e


Dinçer Lojistik kapıdan-kapıya hizmetle Avrupa’ya nüfuz edecek
Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığında öncü firmalardan Dinçer Lojistik, operasyonel ve dijitalleşme alanında yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Bu dönemde Avrupa operasyonlarını geliştirmeye odaklanan şirket, “Dinçer Al” projesiyle yapay zekaya geçmeye hazırlanıyor. İhracat yapan şirketlerin ürünlerinin Avrupa ülkelerine ulaştırılması, orada depolanması ve son kullanıcıya teslimi konusunda kapsamlı bir sistem üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Dinçer Logistics Transformasyon Ofisi Lideri Engin Kolat, “Şu an özellikle Batı Avrupa’da verdiğimiz bu hizmeti Avrupa’nın geneline yaymayı amaçlıyoruz” dedi. 




dinçerDinçer Lojistik, tehlikeli ve kimyevi madde taşımacılığı pazarında nasıl bir konuma sahip?
Dinçer Logistics olarak 2003 yılında kimyasal madde taşımacılığına adım atarken, hedefimiz bu alandaki yüksek güvenlik standartlarını ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak çözümler üretmekti. Sektördeki markalaşma yolculuğumuzun temelinde, güvenli ve sürdürülebilir lojistik hizmetleri sunma misyonumuz yer aldı. İlk günlerden itibaren ADR gibi uluslararası güvenlik standartlarını benimseyerek, tehlikeli maddelerin taşınmasında yüksek risk faktörlerini başarıyla yönettik. Gelişmiş ülkelerdeki taşımacılık standartlarını Türkiye'ye getirerek kimya sektöründeki boşluğu doldurduk ve bu sayede sektördeki uluslararası şirketlerin Türkiye'ye olan güvenini artırdık.
Sektördeki konumumuza baktığımızda, Dinçer Logistics Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığında öncü firmalar arasında yer almaktadır. Geliştirdiğimiz operasyonel mükemmeliyet, güçlü lojistik altyapımız ve nitelikli insan kaynağımız sayesinde hem yerel pazarda hem de uluslararası arenada hizmet veriyoruz. Kimyasal madde taşımacılığı alanında pazar payımızı sürekli büyüterek, Türkiye genelinde ve globalde geniş bir lojistik ağı kurduk. Bu süreçte, müşterilerimizin ihracat operasyonlarına da önemli katkılar sunarak uluslararası pazarlara erişimlerini kolaylaştırdık. Sektördeki bu güçlü konumumuz, Türk ticaretine ve uluslararası yatırım ortamına değer katmaya devam ediyor.
 
AKILLI DEPO SİSTEMİNE GEÇİYOR 
Operasyonel süreçlerinizi iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan söz eder misiniz? 
Son dönemde özellikle depo yatırımlarımıza odaklanarak operasyonel süreçlerimizi daha verimli hale getirmeye yönelik önemli adımlar attık. Türkiye genelinde stratejik noktalarda bulunan depolarımızın kapasitesini artırdık ve bu alanlarda ileri teknolojiye sahip çözümler geliştirdik. Depolarımızda akıllı depo yönetim sistemlerine yatırım yaparak, envanter takibi ve süreç yönetimini dijitalleştirdik. Bu otomasyon sistemleri sayesinde depo içi işlemleri hızlandırdık, hata oranlarını minimuma indirerek müşteri memnuniyetini artırdık.
Depolarımızda kurduğumuz otomatik ayırma, paketleme ve yükleme sistemleriyle iş süreçlerinde büyük bir hız ve verimlilik elde ettik. Envanter yönetim sistemlerimiz, ürünlerin depo içindeki hareketlerini anlık olarak izlememizi ve optimize etmemizi sağlıyor. Bu da hem depolama maliyetlerini düşürüyor hem de tedarik zincirinde esneklik kazanmamıza olanak tanıyor. Gıda, kimya ve FMCG gibi farklı sektörlere hizmet veren depolarımız, ilgili sektörlerin spesifik gereksinimlerini karşılayacak şekilde yapılandırılmış durumda.
Araç filosu tarafında ise tehlikeli madde taşımacılığına yönelik ADR belgeli ekipmanlarla donatılmış çevre dostu bir filoya sahibiz. Ancak operasyonlarımızın merkezinde, teknolojik altyapıya dayalı depo yönetimi ve bu süreçlerin sürekli iyileştirilmesi bulunuyor. Dinçer Technology ile geliştirdiğimiz yazılımlar sayesinde depo süreçlerimizde dijital dönüşümü en üst seviyeye taşıyarak hem verimliliği hem de güvenliği artırıyoruz.
 
Yoğunlaştığınız sektörler ve en güçlü olduğunuz alanlar hangileri? Neden? 
Dinçer Logistics olarak başta kimyasal maddeler olmak üzere, inşaat malzemeleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, plastik ve kauçuk gibi endüstriyel ürünler, bitki koruma ürünleri ve FMCG sektörüne yönelik hızlı tüketim ürünlerinin taşımacılığını gerçekleştiriyoruz. Bu kadar geniş bir ürün yelpazesini taşımamızın arkasında, farklı sektörlerdeki derin uzmanlığımız ve her bir sektörün kendine özgü lojistik ihtiyaçlarını karşılayabilme kabiliyetimiz yatıyor.
Ana işimiz depoculuk olmakla birlikte, müşterilerimize entegre lojistik hizmetler sunuyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre, taşımacılık çözümlerini de operasyonlarımızın bir parçası olarak sağlıyoruz. Yıllık taşıma kapasitemiz oldukça yüksek ve bu süreçte birçok büyük firma ile iş birliği yaparak onların tedarik zincirini destekliyoruz. 
 
TEKNOLOJİ VE İNSANA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEK 
Önümüzdeki süreçte markanızı güçlü kılmak adına neler yapıyorsunuz? 
Şirket olarak Avrupa operasyonlarımızı geliştirmeye odaklandığımız bir dönemdeyiz. Özellikle ihracat yapan firmalarımızın Avrupa’daki stratejik lojistik ortağı olma konusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. İhracat yapan şirketlerin ürünlerinin Avrupa ülkelerine ulaştırılması, orada depolanması ve son kullanıcıya teslimi konusunda kapsamlı bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Şu an özellikle Batı Avrupa’da verdiğimiz bu hizmeti Avrupa’nın geneline yaymayı ve ülkemizin ekonomisine yaptığımız katkıyı arttırmayı amaçlıyoruz. 
Bunun yanında yatırım ajandamızda teknoloji ve insan kaynağına yapılan yatırımlar öncelikli bir yere sahip. Operasyonel süreçlerimizi daha verimli hale getirmek ve rekabet gücümüzü artırmak adına teknolojiye büyük bir önem veriyoruz. Bu yıl, özellikle depo otomasyon sistemlerine, dijital envanter yönetimine ve Dinçer Technology ile geliştirilen yazılımlara yaptığımız yatırımlar öne çıkıyor. Teknolojiye dayalı bu iyileştirmeler, iş süreçlerimizi hızlandırarak müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyor.
İnsan kaynağı ise bizim için büyüme stratejimizin önemli bir parçası. Özellikle Ar-Ge ve dijitalleşme süreçlerine katkı sağlayacak nitelikli personel istihdamına yatırım yapıyoruz. Çalışanlarımızın yetkinliklerini artırmak amacıyla sürekli eğitim programları düzenleyerek, ekiplerimizi daha donanımlı ve yetkin hale getiriyoruz.
 
Türkiye’de kimyevi madde taşımacılığında hangi alanlarda iyileştirmeye ihtiyaç var?
Kimyevi madde taşımacılığında Türkiye’de altyapı eksiklikleri, sürücü yetersizliği ve standartlara uygun araçların azlığı önemli sorunlardır. ADR'li sevkiyatlarda yeterli yollar, lojistik merkezleri ve eğitimli sürücü sayısı yeterli değil, bu da bir takım sorunları beraberinde getiriyor. Ayrıca, bazı yetkisiz firmalar standartları göz ardı ederek haksız rekabete neden oluyor. Bu sorunların denetimlerle çözülmesi ve altyapının iyileştirilmesi gerekiyor.
 
‘DİNÇER AI’ PROJESİYLE YAPAY ZEKAYA GEÇECEK 
Dinçer Lojistik, dijitalleşme alanında attığı adımlarla da adından söz ettiriyor. Dijitalleşmenin, Dinçer Lojistik’in geleceğe hazırlık stratejisinin merkezinde yer aldığını ifade eden Engin Kolat, “Lojistik sektörü hızla dijitalleşirken, biz de bu dönüşüme uyum sağlamakla kalmayıp, öncülük etmeye odaklandık. Son dönemde hayata geçirdiğimiz dijital projelerle operasyonlarımızı daha verimli, güvenilir ve şeffaf hale getirdik. Özellikle Dinçer Technology bünyesinde geliştirdiğimiz yazılımlar, iş süreçlerimizin her aşamasında daha fazla kontrol ve optimizasyon sağlıyor” dedi. Teknoloji anlamında en çok heyecanlandıran gelişmelerden birinin Ar-Ge merkezleri tarafından çalışmaları yürütülen “Dinçer AI” projesi olduğunu belirten Kolat, şunları aktardı: “Yazılımcılar ve mühendislerden oluşan ekip tarafından titizlikle yürütülen proje sayesinde yeni bir yapay zeka ürünü ortaya koymaya odaklandık. Son dönemde oldukça yaygın olan yapay zeka entegrasyonlarının çok ötesinde olan bu proje sayesinde hem çalışanları hem de müşteriler ihtiyacı olan tüm verilere tek bir komut aracılığıyla ulaşabilecekler. Boyutları GB’ları aşan verileri karşılaştırmak ve analiz etmek için saatler hatta günlerce uğraşamaya gerek kalmadan tek bir komutla saniyeler içerisinde istenilen bilgiye ulaşılabilecek. Bu hem çalışan verimliliğini hem de iş süreçlerini önemli ölçüde arttıracak. Şu an ön çalışması tamamlanmış olan Dinçer AI projesi önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tüm departmanlarımız ve tüm müşterilerimiz tarafından tamamıyla kullanılabilecek.”



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat