e


CETA Logistics & Projects, Irak ve CIS ülkelerinde imza attığı projelerle büyüyor
Lojistik sektöründe 20 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Ceta Logistics & Projects, Irak ve CIS bölgesine transit ve proje&ağır yük taşımacılığında Mersin’in önde gelen firmalardan bir tanesi. Özellikle bu bölgelerde odaklandıkları endüstriyel proje lojistiğinde ciddi işlere imza attıklarını vurgulayan Ceta Logistics & Projects CEO’su Cem Ercan, Irak ve Slovenya’daki ofislerini büyüterek 2025’e daha güçlü adımlarla başlamayı hedeflediklerini söyledi. 




cetaCeta Logistics & Projects markalaşma yolculuğunu anlatır mısınız? En güçlü olduğunuz hizmet alanları hangileri?
2011 yılında faaliyetlerine başlayan Ceta Logistics & Projects, 2019 itibariyle kadrosunu güçlendirerek özellikle Türkiye’nin en büyük limanın yer aldığı Mersin ve çevre limanlardan transit gelen yükler ve proje taşımalarında önemli bir aktörü olarak yer alarak ismini ön plana çıkarmıştır. Her yıl gerek yurt içi gerekse de yurt dışına gerçekleştirdiğimiz istihdam ve altyapı yatırımlarıyla büyümemizi sürdürüyoruz. Güçlü kadromuz ve profesyonel hizmetlerimizle günden güne artan lojistik yatırımları ile bölgede ve ülkemizde ciddi anlamda ihtiyaç duyulan hizmet sektöründe özellikle de proje taşımalarında en üst sıralarda olmaya devam edeceğiz. Özellikle Kuzey ve Güney Irak bölgesine transit yük taşımacılığında ve CIS ülkelerine yapılan endüstriyel yatırımlarda, öncelikle müşterilerimize en iyi hizmeti sağlamak ve ülke ekonomimize katma değer yaratmak için çalışmalarımız devam edecektir.
 
ENDÜSTRİYEL PROJE LOJİSTİĞİNDE ÖNE ÇIKIYOR 
Hizmetlerinizi geliştirmek ve güçlendirmek için ne tür yatırımlar yaptınız?
Karayolu, havayolu, denizyolu ve proje lojistiği gibi faaliyetlerimizin yanı sıra odaklandığımız Endüstriyel Proje Lojistiğinde uzmanlaşmış durumdayız. Ayrıca yaptığımız yatırımlarla Slovenya’nın Koper Limanı ve Kuzey Irak’ta Erbil’de açtığımız ofislerle hem ülkemizin hem de şirketimizin ismini yurt dışına taşıma konusunda önemli bir adım atmış olduk. Özellikle Kuzey Irak’a yapılan endüstriyel yatırımlarda tedarik ve lojistik anlamında müşterilerimize hizmet vermeye başladık.
 
İKİ OFİSLE YURT DIŞINDAKİ AĞINI GÜÇLENDİRDİ 
Büyümeye ilişkin hedeflerinizi paylaşır mısınız? Yeni yatırım planlarınız neler?
Öncelikle bu yıl başlamış olduğumuz Kuzey Irak Erbil’de konuşlanacak olan 6.000 ton günlük üretim kapasiteli DCCP Çimento Fabrikası Projesi’ni tamamlayarak ilgili projenin ikinci ayağına devam ettirmeyi planlıyoruz. 
Irak ve Slovenya’da açmış olduğumuz ofislerimizin istihdamını ve işleyişini geliştirerek, 2025 senesine daha güçlü adımlarla başlamak niyetindeyiz. Ayrıca önümüzdeki süreçte de Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu gibi bölgelerde lojistik sektörü paydaşlarının buluştuğu toplantı ve fuarlara katılımımızı sürdürerek ülkemizi temsil edeceğiz. 
 
Lojistik sektörünün gündemine ilişkin neler söylemek istersiniz? 
Bu süreçteki en öncelikli konulardan birinin, Kızıldeniz’de yaşanan saldırılarla özellikle ana hat konteyner gemilerinin mecburi olarak rota değiştirmesine sebep olan Yemen meselesi olduğunu düşünüyorum. Bu durum küresel lojistik sektöründe ve bağlantılı olarak küresel ticarette ciddi sorunların doğmasına sebep oldu. Pandemi sürecinde yaşanan aksaklıkların tekrardan hatırlanmasına yol açtı. Ülkemizin bulunduğu konum gereği nedenli önemli olduğu aşikardır. Bu sebeple Türk Lojistik Sektörü dünya lojistik sektörüyle devamlı bir akış içerisindedir. Bu süreçte yaşanan krizler ülkemizin ticaret ve sanayi alanında daha da gelişmesinde, lojistik sektörünün önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat