor” dedi.
 
KOBİ’LERİ YURT DIŞINA TAŞIYOR 
 
IT yatırımları sonrasında servis hizmetlerini tek tek devreye almaya başladıklarını ifade eden Bülent Aymen, şunları aktardı: “Bu çalışmaların ve yatırımların karşılığını almaya başladık. Bugün İsrail, Dubai üzerinden Arap Körfezi ve Almanya üzerinden Avrupa’ya yapılan e-ticaret gönderilerini organize ediyoruz. İsrail, Arap Körfezi ve Almanya’da express dağıtımı alanında en büyük şirketlerle çalışıyoruz. İş ortaklarımız Türk ihracatçısının bu bölgelere açılmasına çok önemli destek sunuyor. SBY Express olarak hizmet verdiğimiz destinasyonlarda ağırlıklı olarak tekstil ve kozmetik ürünleri taşıyoruz. Servisi başlatmadan önce karşı taraftaki partnerimizle, bölgeye ve sektöre yönelik çözümleri belirleyip ona göre hizmet üretiyoruz. Müşterilerimiz şu anda daha çok KOBİ niteliğindeki gelişmeye açık e-ticaret firmalarından oluşuyor.” 
 
YENİ SERVİSLER YOLDA 
 
Sabay Lojistik olarak 2019 yılından önce her yıl ortalama yüzde 10-15 bandında ciro artışı ile büyümelerini sürdürdüklerini belirten Bülent Aymen, pandeminin başlamasıyla birlikte yükleme sirkülasyonlarında çok büyük artışlar yakaladıklarını söyledi. “SBY Express’in devreye girmesi ile cirolarımız önemli ölçüde artış gösterdi” diyen Aymen, yatırım programlarına ilişkin ise şu bilgileri verdi: “Şuandaki yatırımlarımız tamamıyla SBY Expres altyapısına ve ayrıca İstanbul’da Kartal’da bulunan express toplama merkezi depomuzla alakalı. Yurt dışında anlaşma yaptığımız partnerlerimizin depolama ve dağıtım merkezlerini kullanmaktayız. 2022 yılında da depo ve yurt dışı dağıtımıyla ilgili yatırımlarımız devam edecek. Bu yıl Suudi Arabistan’ın açılması ile beraber daha önce olan servisimizi yeniden açmak, İngiltere ve Kuzey Amerika’ya direkt servis başlatmak üzerine çalışmalar yapıyoruz.” 
 
‘LOJİSTİĞİ OUTSOURCE ETMEK KAZANDIRIR’ 
 
E-ticaret lojistiğinde özellikle gümrüklerde çeşitli problemlerle karşılaştıklarını ifade eden Aymen, bu sorunların da sektörün büyümesi ve sektör oyuncularının artmasıyla aşılabileceğini söyledi.
E-ticaret faaliyeti gösteren şirketlerin lojistik alandaki yatırımlarını da değerlendiren Aymen, “Bana 25-30 sene önceyi hatırlatıyor. 90’lı yıllarda büyük holdingler ve sanayiciler kendi taşımacılık firmalarını açıp, onlarca TIR ve hatta gemi yatırımları yapmışlardı. Daha sonra çok büyük zararlarla bu iş kolundan çıkış işi bilen firmalara bıraktılar. Genel olarak iç dağıtım için bazı büyük e-ticaret firmaları kendi lojistik firmalarını açtığını duyuyoruz. Bu tamamıyla şirketlerin yatırım ve çalışma prensipleriyle alakalı bir konu ve kimsenin bunu eleştirmeye hakkı yok. Fakat lojistik ihtiyaçlarının sektörde faaliyet gösteren firmalar outsource edilmesi hem firmaların maliyeti hem de aldıkları riskleri minimize etmek açısından daha rasyonel bir çözümdür diye düşünüyorum” dedi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat