e
Banner


CHEP, Türkiye’de de paletlerinin peşinde!

Tüketim malları, taze ürün, içecek ve otomotiv gibi sektörlerde dünyanın en büyük şirketlerine palet havuzlama çözümleri sunan CHEP, satışı ve izinsiz kullanımı yasak olan patentli mavi CHEP paletlerinin yasadışı yollarla üçüncü şahıslar tarafından kullanıldığını tespit ettiği takdirde, uyarılara kulak asmayan kişi ve firmalara karşı yasal yollara başvuruyor.





chepPalet havuzlama çözümlerinde dünyanın öncü şirketlerinden biri olan CHEP, nakliye ve ürün teşhirine yönelik kullanmak için ürettiği patentli ve logolu mavi paletlerini korumak, palet sektöründeki yeraltı ekonomisiyle mücadele edebilmek adına, patentli mavi paletleri devreden veya satan kişi ve firmalar hakkında yasal işlem uyguluyor. CHEP, bugüne kadar yalnızca Avrupa ülkelerinde yasadışı palet kullanımına karşı açtığı 30 davanın 30'unu kazanmış durumda. CHEP dünyada 56 ülkede faaliyet gösteriyor.

Türkiye’de beş firmaya yasal işlem
CHEP, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de benzer çalışmalar yürütmüş, tüm uyarılara rağmen CHEP logolu paletleri iade etmeyen ve izinsiz şekilde mavi palet kullanımını alım-satım yoluyla teşvik eden beş farklı noktayı tespit etmiş ve yasadışı CHEP paleti bulunduran kişi ve şirketler hakkında yasal işlem başlatmıştı.

30 davada yüzde 100 başarı
Yasadışı palet kullanımı, Türkiye’nin de dâhil olduğu Avrupa perakende ve lojistik sektörlerinde yeraltı ekonomisine dönüşmüş, yinelenen bir sorun. CHEP gibi palet havuzlama çözümleri sunan firmalar, ürünlerin tedarik zincirinde sevkiyatını sağlamak için, müşterileriyle kiralama yöntemi üzerinden çalışıyor. Kurulduğu günden bu yana, Avrupa'daki palet tedarikçileri ve tedarik zinciri operatörleriyle sağlam ilişkiler kuran CHEP, mavi paletlerin mülkiyet hakkının CHEP'te olduğu, bu nedenle paletlerin CHEP'e iade edilmesi gerektiği konusunda müşterilerinin büyük bölümüyle anlaşmaya varmış durumda.

Avrupa mahkemeleri CHEP’ten yana
Ancak tedarik zincirindeki bazı operatörler ve palet satıcıları, mavi paletlerin CHEP patentli olduğunu bilmelerine rağmen, CHEP logolu ekipmanları yasadışı yollarla satmayı tercih ediyor. Avrupa mahkemeleri ise her seferinde, bu tür girişimlerin yasadışı olduğu ve bazı durumlarda suçun ceza kovuşturması kapsamına alınması yönünde karara varıyor. Gizli palet ekonomisiyle mücade etmek adına CHEP'in bugüne kadar yasadışı palet kullanımlarına karşı Avrupa'da açtığı 30 davanın 30'u da CHEP’in lehinde sonuçlandı.

CHEP palet havuzlama sistemi
Bugün dünya çapında 300 milyon paletle müşterilerine hizmet vermeye devam eden CHEP, ürünlerin distribütörlere ve perakendecilere ulaştırılabilmesi amacıyla paletlerini üreticilere teslim ediyor. Daha sonra toplanan bu paletler, müşterilere yeniden gönderilmeden önce, denetimden ve gerekli olması halinde onarımdan geçerek, birçok işlemin yürütüldüğü CHEP hizmet merkezlerine  getiriliyor.

Tedarik zincirindeki her bir CHEP paleti üzerinde, paletin CHEP’e ait olduğunu bildiren CHEP logosu ve “CHEP’in mülküdür” gibi özel ibareler var. Kolay ayırt edilebilmeleri için mavi renge boyanan CHEP paletleri satılamaz; yalnızca CHEP tarafından müşteriye kiralanabilir. Bu durumda bile paletin mülkiyet hakları CHEP üzerinde kalır.

CHEP Türkiye Genel Müdürü Emir Güçlü, konuyla ilgili olarak, “CHEP’in palet havuzlama sistemi, tedarik zincirinin her aşamasında hem verimliliği sağlıyor hem de çevre dostu özelliğiyle doğayı korumaya katkıda bulunuyor. Paletlerin hızla toplanması, elden geçirilmesi ve ekipmanımızın yeniden kullanılabilir hale getirilmesi, havuz sisteminin randımanını artırarak tedarik zincirinde yer alan tüm aktörlerin avantajlı hale gelmesine yardımcı oluyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “CHEP’in mülkiyet haklarına saygı duyan tedarik zinciri operatörleriyle iş yaptığımızda, bu tür sorunların çözümünde konuyu mahkemeye taşımaya gerek kalmıyor tabii. Ancak maalesef, bazı durumlarda bize başka seçenek bırakmadıkları için, biz de CHEP olarak havuz sistemimizin ve müşterilerimizin zarar görmemesi için yasal yollara başvurmak zorunda kalabiliyoruz.”




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat