Banner


E-ticaret lojistik alışkanlıkları değiştirecek
E-ticaretin lojistik sektörünün dijitalleşmesine büyük katkısı sunduğuna  dikkat çeken Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Hepsiburada Uluslararası Grup Başkanı Emre Ekmekçi, tüketicilerin artan beklentilerine paralel olarak aynı gün teslimat, kurye ile hızlı ve gece teslimatı, belirlenen gün ve saatte teslimat, click & collect ve online sipariş toplama, drone’la teslimat modellerinin ön plana çıkacağını söylüyor. 




Emre EkmekçiE-ticaret sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi verir misiniz? 
Türkiye’de e-ticaret 2018 yılında yüzde 42 büyüme göstererek 59,9 milyar TL’ye ulaştı.  Ülkemizde her koşulda sürekli büyüme trendi gösteren e-ticaret aslında hala çok daha büyük bir büyüme potansiyeli taşıyor. Bu yüzden dünya pazarında bir fırsat alanı olarak değerlendiriliyor. 
 
SATIŞLARIN %50’Sİ MOBİL ÜZERİNDEN YAPILIYOR 
Sektörün gelecekteki görünümü hakkında neler söylemek istersiniz? 
Kişiselleştirme ile birlikte müşteri deneyimi bambaşka bir boyuta taşınıyor. Tüketiciler artık ilgilerini çekmeyen ürünler arasında kaybolmak istemiyor ve alışveriş deneyimlerinin tamamen kendilerine özel olmasını istiyorlar, bu yüzden yapay zeka ve big data algoritmaları e-ticaretin vazgeçilmezlerinden olacak. Bununla birlikte VR ve AR olarak adlandırdığımız sanal ve arttırılmış gerçeklik hem perakendede hem de e-ticarette müşteri deneyimini kusursuz bir noktaya taşıyacak. 
Ülkemiz için henüz yeni bir alışveriş alışkanlığı olsa da perakendede çok kanallılık (omnichannel) tüm dünyada günlük hayatın bir parçası oldu. Ürünü online’da beğenip, fiziksel mağazada satın almak ya da online’dan satın alıp, fiziksel mağazadan teslim almak tüketicilerin hayatını son derecede kolaylaştırıyor. Markaların online kanallarının aldığı pay arttıkça bu omnichannel perakendecilik için attıkları adımlar da büyüyor.
Son olarak, mobil ticaretin payının önümüzdeki 5 yıl içinde çok daha fazla artacağını düşünüyoruz. Sürekli yanımızda taşıdığımız akıllı telefonlarımız aracılığıyla her an her yerde tüm dünyayla iletişim kurabilirken, alışverişlerimizi de dilediğimiz mağazadan, dilediğimiz ülkeden istediğimiz an yapabiliyoruz. E-ticaret sitelerinde artık trafiğin yüzde 70’inden fazlası mobil kanallar üzerinden geliyor, hatta pek çoğunda satışın da yüzde 50’ye yakınının mobil üzerinden gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle tekstil ve hazır giyim kategorilerinde mobil kullanımı çok yüksek. Kullanıcılar ürün satın almanın yanında, mağazanın nerede olduğuna ve ürünün o mağazada bulunup bulunmadığına da cep telefonları üzerinden bakıyorlar. 
 
E-ticaretteki gelişmeler lojistik sektörüne nasıl yansıyor?
Geleneksel perakendeden farklı olarak, e-ticarette lojistik süreçler ön görülebilir olmamakla birlikte anlık ve saatlik olarak oldukça değişken. Bununla birlikte e-ticaret sektörünün lojistik sektörünün dijitalleşmesine büyük bir katkısı olduğu söylenebilir. Büyüyen iş hacmi, tüketicilerin hızlı ve eksiksiz teslimat talepleri lojistik süreçlerinin otomasyonunu ve dijitalleşmesini gerektirmiştir.  Şu anda Türkiye’de kargo şirketlerinin yaklaşık yüzde 20’sini yalnızca e-ticaret oluşturuyor, bu oranın dünyada daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz. 
 
BÜYÜK OYUNCULAR KENDİ ŞİRKETLERİNİ KURUYOR 
E-ticaret firmaları hizmet alırken nelere dikkat ediyor? 
Öncelikle teknolojiyi kullanan, tüketicinin hızlı ve eksiksiz teslimat talebini karşılayabilecek ve şeffaf olabilen lojistik şirketleri tercih ediliyor. Özellikle iş hacminin oldukça yoğun olduğu özel kampanya günlerinde de teslimatların aksamadan yapılması kritik önem taşıyor. Bununla birlikte iş hacminin büyük bir kısmını kapsayan ve müşteri memnuniyeti açısından yine kusursuz yürütülmesi gereken bir süreç olarak iade süreçleri konusu da oldukça önemli.  Türkiye’de henüz yeni bir gelişme olsa da dünyadaki tüm büyük oyuncuların kendi lojistik şirketlerini kurduğunu gözlemliyoruz. Bunun hızla büyüyen lojistik iş hacmini karşılama konusunda en doğru çözüm olduğunu düşünüyorum. 
 
Hızlı teslimatta en temel talepler neler?
Burada da aslında her zaman olduğu müşteri odaklı düşünmemiz gerekiyor. Teslimatın yalnızca hızlı olması zaman zaman yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden teslimat konusunda esnek olabilmeleri, tüketicinin arzu ettiği saat aralıklarında teslimat yapabilmeleri ve alternatif teslimat seçenekleri sunabilmeleri e-ticaret firmaları açısından avantaj sağlıyor. 
 
TESLİMAT SÜRECİ TERCİHLERİ BELİRLİYOR 
Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticaret lojistiğine yön verecek?
Tüketicilerin fiziksel mağazayı, e-ticarete tercih etmelerinin en büyük nedenlerinden biri de teslimat süreleri. Tüketici artık tüm gün evde kargo beklemek istemediği gibi, teslimat zamanını ve yerini kendisi belirlemek istiyor. Bu noktada aynı gün teslimat, kurye ile hızlı ve gece teslimatı, belirlenen gün ve saatte teslimat, click & collect ve online sipariş toplama noktaları gibi modeller ön plana çıkıyor. Hatta drone’la teslimat bile yakın gelecekte söz konusu olacak. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat