Erkport yılda 1 milyon araca dokunuyor
22/08/2024 - 09:17:00
18 adet gemiyle Avrupa, Uzak Doğu, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da 16 ülkeye bitmiş araç lojistiği hizmeti sunan Erkport, ayda 90 bin aracın pazara girişini sağlıyor. Bu alana dönük yeni projelerin müjdesini veren Erkport Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Emrah Gezgin, Haydarpaşa Limanı’ndan sonra ilk etapta yıllık 200 bin araçlık elleçleme kapasitesiyle Yalova Limanı’nı da otomotiv terminaline dönüştüreceklerini söyledi.
Erkport faaliyet gösterdiği alanlarda müşterilerine ne tür avantajlar sağlıyor?
Erkport olarak, 2013 yılından bu yana liman operasyonları ve yönetimi, lojistik operasyonlar, depo yönetimi, bitmiş araç lojistiği operasyonları ve Ro-Ro hizmetleri olmak üzere 5 temel alandaki faaliyetlerimizle ön plana çıkıyoruz. Liman içi nakliye hizmetlerimizi de kısaca; tüm yük türlerinde dökme, genel kargo, proje kargo, kargo lashing/unlashing, saha terminal hizmetleri (istifleme/yükleme) olarak sıralayabilirim.
Esnek hizmet ağımız ve hizmet modelimiz ile müşteri odaklı çözümler sunarak JIT VE JIS prensiplerine katkı sağlayabilecek entegre bir yapıya da sahibiz. Lojistik süreçlerimizi optimize ederek teslimatlarımızı zamanında tamamlarken hızlı ve esnek çözümlerimizle değişikliklere anında adapte olabiliyoruz. Bu hızlı ve esnek çözümler arasında, müşterilerimize sunduğumuz katma değerli birçok hizmet bulunuyor. Gemilerimizin bize ait olması, hacimlerinin ve kapasitelerinin yüksek olması müşterilerimizin gereksinimlerine uygun çözümler üretmemizi sağlıyor. Filomuzda yer alan PCTC tarzı yüksek hacimli gemilerimizin taşıma kapasitesi sayesinde müşterilerimize maksimum verimlilik ve güvenilirlik sağlıyoruz.
İyileştirilmiş rota seçenekleri, ayrıca önem verdiğimiz bir konu. Dünyada kritik öneme sahip su yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nı kullanarak Asya ile Avrupa arasındaki transit süremizi minimumda tutuyoruz. Böylece müşterilerimiz için en verimli alternatifi sunuyoruz. Karayolu taşımacılığı ve deniz yolunun avantajlarını bir araya getirerek hem karbon emisyonumuzu azaltıyor hem de varış noktasına sorunsuz ve risksiz şekilde ulaşmayı garanti ediyoruz.
UZAKDOĞU VE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ KURUYOR
En çok taşıma yaptığınız bölgeler hangileri? Yıllık yük hacminiz nedir?
Bitmiş araç lojistiği operasyonlarının iş hacmimizde en büyük paya sahip olduğunu söylemeliyim. Taşıma kapasitemizi ve gemi sayımızı her geçen gün daha da artırarak büyüyoruz. En çok taşıma yaptığımız bölgeler arasında Haydarpaşa başta olmak üzere Toulon, Monfalcone, DjenDjen, La Goulet, Barcelona, Genoa, Tarragona, Cidde, Jebel Ali, Khalifa, Yantai, Gunsan yer alıyor. Avrupa, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu bölgesinde var olan etki gücümüzle 8 düzenli hatta anlık 16 bin yüzer kapasitemizle hizmet veriyor, araç taşımacılığı alanında sektörün önde gelen isimleri arasında yer alıyoruz. Uzakdoğu ve Ortadoğu bölgesiyle Avrupa arasında halihazırda devam eden bitmiş araç lojistiği operasyonlarımızda, bu lokasyonlar yakın gelecekte ve uzun vadede yine faaliyet alanımızda olmaya devam edecek. Ek olarak bu rotalarda otobüs, çekici, treyler gibi ticari araç lojistiği yolculuğumuzu da artırmış bulunuyoruz. Türkiye’ye ayırmış olduğumuz 25 binlik araç kapasitemizle aylık bazda ortalama 90 bin araç taşıma kapasitesine ulaşmış durumdayız. Yıllık ortalamayı değerlendirdiğimizde yaklaşık 1 milyon aracın pazara girişini sağlayabilecek potansiyele sahibiz.
Yatırım ajandanızda neler var?
Önümüzde ilk adımlarını attığımız yeni bir projemiz var. Yalova Limanı’ndaki yeni yatırımımız için imzalarımızı attık, çok yakında projemizin detaylarını duyuracağız. Haydarpaşa Limanı’nı otomotiv terminaline dönüştürdüğümüz gibi, Yalova Limanı’nı da aynı şekilde otomotiv terminaline dönüştürerek önemli bir ithalat ve ihracat limanı haline getirmeyi istiyoruz. İlk etapta yıllık bazda 200 bin arabalık elleçleme kapasitesi oluşturmayı hedeflemekle birlikte, ilerleyen süreçte yeni yatırımlarımızla birlikte bu kapasiteyi artıracağız. Uzakdoğu ve Ortadoğu bölgesiyle Avrupa arasında devam eden bitmiş araç lojistiği operasyonlarımıza gelecek olursak bu lokasyonlar yakın dönemde ön planda olmaya devam ederken bu rotalarda otobüs, çekici, treyler gibi ticari araç lojistiği yoğunluğumuzu ise artıracağız.
2024 yılını Haydarpaşa Limanı’ndan yürütülen binek araç ve yüksek hacimli araç taşıma işi ve PDI kapasitemizi artırarak kapatmayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız son derece yoğun bir şekilde devam ediyor.
TÜRKİYE BAĞLANTILI OLYAMAN ROTALARDA DA BÜYÜYECEK
Nasıl bir büyüme stratejisi belirlediniz?
Araç taşıma projemiz, geçtiğimiz yıl ön planda olan faaliyetlerimiz arasında yer aldı. Bu hizmet özelinde, binek ve ticari araç markalarının uluslararası ticari süreçlerini desteklemek için filomuza gemilerimizi dahil ederek projemize başladık. Konuyla ilgili ihtiyacı fark ederek hızlı şekilde çözüm üretmemiz, pazara güçlü girmemizi sağladı. Kapsamlı bir taşımacılık ağı oluşturarak hedeflerimizi büyüme üzerine kurguladık. Bugün geldiğimiz noktada 18 adet gemimiz, aylık 90 bin araç taşıma kapasitemizle 16 ülkeye kesintisiz araç taşıma hizmeti sunuyoruz. Slovenya, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz, Belçika, Cezayir, Fas, Tunus, Meksika, Amerika, Kanada, Çin, Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan hizmet verdiğimiz ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye bağlantılı rotaların dışında da yürüttüğümüz birçok operasyon mevcut. Türkiye bağlantılı rotaların haricinde; İspanya-Cezayir, Belçika-İngiltere, Fas-İtalya, Fransa-Suudi Arabistan, Çin-Cezayir, Kore-Mısır gibi farklı ülke kombinasyonlarında ve rotalarda da hizmetlerimizi müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz.
Otomotiv pazarında yaşanan durgunluk, yüksek maliyet ve ihracat-ithalat arasındaki denge değişikliği gibi gelişmeler karşında lojistik sektörü nasıl pozisyon almalı?
Türkiye, geçmişten bugüne, küresel ticarete entegre olmak ve ihracat hacmini artırmak için dışa açık sanayileşme amacını destekleyen birçok reform uyguluyor. Yıllara bağlı olarak ihracat hacmi artsa da, ithalatın da hızla artması sebebiyle dış ticarette hala istenen başarıya ulaşılamıyor ve bunun sonucunda cari açık oluşuyor.
Otomotiv endüstrisindeki durgunluk, rekabet ve maliyet sorunları, lojistik sektöründe de bazı değişiklikleri beraberinde getiriyor. İthalatın ihracat hacmi karşısında çok daha fazla artış göstermesi, lojistik firmalarının operasyonlarını gözden geçirmesini ve yeni stratejiler geliştirmesini zorunlu hale getiriyor. Lojistik sektörünün bu değişimden zarar görmemesi için dijitalleşme, depolama ve dağıtım ağını genişletmesi, maliyet yönetimini hassasiyetle yapması gerekiyor.
‘PİYASA DİNAMİKLERİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR’
Otomotiv ve otomotiv lojistiği pazarının gelişimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erkport Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Emrah Gezgin, “Otomotiv endüstrisinde teknolojinin ilerlemesiyle piyasa dinamikleri yeniden şekilleniyor. Şirketler, müşteri deneyimini ön planda tutarken sürdürülebilirliğe odaklanıyor. Son yıllarda elektrikli araçların üretimi ve satışı yükselişe geçmiş durumda. Biz de Erkport olarak araç filomuzun %85’ini elektrikli araçlarla güncelledik ve karbon ayak izimizi azaltma yolunda attığımız adımlara bir yenisini ekledik. Otomotiv lojistiğinin gündemine gelecek olursak, şirketler sürdürülebilir uygulamaları benimseyerek çevresel etkilerini azaltmayı hedefliyor. Sürdürülebilirlik, dijitalleşme ve veri analitiği gibi yeni trendler, nakliye sürelerini ve maliyetlerini azaltarak müşteri deneyimini artırıyor” dedi.
Sürdürülebilirlik konusunun Erkport’un da öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğunu vurgulayan Gezgin, şunları aktardı: “Sürdürülebilirlik ilkelerine bağlı kalarak iş süreçlerimizi gözden geçiriyor, enerji verimliliğini temel alarak atık yönetiminde sorumlu bir yaklaşımla ilerliyoruz. Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için şirketlerimizde Çevre Yönetim Sistemi (ISO 14001) ilkelerine bağlı olarak operasyonlarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımızı sürdürülebilirlik raporuyla tescillemek için gerekli tüm adımları attık, çok yakında bu hedefimize de ulaşacağımızın haberini şimdiden verebilirim.”