Banner


Delphi Technologies yılda 12.000 palet sevkiyat yapıyor
Otomotiv ekipman üreticileri için geleceğe yönelik önemli çözümler geliştiren Delphi Technologies, İzmir’de bulunan deposundan yurtiçindeki müşterilerine yıllık yaklaşık 12.000 palet sevkiyat yapıyor. Bu sevkiyatlarda karayolunu kullandıklarını belirten Delphi Technologies Tedarik Zinciri ve Lojistik Müdürü Yelda Çelebi, Uzakdoğu ve Avrupa gibi farklı lokasyonlardan ürün tedariğinde ise maliyet avantajı nedeniyle denizyolu ya da kombine taşımacılığı tercih ettiklerini aktarıyor. 




Delphi TechnologiesDünyanın önde gelen orijinal ekipman üreticileri için emisyon ve yakıt tasarrufu çözümleri sunan Delphi Technologies, Ege Serbest Bölge’de bulunan 2 fabrikasında 1.150 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye, Kafkaslar, Ortadoğu ve Afrika’daki bayileriyle hizmet sunan şirket, depo operasyonlarını kendi bünyesinde yürütürken, yurtiçi ve yurtdışı taşımalar, gümrük ve antrepo hizmetleri alanında lojistik şirketleriyle iş ortaklığı yapıyor. İzmir’de bulunan depolarından yalnızca Türkiye’deki müşterilerine hizmet verdiklerini belirten Delphi Technologies Tedarik Zinciri ve Lojistik Müdürü Yelda Çelebi, yıllık yaklaşık 12.000 palet sevkiyat yaptıklarını aktarıyor. Çelebi, “Bu sevkiyatlarda yükleme – boşaltma kolaylığı, esneklik ve hızlı teslimat olanağı sağlaması nedeniyle geleneksel taşıma yöntemlerinden biri olan karayolu taşımacılığını tercih ediyoruz. Uzakdoğu ve Avrupa gibi farklı lokasyonlardan ürün tedariğinde ise maliyet avantajı nedeniyle denizyolu ya da kombine taşımacılık tercihlerimiz arasında” diyor. 
 
RAF YATIRIMIYLA KAPASİTEYİ %36 ARTIRDI 
Tedarik zinciri yapılanmanız ve bu alan dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlardan söz eder misiniz?
Tedarik zinciri, malzemelerin kaynağından alınmasından müşterilere gönderilmesine kadar geçen süreçteki tüm operasyonları kapsıyor. Bu noktada, talep tahmini, sipariş, stok ve lojistik operasyonlarının etkin yönetilmesi firmalara içinde bulunduğumuz bu rekabet ortamında önemli avantajlar sağlıyor. Delphi Technologies Satış Sonrası Türkiye organizasyonu olarak İngiltere, Polonya, Hindistan, Çin gibi pek çok farklı ülkeden getirdiğimiz ürünleri, İzmir’de bulunan depomuzda paketleyerek Türkiye’deki müşterilerimize gönderiyoruz. Depo operasyonlarını 15 yıldır kendi bünyemizde yönetiyoruz. Bu durumun operasyonel anlamda getirdiği esneklik sayesinde müşteri taleplerine daha hızlı yanıt verebiliyoruz.
Tedarik zinciri yönetiminde müşteri odaklı yaklaşım, verimlilik ve maliyetler rekabet gücünü artıran en önemli unsurlar. Son 5 yılda ivme kazanan satışlar, ürün çeşitliliğimizdeki artışı da beraberinde getirdi. Bu büyümeyi desteklemek amacıyla mevcut depo alanımızı daha efektif kullanmamızı sağlayacak raf yatırımlarıyla kapasitemizi önce , 2018 yılında ise %36 oranında artırdık. Bununla birlikte teknolojik yatırımlar da verimlilik artışı ve maliyetleri azaltmada oldukça önemli bir etkiye sahip. Geçtiğimiz yıl içinde depo yönetim sistemimizde yaptığımız geliştirmeyle, depoda ürün yerleşim optimizasyonu yaparak depo içerisindeki hareketleri minimize edip verimliliğimizi %25 oranında artırdık. 
 
Hangi alanlarda dış kaynak kullanıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Yurtiçi ve yurtdışı taşımalar, gümrük ve antrepo hizmetleri lojistik şirketlerinden aldığımız hizmetler arasında. İş ortaklarımızı belirlerken, hız ve maliyet ön planda tuttuğumuz kriterler arasında. Bunun yanında teknoloji, taleplere hızlı cevap verme, teyit edilen teslim sürelerine uyması da göz önünde bulundurduğumuz etkenler. Delphi Technologies dünya genelinde de önemli lojistik faaliyetleri olan bir şirket. Bu nedenle hem yerli, hem global lojistik sektörünün önde gelen şirketleriyle iş ortaklıklarımız var.
 
Delphi Technologies’in lojistik ajandasında hangi başlıklar var?
Maliyet azaltma projeleri yine ön planda olacak. Araç doluluk oranlarımızı artırma projeleri üzerinde çalışıyoruz. Aynı zamanda yılın ilk yarısında talep tahminleme ve stok optimizasyonu sağlayan bir yazılımı devreye alma planımız var. Bu yazılımla birlikte ürünün, doğru zamanda ve miktarda depoda olmasını sağlayarak, müşteri memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz.
 
HIZ EN ÖNEMLİ REKABET ARACI 
Türk lojistik şirketlerinin hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Otomotivde hız en önemli rekabet unsurlarından biri. Biz de çalışacağımız lojistik şirketini seçerken bizim beklediğimiz hizmeti sağlayıp sağlayamayacağını değerlendiriyoruz. Türk lojistik şirketleri arasında da oldukça önemli ve çok kaliteli hizmet sağlayan firmalar var. Ancak taşıma maliyetlerindeki kontrol edilemeyen artış, kalifiye ve teknik personel problemi, şirketlerin teknolojik yatırımlara yeterli bütçe ayırmaması, geleneksel hizmet anlayışının dışına çıkamamaları maalesef verilen hizmetin kalitesine olumsuz olarak yansıyor. Başta da söylediğim gibi talepleri karşılamaya çalışan, alternatif çözümler üreten ve süreçlerini bu doğrultuda geliştiren lojistik firmalarının çabalarını da takdir ediyorum.
 
Lojistik süreçlerde karşılaştığınız en temel sorunlar neler? 
Lojistik operasyonların yurtiçi veya uluslararası oluşuna göre karşılaştığımız problemlerin değiştiğini söyleyebilirim. Yurtiçi lojistik operasyonlar özelinde değerlendirdiğimizde verilen teslimat sürelerine uyulması ve doğru şekilde teslim edilmesi bizim için önem arz etmekte. Bu şartların sağlanamadığı noktalarda ürünün nihai kullanıcıya zamanında ulaşamaması, ya da ürünlerin hasarlanmasından dolayı her iki tarafı da etkileyen maddi kayıplar ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kaybolan evraklar veya evrakların yanlış kişilere teslim edilmesinin en sık karşılaştığımız ve bizi en fazla zorlayan problemlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Çözüm olarak ise personellerin eğitim ve gelişimini şirketlerin ön planda tutması gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası lojistiğe geldiğimizde gümrük süreçlerinin uzunluğu, ülkeler arasındaki sorunlar, grevler, artan vergi oranları gibi etkenler nedeniyle ürünlerin alıcıya zamanında ulaşması noktasında problemlerle karşılaşıyoruz.
 
KADIN YÖNETİCİLER DAHA AVANTAJLI 
Lojistik sektörüne nasıl adım atınız? Sektörde kadın olmanın avantajları neler? 
Lojistik hayatın her alanında yer alan bir kavram. Hangi görevde olduğunuzdan bağımsız olarak, lojistik operasyonun bir parçası oluyorsunuz aslında. Ben de kariyerime Malzeme ve Üretim Planlama Mühendisi olarak başladım. Zaman içinde tedarik zincirinin farklı fonksiyonlarında görev aldım. Sektördeki dinamizm, planlama, organizasyon ve koordinasyon ve takip gerektiriyor. Bu noktada kadın yöneticilerin daha avantajlı olduğuna inanıyorum.
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat