e


TruKKer, doğu ile batı nakliye ağının dijital gücü olma hedefinde
Bir yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’de 81 şehre, yurt dışında 42 ülkeye ulaşan dijital nakliye ağı TruKKer, yurt içinde ve dışında yeni ofisler açmaya hazırlanıyor. TruKKer Türkiye Genel Müdürü Hakan Arıkan, sundukları güvenilir, yararlı ve ucuz çözümlerle güçlü oldukları Orta Doğu coğrafyasıyla birlikte Çin, Hindistan gibi ülkeleri batı ile bağlayan lojistik ağının en büyük dijital platformu olmayı hedeflediklerini söyledi. 




TrukkerBize kısaca TruKKer'dan bahsedebilir misiniz? 
 
Lojistik sektöründe dijitalleşmeyi merkezine alan TruKKer 2016 yılında BAE’de kuruldu ve bugün Orta Doğu ile Kuzey Afrika’nın en büyük dijital nakliye ağı olma özelliğini taşıyor. TruKKer olarak, “dijital ve teknolojik altyapısıyla müşteri ve şoförlere güvenilir, yenilikçi çözümler sunma, iş ortaklarına sağlayacağı avantajlarla pazarın güçlü bir oyuncusu olma” misyonuyla hareket ediyoruz. Araç sahiplerinin kolayca yük aramasını ve organize etmesini, müşterilerin de araç sahiplerine hızlı, uygun fiyatlı ve güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlayan, gelişmiş teknolojik alt yapıya sahip bir pazar yeriyiz.
Bulut tabanlı nakliye çözümleri sunan şirketimiz, taşıyıcılar ve işletmeler için eksiksiz bir hizmet portföyü sunarak tüm taraflar için ortak verimlilik sağlıyor. Geliştirdiğimiz platformla sektöre “veri odaklı” yenilikler getiriyoruz. Bu sayede de yükün izlenilebilirliği, tedarik durumu gibi sonuçlara şeffaf ve güvenli bir şekilde ulaşıyor, piyasada oluşan arz ve talep değişimine bağlı güncel fiyatları anlık takip ediyoruz.
Bu yılın Mart ayında 96 milyon dolarlık seri B yatırımı alan şirketimiz; BAE, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Umman, Bahreyn, Pakistan ve Türkiye olmak üzere toplam 8 ülkede faaliyet göstermekte.
 
OPERASYONLAR TÜRKİYE’DEN YÖNETİLECEK 
 
Türkiye TruKKer için nasıl bir öneme sahip?
 
2021 yılı Ağustos ayında kurulan TruKKer Türkiye, şirketin Doğu Avrupa, CIS ve ötesinde büyümesini yönetecek bir merkez olarak konumlanıyor. İstanbul Merkez Ofisimiz ve Bursa Bölge Müdürlüğümüzle hem yurt içi nakliyede hem de uluslararası taşımacılık alanında birçok sektöre hizmet veriyoruz. Çin ile Avrupa arasında oluşan lojistik ağın önemli oyuncularından biri olması noktasında Türkiye’nin oynadığı rolün farkındayız. Dolayısıyla tüm bu stratejiyi ve operasyonları Türkiye merkezli yönetmeyi planlıyoruz. Bu bağlamda biz de doğu ile batı arasındaki lojistik ağda önemli bir oyuncu olmak için; bölge ülkelerde TruKKer şirket kurulumlarıyla ilgili çalışmalara başladık.
 
Nasıl bir iş modeli uyguluyorsunuz? 
 
TruKKer olarak arz ve talebi eşleştiren dijital yük toplama iş modeli yürütüyoruz. Tahmine dayalı analiz odaklı eşleştirme modeli sayesinde müşteri talebini aldığımız anda mevcut erişilebilir kamyonları; filo ve bireysel kamyon sahiplerinden temin ediyoruz. Araç sahipleri, TruKKer web sitesinde doğrudan talep oluşturarak, WhatsApp Bot uygulamasını kullanarak veya direkt kanallarımıza başvurarak sisteme dâhil olabiliyor. Kaydolduktan sonra, şirket içi ürün yükleme panosu uygulaması aracılığıyla satıcılar, kendilerini kamyon tipi filolarıyla kaydedebiliyor ve detaylı bilgiler ekleyebiliyor. Bir sürücüye bir yük atandığında, operasyon ekibi WhatsApp botu aracılığıyla iletişim kurabiliyor. Belirli bir kamyonun kolayca izlenmesine yardımcı olan bu yenilik, özellikle uluslararası taşımacılıkta yolculuklar için güvenilir, yararlı ve ucuz bir iletişim çözümü sunuyor.
 
TrukkerBOŞ KM SORUNUNU MİNİMİZE EDİYOR 
 
Bu iş modeliyle sektörde nasıl bir ihtiyaç karşılanıyor? 
 
Türkiye’de bugün yaklaşık 891 bin kamyon ve tır var. Bu sayı son 5 yılda sadece yüzde 6 arttı. 2008’den bugüne yüzde 19 artmış durumda. Aynı dönemde Türkiye’de imalat sanayi indeksinin 2017’den günümüze yüzde 21 arttığını, 2008’den günümüze ise yüzde 126 arttığını görüyoruz. Aynı şekilde; Türkiye sabit fiyatlı GSYIH’da da 2008 – 2009 arası; yüzde 60 artış var. Yani tablo benzer. 
Türkiye’nin büyüme rakamları ve ihracat hacmi düşünüldüğünde araç arzındaki artışın çok az olduğunu ve artık oluşan talebi karşılayamadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Araç arzındaki bu azalma beraberinde fiyat artışlarını ve araç tedariğindeki sorunları da beraberinde getiriyor. Bu sorunları çözümlemek için de dijital, şeffaf ve izlenebilirliğin daha fazla olduğu TruKKer gibi platformlara ihtiyaç var. TruKKer ile çalışan araç sahipleri tahsilat sorununu düşünmeden teslim evrakını sisteme yüklediğinde aynı gün parasını alıyor. Aynı zamanda bir sonraki yükünü de planlayabiliyor. Ayrıca bu sistemle araç sahiplerinin araç boş km sorunu da minimize ediliyor.
Yük sahibi şirketler de dijital platformumuzda; tedarik durumu, piyasada oluşan arz ve talep değişimine bağlı güncel fiyatları anlık izleyebiliyor, bu sonuçlara şeffaf ve güvenli bir şekilde ulaşabiliyor. Ayrıca yükünün yüklenmesinden teslimine kadar olan tüm süreci anlık olarak izleyebiliyor.
 
Türkiye pazarı için hedefleriniz nelerdir? 
 
TruKKer, Türkiye’de birinci yılını hedeflerinin üzerinde bir başarı ile tamamladı. Bu bir yılda yurt içinde 81 şehre, yurt dışında 42 ülkeye ulaştık. 2022 yılı başındaki cirosunu Mayıs itibariyle 2’ye katlayan şirketimizin, 2022 sonunda Mayıs ayında ulaştığı cirosunu 2’ye katlayarak büyümesini hedefliyoruz.
Türkiye içindeki ve dışındaki ofislerimizin sayısını da artırarak, hali hazırda güçlü olduğumuz Orta Doğu coğrafyası ile birlikte üretici konumundaki Çin, Hindistan gibi ülkeleri batı ile bağlayan lojistik ağının en büyük dijital platformu olmayı amaçlıyoruz. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat