Mars Logistics ‘Milk Run' ile zaman ve maliyet tasarrufu sunuyor
21/03/2023 - 09:48:00
Mars Logistics, otomotiv sektörüne depolamadan stoklamaya, bitmiş araç lojistiğinden Milk Run taşımacılığa kadar geniş yelpazede sunduğu hizmetlerle destek sağlıyor. 7 yıl önce başlattıkları Milk Run hizmetinin yoğun talep gördüğünü belirten Mars Logistics Otomotiv Grubu Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yanık, arızalara karşı yedek araçlar ile çalıştıkları organizasyon kapsamında günlük yaklaşık 48 tur gerçekleştirdiklerini söyledi.
Karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu taşımacılığının yanı sıra gümrükleme, depolama, sigorta gibi hizmetler de sunan Mars Logistics’in, çözüm sunduğu sektörlerin başında otomotiv geliyor.
Otomotiv ana sanayi lojistiğinin toplam cirolarının yaklaşık yüzde 25’ini oluşturduğunu belirten Mars Logistics Otomotiv Grubu Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yanık, “Otomotiv lojistiğinde talep aldığımız başlıca hizmetler olarak; özellikle depo yönetimi, sipariş hazırlama, stoklama, ithalat ağırlıklı yurt dışı yüklemeleri, Türkiye’de üretim yapan otomotiv yan sanayi firmalarının yurt dışında üretim yapan otomotiv ana sanayi firmalarına ihracat gönderileri, yurt dışı depolama - dağıtım ve yurt dışına bitmiş araç taşımacılığını sayabiliriz. Bu taleplerin dışında Milk Run taşımacılık için de yoğun talep alıyoruz. Yurt içi otomotiv Milk Run’ında 7 yıldır JIT (Just in Time) çözüm sunuyoruz. Sunduğumuz bu özel çözüm kapsamında bu organizasyon için 7/24 çalışan ekiplerimiz olmakla birlikte araç arızalarına karşı yedek aracı devamlı yükleme yerinde bulunduruyoruz ve günlük yaklaşık 48 tur gerçekleştiriyoruz” dedi.
Abdülkadir Yanık, Türkiye’de otomotiv lojistiği alanında ciddi bir pazar payına sahip olduklarını söyledi. Geleceğe dönük öncelikli hedeflerinin pazar paylarını artırmak ve büyümeyi sürdürülebilir kılmak olduğunu vurgulayan Yanık, “Mars kalitesi ile müşterilerimize sunduğumuz hizmetler neticesinde payımızın gün geçtikçe arttığını gözlemliyoruz. Hedefimiz büyüyerek devam etmek ancak tabii ki pandemi ve çip krizi gibi öngörülemeyen sorunlar her alanı olduğu gibi otomotiv sektörünü de ciddi bir şekilde etkiler. Çalıştığımız otomotiv sektörü ana sanayi firmalarının sayısının gün geçtikçe artması ile birlikte yeni dönemde ciro içindeki hedefimizi yüzde 30-35 oranında belirledik” diye konuştu.
‘YEŞİL LOJİSTİĞE YATIRIM YAPIYORUZ’
Yaşamın her alanında kendine büyük bir yer bulan sürdürülebilirliğin, lojistik sektöründe de yeşil lojistik uygulamaları olarak kendini gösterdiğini vurgulayan Yanık, “Karbon salınımını azaltmak bu alandaki başlıca uygulamalardan biri olduğundan otomotiv firmalarının da birinci hedefi haline geldi. Firmaların minimum karbon salınımı gerçekleştiren lojistik çözümler talep etmesi, şirket anlayışımız ile birbirini karşılıyor. Sürdürülebilirliği şirket işleyişimizin bütün alanlarına yaymaya gayret gösterdiğimiz için çevreci çözümlerimizi başta demiryolu taşımacılığı olmak üzere hızlıca hayata geçirip bu alanda yatırımlar yapıyoruz” dedi.
Otomotiv sektöründe çevreci, teknolojik araç sayısının çok hızlı bir şekilde artacağını ifade eden Abdülkadir Yanık, “Özellikle bu tip araçlarda mevcutta yoğunlukla kullanılan içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az üretim parçası ve yedek parça olacağı öngörüldüğünden, taşınan hacimlerin belli oranlarda azalacağı düşünebilir. Ancak elektrikli araçlar ile birlikte hayatlarımıza bataryalar da maksimum seviyede gireceği için bu hacim düşüşlerinin bir nebze de olsa dengeleneceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
GELECEĞİN TIR SÜRÜCÜLERİ YETİŞTİRİLİYOR
Abdülkadir Yanık, bu dönemde lojistik sektöründeki en büyük sorunun sürücü bulamama sıkıntısı olduğunu söyledi. Yanık, şunları aktardı: “Biz bu sorunun önüne geçmek için Mars Sürücü Akademisi’ni hayata geçirerek sektörümüze tır sürücüsü olma konusunda istekli ancak eğitimi ve belgeleri olmayan genç arkadaşlarımızı kattık. Otomotiv sektöründe de diğer sektörlerde de olduğu gibi yetişmiş insan gücüne ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Gün geçtikçe tüm sektörlerde Mars Sürücü Akademisi gibi eğilimlere gidilecektir, zamanla diğer sektörlerde de bu tür çözümlere başvurulacaktır diye düşünüyorum.”