e


Öznakliyat ekipman parkını ve referans listesini güçlendiriyor
Proje, ağır yük ve enerji lojistiğinde aranan lojistik çözüm ortaklarından Öznakliyat, yurt içinde gerçekleştirdiği taşımalarla iki önemli enerji projesini referans listesine eklerken, yurt dışına da hizmet ihraç ederek portföyünü büyütmeyi sürdürüyor. Öznakliyat Proje ve Ağır Nakliye Direktörü Ceyda Şen Karaman, ekipman parklarını yeni yatırımlarla güçlendirirken, yurt dışında Ortadoğu'da büyümeyi hedeflediklerini söyledi. 




Ã�znakliyat1951 yılından kurulan Öznakliyat, hangi alanlarda hizmetler sunuyor?
 
Kurulduğumuz günden bugüne müşterilerimizin bütün lojistik ihtiyaçlarını karşılamak için var gücümüzle çalışıyoruz. İstanbul-Hadımköy ve Kocaeli-Dilovası lojistik tesislerimizde, antrepo ve depo hizmeti sağlamayı sürdürürken, İzmir Aliağa şubemizin de katkılarıyla, proje taşımacılığı ve ağır nakliye, boş/dolu konteyner depolama ve nakliye ihtiyaçlarına karşılık veriyoruz. Bunların yanı sıra gümrük müşavirliği hizmeti de sağlayarak, müşterilerimizin entegre ve güvenilir partnerleri olmaya devam ediyoruz.
Proje taşımacılığı ve ağır yük lojistiğinde 70 yılı aşkın yolculuğumuz boyunca birçok ilke ve başarı öyküsüne imza attık. Mühendislik ve Lojistik Fakültesi mezunu kadromuzun katılımı ile UTİKAD/UND/ İTÜ destekli almış olduğumuz ÜDY-FIATA denklik diplomalarımız, sigorta, iş hukuku ve iş güvenliği eğitimlerimizle personelimizi yetkinleştirerek her zaman piyasanın nabzını tutuyoruz. 
 
Ã�znakliyatEkipman parkınıza yönelik gerçekleştirdiğiniz yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?  
 
Kısa vadeli kazançlar yerine, uzun vadeli güvenilir tedarikçi olma gayemiz, müşteri mahremiyetine olan saygımız, rakiplerimiz için olumsuz eleştirileri tercih etmememiz, partnerlerimizle dürüst ve zamanında bilgi paylaşımımız sanırız bizi öne çıkaran özelliklerimizden. 71 yıldır pekişmiş bu davranışsal altyapımızın yanında Türkiye’deki en kuvvetli ekipman ve teknik alt yapısına sahip firmalardan biriyiz. 
Ülke ve dünya pazarındaki ekonomik gelişmelere ve 5 yıllık bazda beklentilerimize göre zaman zaman ekipman parkımızı çağın gereklerine uygun yeniliyor ve geliştiriyoruz. Müşterilerimizin taleplerini de dikkatte alarak geliştirdiğimiz yatırım planları mevcut. 
Yakın vadede mevcut proje ve ağır nakliye filomuza, 3 adet Volvo FH16 750 çekici ve rüzgar türbin kanatları taşımaları için kullanılacak 3 adet Goldhofer 73 metreye açılan 4 akslı römorku da katacağız. Bu yatırımla gerek rüzgar enerjisi taşımaları gerekse diğer proje taşımacılığı ve ağır nakliye kapasitemizi artırmayı planlıyoruz.
 
ORTADOĞU'DA İŞ HACMİNİ ARTIRACAK  
 
Hangi sektörlere hizmet sunuyorsunuz? Yurt dışında operasyonlarınızı yoğunlaştırdığınız bölgeler nereler? Açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı?
 
Proje lojistiğinde enerji sektörüne ve makine ya da üretim kapasitesini genişletmekte olan yatırımcılara, tekne sahiplerine, tersanelere hizmet veriyoruz. Çimento, gıda, ahşap ürün fabrikaları, rafineri ve petrokimya kuruluşları, ağır sanayi kuruluşları, organize sanayilerde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları, metro inşaatları, köprü projeleri de hizmet sağladığımız alanlardan.
Doğalgaz çevrim, hidroelektrik, jeotermal ve termik santrallerinin ağır ekipmanlarını, devasa rüzgar türbinlerinin kanat, kule, rotor ve türbinlerini sürekli olarak taşımaya devam ediyoruz. Son zamanlarda güneş ve hibrit santrallere de hizmet sunmaktayız. 
Yurt dışında ise Özbekistan Taşkent ofisimizin de verdiği enerji ile Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesindeki hacmimizi artırdık. Avrupa ülkeleri ve Irak ise yıllardır öncelikli olarak çalıştığımız destinasyonlardan. Ortadoğu'daki iş hacmimizi artırmayı hedefliyoruz. 
 
Bu dönemde imza attığınız önemli projeler neler? Bu operasyonları nasıl yönettiniz?
 
2010 yılında Alsancak Limanı’ndan Uşak Doğalgaz Çevrim Santrali’ne askı sistemimiz (High Girder Bridge) ile 2 adet 303 ton Wärtsilä motor taşımıştık, 2021 senesinde aynı motorları Uşak’tan Alsancak Limanı’na yine aynı ekipmanla taşıdık. Aralık 2021’de ise Bilecik Pazaryeri Enerji Santrali’nden 13 adet beheri 140 ton Wärtsilä motorları taşıyarak Haydarpaşa Limanı’na ulaştırdık. 
Bağlantıları sökülmüş motorlar önce yetkin ekibimiz tarafından kaldır kaydır (jacking and skidding) yöntemi ile araçlarımıza yüklendi. Tamamı sertifikalı bağlama (lashing) ekipmanlarımız sabitlendikten sonra taşımaları gerçekleştirdik. Şehir içi geçişlerde baş üstü ve yan tabela, trafik ışıkları dahil olmak üzere manevra alanını genişletecek müdahalelerde bulunduk, geçişimizin ardından geçiş güzergahı ekibimiz tarafından karayolu uzmanları gözetiminde tekrar revize edildi.
Güzergahta seyir için teknik ön raporların hazırlanması, üniversite onayı, KGM’den gerekli izinlerin alınması, teminat mektuplarının organizasyonu, taşıma sonrası köprü incelemeleri gibi durumlar bu taşımada bize ek mesai harcatan konular oldu. Ancak tecrübeli personelimizin sıkı iş takibi, çevre ve iş güvenliği açısından tüm tedbirlerin alınması ve KGM’nin tam desteği bu projedeki en büyük yardımcılarımızdı. Tüm personelimiz koruyucu donanımları ile birlikte iş güvenliği ve çevre kurallarına azami özen gösterildiği bu projeleri başarıyla tamamladık. Başta bu projelerde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarına ve KGM’ye tekrar teşekkür ederim. Youtube OznakliyatTV kanalımızdan hem bu projeleri hem de yaptığımız diğer projelerin videolarını izleyebilirsiniz.
 
DEPOLAMA KAPASİTESİNİ ARTIRACAK 
 
2021 yılını nasıl kapattınız? 2022 yılı için büyüme ve yatırım planlarınız neler?
 
2021 yılını beklentilerimizin üzerinde kapattık diyebiliriz. Hedeflerimizi tutturduk. 2022 için daha yüksek karlılık hedeflerimizi oluşturduk. Yukarda belirttiğim ekipman yatırımının yanı sıra Dilovası’nda bulunan 30 bin metrekare üzerine kurulu lojistik tesisimizde bulunan depolama ve konteyner depolama sahalarının kapasitesini artırmak ve fiziki koşullarını iyileştirmek için modernizasyon çalışmalarına başladık. Sahalarımızda faaliyetler aksamadan ilerlerken modernizasyon çalışmalarımız da eş zamanlı olarak devam ediyor. Bu ay içerisinde çalışmaların büyük bölümünü tamamlayarak yüksek kapasiteyle hizmet vermeye devam edeceğiz. Hadımköy’de bulunan 60 bin metrekarelik gümrüklü ve gümrüksüz lojistik tesisimizde de kapalı alan kapasitemizi artırmak için harekete geçmiş bulunmaktayız. Ayrıca İzmir Aliağa’da da 10 bin metrekarelik depolama tesisimiz bulunmaktadır.
 
Enerji, proje ve ağır yük lojistiğinde karşılaştığınız temel sorunlar neler?
 
Zaman zaman birlikte çalıştığımız, zaman zaman da rekabette karşı karşıya geldiğimiz firmalardan oluşan ağır nakliye sektöründe son 10 senede gerçekten gurur verici yatırımlar yapıldı. Eskiden sadece yurt dışı belgesel kanallarında izlediğimiz taşımaların çoğu artık ülkemizde kiralık ekipman kullanmadan yapılabilmekte. Hatta komşu ve denizaşırı ülkelere bu anlamda lojistik teknolojisi ihraç edilmektedir. Bunda dünyadaki teknolojinin gelişmesi, artan işçilik ücretlerinden doğan isçilik ihracatının minimize edilmesi çok büyük rol oynuyor. Artık endüstriyel imalatçılar, mümkün olduğu kadar yekpare parçalar üretmek ve varış yerinde minimum montaj ihtiyacı ile teklif veriyorlar. Bu da, bizim taşıyacağımız parçaların gittikçe büyümesi ve ağırlaşması anlamına geliyor. 
Ölçü sınırları aşan taşımalarda ilk önümüze çıkan engelleri köprü, viyadük ve dar geçitler olarak sıralayabiliriz. Bu sorunları aşabilmek ve satış değeri yüksek olan malzemeleri teslim adresine ulaştırmak için ilk prensibimiz her projenin başında uzman ekip ve ekipmanımız ile tüm alternatif yolları analiz ederek en uygun rotayı yakalamak oluyor. Taşıma esnasında rotamızı takip ederek ilerliyoruz, fakat kimi köy ve dağ yollarını aşmak için alternatif ekipman ve/veya bypass çözümleri kullanarak varış yerine ulaşıyoruz. Alternatif yollar bulmak, inşaat şirketleri ile koordineli olarak yeni yollar inşa etmek, köprüleri güçlendirmek veya modifikasyonlar yapmak, bizim için salt nakliye dışında; maliyet, işçilik ve sorumluluğun artması anlamına geliyor. 
Ölçüleri ve ağırlıkları giderek artan müşteri taleplerine karşılık, nakliye ekipmanı üretici firmaların teknolojik gelişmeleri kısmen tatmin edici olsa da, maalesef ülkemizin liman ve karayolları altyapısı ihtiyacı karşılayacak paralellikte gelişemiyor. Diğer yandan yetişmiş kalifiye idari eleman ve sürücü eksikliği, sektörün en önemli sorunlarının başında geliyor.  
 
‘SINIR TANIMAYAN HİZMETLERLE FARK YARATIYORUZ’ 
 
Ceyda Şen Karaman, Öznakliyat’ın, sektörde rakiplerinden ayrışan yanlarını şöyle açıklıyor: “Taşımalarımızda sınır tanımadan kara, deniz, hava, demir yolu ve nehir taşımacılığını kombine olarak tüm dünyada gerek özmal gerek acentaler vasıtası ile kapıdan kapıya teslimatını özenle ve sorunsuzca tamamlamamızın diğer firmalardan ayıran en büyük farkı olduğuna inanıyoruz. Kısa vadeli kazançlar yerine, uzun vadeli güvenilir tedarikçi olma gayemiz ve müşteri mahremiyetine olan saygımız, rakiplerimiz için olumsuz eleştirileri tercih etmememiz, partnerlerimizle dürüst ve zamanında bilgi paylaşmamız ve cinsiyetten bağımsız ‘iş insanlarını’ yetiştiriyor ve kazandırıyor olmak bizi öne çıkarıyor. Dünden bugüne sürekli büyüyerek ilerlememizin sırrı kurucusu Sn. Hüseyin Öz’ün firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürerek tüm ekibe bu enerjisini vermesi ve çalışan ekibin profesyonel olarak bir bütün halinde çalışması olduğunu söyleyebiliriz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat