e
Banner


MNG Havayolları’nda hizmet ve büyümede rötar yok!
Türkiye hava kargo pazarında ciddi bir paya sahip olan MNG Havayolları, bugün tarifeli ve charter seferleriyle dünyada 350 değişik noktaya uçuyor. Pandemi döneminde esnek ve çözüm odaklı hizmetleriyle operasyonlarını aralıksız sürdüren şirket, filoya büyük gövdeli uçaklar ekleyecek, hizmet ağını ve çeşitliğini genişletecek ve kontrollü büyümeye devam edecek. 




MNG1996 yılında 100 yerli sermaye ile kurulan MNG Havayolları, Kasım 1997’de orta menzilli Airbus A300 ile Hahn (Almanya) ve Stansted'e (İngiltere) tarifeli kargo seferleri ile hizmet vermeye başladı. Bugün altı Airbus A300-600F ve bir A330-200 F uçağından oluşan filosuyla operasyonlarına devam eden MNG Havayolları, Türkiye'deki hava kargo kapasitesinin büyük kısmını elinde tutuyor. MNG Havayolları, tarifeli seferlerinin yanı sıra müşterilerine arzu ettikleri türde uçak ve kapasite hizmeti sunan charter seferleriyle de büyümesini sürdürüyor. MNG Havayolları Genel Müdürü Ali Sedat Özkazanç, Yer İşletme Başkanı Serkan Eren ve Ticaret Başkanı Hasan Tasus, şirketin yeni döneme nasıl hazırlandığını, sektöründe nasıl fark yarattığını, hava kargoda gelecek senaryolarını UTA Lojistik’e anlattı. 
 
Hangi ülkelere hizmet sunuyorsunuz? Gündeminizde filo yenileme veya genişletme çalışmaları var mı? 
 
Hasan Tasus: Hâlihazırda tarifeli uçuşlarımız ile haftanın her günü (bazı noktalara birden fazla olarak) Avrupa’nın birçok noktasına (Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İngiltere, İspanya, Belçika, Çekya, İsviçre, Norveç, Danimarka vb.) direkt veya multimodal taşımacılık yöntemiyle hizmet vermekteyiz. Uzun dönem ACMI anlaşmaları ile uluslararası lojistik hizmet veren hava kargo acentaları, broker firmaları ile hızlı kargo taşımacılığı yapan integratörlere taşımacılık işlerinde gerek uçak gerekse kapasite sağlayarak önemli bir çözüm ortağı oluyoruz. ACMI ve charter uçuşlar ile o günkü mevcut koşullara göre (savaş, salgın, sağlık, ticari uyuşmazlık, devletlerarası kısıtlamalar vb.) ve uçuş noktasının uçaklarımıza uygun olmasına istinaden dünyanın birçok noktasına hizmet vermekteyiz. Bugün dünyanın yaklaşık 350 değişik noktasına tarifeli ve/veya charter olarak başarılı uçuş operasyonları düzenleyen global bir kargo havayolu olmanın haklı gururunu taşımaktayız. MNG Havayolları, uçuş güvenliği ve müşteri memnuniyetini kendine görev edinerek, vermiş olduğu kaliteli hizmet, tüm dünya genelinde operasyon yapmış olduğu noktalar ve birden çok kez kazanmış olduğu “En İyi Operatör” ödülleri ile sektörde önemli bir yere sahiptir. Filomuzu büyük gövdeli uçaklar ile genişletme planlarımız ve girişimlerimiz bulunmaktadır.
 
KARGO ELLEÇLEMEYİ HİZMET AĞINA EKLEDİ  
Hava kargo dışında sunduğunuz özel hizmetler neler? Bu hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
 
MNGSerkan Eren: MNG Havayolları olarak, hava kargo taşımacılığının yanı sıra kendi uçaklarımıza kargo elleçleme ve Ramp hizmetleri, kendi uçaklarımıza, diğer havayolu ve paydaş müşterilerimize ihracat geçici depolama, ithalat antrepo hizmetleri (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ), yurt içi gümrüklü aktarma hizmetleri, ulusal/ uluslararası karayolu transit taşımacılık hizmetleri sunmaktayız. 2019 yılında İstanbul Havalimanı’nda 20.000 m2 entegre tesisimizde tüm bu hizmetlere ilave olarak diğer havayollarına C grubu kargo posta çalışma ruhsatımız kapsamında kargo elleçleme hizmeti vermeye başladık. Deneyimli ekibi, hızlı çözümler sunan gerekli ekipmanı, teknolojiye ayak uyduran modern sistemleri, soğuk hava, değerli eşya, tehlikeli madde bozulabilir kargolar, canlı hayvan taşımacılığı ile pharma lojistiği , özel kargolar uzmanlıklarımız ile depolama hizmetleri sunarak çözüm ortaklığında fark yaratıyoruz. 
Müşterilerimizin de marka değerlerini korumak, taahhüt ettiğimiz hizmet kalitesini verebilmek adına kendimizi sürekli geliştiriyor, müşterilerimizin ilk tercihi olmaya çalışıyoruz. Örneğin tüm uçaklarımızın zamanında operasyonları gerçekleştirme performansı şu an yaklaşık (on time performance) %98 civarına ulaşmıştır. Her geçen yıl çalışanlarımız, servis sağlayıcılarımız ile ortak, ulaşılabilir hedeflere koşarak operasyonel mükemmelliğimizi sürekli mercek altında tutup, performansımızı arttırarak bugünlere ulaştık. Bu gösterdiğimiz üstün gayret ve başarı Airbus firması tarafından birçok kez “A300/A310 Kargo Filosu Operasyonel Mükemmellik Ödülü”ne layık görülmemizi de sağlamıştır.
Müşterilerimize sunduğumuz tüm bu esnek çözümlerle ve hizmetlerle sadece ülkemizde değil uluslararası arenada da pazar oluşturmayı başardık. Gerek operasyonel, gerek filo, gerekse insan gücüne yaptığımız yatırımlar ve deneyimlerimiz ile müşterilerimize, diğer uluslararası havayolu ve lojistik şirketlerine esnek çözümler sunuyoruz. Hizmet ve servis kalite farkımız ile değerimizi her geçen gün arttırarak müşterilerimize rekabetçi üstünlük sağlamaya çalışıyoruz. 
 
Salgın döneminde operasyonlarınızın devamlılığını sağlamak adına hangi adımları attınız? Ne tür tedbirler aldınız? 
 
Serkan Eren / Hasan Tasus: Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını, maalesef tüm şirketleri 2020 planlarında değişiklikler yapmak durumunda bıraktı. Sürecin başından itibaren salgının hava kargo taşımacılığı sektöründe yarattığı talebi karşılamaya ve salgınla birlikte gelen kısıtlamalara uymak için gerekli önlemleri ve ilave aksiyonları almaya yoğunlaştık. Bilinmezlik ortamında müşterilerimizin lojistik ihtiyaçlarının en kısa sürede ve en esnek çözümlerle karşılanabilmesi amacıyla tarifemizde oluşan taleplere ve kısıtlamalara karşı değişiklikler yaparak filomuzu en efektif şekilde kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. Bununla birlikte, İstanbul Havalimanı antrepo ve geçici depolama tesislerimizin müşteri odaklı faaliyetleri, “bagaj” kargo taşımacılığında yeni rotalar açmak, mevcut uzun dönem anlaşmalı iş partnerlerimiz ile yeni fırsatlar yaratmak üzerine yoğunlaştık.
Bu dönemde Covid-19 etkisini minimum seviyelere indirgeyebilmek adına ilgili tüm birimlerimizle tam bir işbirliği içerisinde gerek uçuş operasyonlarında ve gerekse de Ramp ve Kargo tesislerimizde gerekli tüm önlemler alınmış ve bununla ilgili prosedürler ve beklenen olası gelişmeler şirket içi tüm birimlere gerek online toplantılar gerekse de yazılı duyurularla aksaksız iletilmiştir. Covid-19 salgınının uçakla yayılmasını önlemek ve kontrol etmek için, “Hedefli ve ayrıntılı önleme ve kontrol önlemleri” ilkesine uyarak, MNG Havayolları  (Covid-19) Salgın Hastalığı Önlenmesi Rehberi hazırlanmıştır. Bu Kılavuz, yurtiçinde ve yurtdışında vakaların yayılmasını önlemeye, dış hat uçuşları için risk seviyesi sınıflandırma standartlarını daha da rafine etmeye, kişisel koruma gereksinimlerini ve ekip üyelerine ilişkin karantina planlarını optimize etmeye yönelik çalışma gereksinimlerimizi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Görevde yurtdışında uçan ekibin yönetimi konusunda önerilerde bulunacak, önleme ve kontrol önlemlerini güçlendirecektir. Bu doküman hazırlanırken EASA, SHGM, DHMI , Sağlık Bakanlığı ve diğer ulusal/ uluslararası kamu kurum ve kuruluşlarımız, bakanlıklarımız  referans olarak alınmıştır.
 
ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞIYOR 
MNG Havayolları başarıyı nasıl yakalıyor? Nasıl fark yaratıyor? 
 
MNGHasan Tasus: Uçuş güvenliğini ön planda tutan ve müşteri memnuniyeti odaklı bir organizasyon olması, şirketimizin başarısının arkasında yatan en önemli nedenlerin başında geliyor. Esnek çözümler sunarak, teknolojiyi ve sektördeki yenilikleri anlık takip ederek, kargo taşıma sürecini en başından en sonuna kadar deneyimli ve yardımsever çalışan kadrosuyla güvenli bir şekilde gerçekleştirerek “müşteri odaklı” bir yapıda faaliyet göstermesi, sektörde MNG Havayolları kalitesini farklı bir yere koymaktadır. Çözüm odaklı çalışma yaklaşımımız ile her konuya proje olarak bakarak, ona göre hizmetler sunuyoruz. Biz uçak pazarlıyoruz, uçağın yarısını pazarlıyoruz, kilo bazında satıyoruz, hizmet satıyoruz. Gelebilecek her türlü talebe esnek çözümler sağlıyoruz. Hem mali hem de operasyonel olarak avantajlarımızı bilip ona uygun şartlarda çözüm üretebilme kabiliyetimiz var. Çalışanlarımız, müşterilerimiz, piyasa koşulları, imkânlarımızın hepsini tek bir potada harmanlayarak krizleri aşmaya çalışıyoruz. Özellikle bu salgın sürecinde yarattığımız ilave çözümler, insan kaynağımızı verimli, etkin ve gerekli önlemler çerçevesinde yürüterek dünyanın birçok noktasında global hava kargo pazarında lojistik desteği sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz.
 
Kısa ve uzun vadeli büyüme hedefleriniz neler? 
 
Ali Sedat Özkazanç: Öncelikli hedefimiz dünyamızın özellikle Pandemi kaynaklı ekonomik bir sınavdan geçtiği şu zamanda hava kargo taşımasında en büyük özel havayolu olmamızı sağlayan müşteri odaklılık ve rekabetçi esnek çözümler sunan uçuş operasyonlarımızın devamını sağlamaktır. Uzun vadede ise hedefimiz,  kontrollü bir büyümeyle hizmet ağını ve hizmet çeşitliliğini müşteri talepleri doğrultusunda arttıran, bölgemizin en istikrarlı özel hava kargo taşıması yapan ve dünyanın en büyük bayrak taşıyıcılarıyla ortaklık kurmaya devam eden ve işbirliklerini ülkemizin de menfaati ölçüsünde büyüten bir kargo havayolu şirketi olmaktır.     
 
OPEN SKIES ÇÖZÜM DEĞİL 
Covid-19 hava kargo sektörünü nasıl etkiledi? Open Skies politikasının sorunlara çözüm olacağını düşünüyor musunuz? 
 
MNGAli Sedat Özkazanç: Covid-19 sürecinin kısa vadeli olarak hava kargo sektörünü özellikle pek çok yolcu uçağının aylarca yerde kalması ve gövde altı (belly) kargo dediğimiz taşımaların yapılamaması nedeniyle olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Open Skies politikasının kısa vadede sorunlara çözüm olacağını düşünmüyoruz. Ülkelerin kendi havayollarının menfaatlerinin karşılıklı eşit haklarla korunan anlaşmalarla korunması gerektiği görüşündeyiz. Bu noktadan hareket ile Open-Skies konusu, topyekûn olarak uygulamaya alınabilecek bir politika değildir. Ülke bazında bu konu üzerinde tüm tarafların fikir birliği sağlanarak yapılması gerekliliği vardır. Böyle bir görüş sorulduğunda, kurumumuz üzerine düşen görüşü yıllara sarih tecrübe ve örnekleri ile bitaraf olarak belirtecektir. Bizim için öncelik Türkiye’nin toplam menfaati olacaktır. 
 
Yeni dönemde hava kargo sektöründe nasıl değişiklikler bekliyorsunuz? 
 
Ali Sedat Özkazanç / Hasan Tasus: Covid-19 dönemi sonrasında hava kargonun öneminin bu zorlu süreçte daha iyi anlaşılmasıyla pek çok yolcu taşımacılığı yapan havayolunun bu sektöre yatırım yapacağını veya ortaklıklara katılacağını düşünmekteyiz. Uzun vadede hava kargo sektöründe oyuncu sayısının artmasıyla rekabetin daha da artacağı, bu nedenle müşteri odaklı esnek ve multimodal çözümler sunan, stratejiler benimseyen kargo havayollarının her daim kazançlı çıkacağı görüşündeyiz. 
 
HAVAYOLUNDA İKİNCİ DEVRİM KARGODAN GELECEK 
İkinci devrim hava kargodan Türkiye hava kargoda elini nasıl güçlendirebilir? 
 
Ali Sedat Özkazanç / Serkan Eren: Türkiye ciddi bir lojistik üs. Biz bunun ne kadarını kullanabiliyoruz sorusu önemli. Türkiye gibi Avrupa Birliği'nin (AB) yanında Gümrük Birliği'ne tabi çok uygun olanakları ile Avrupa ülkelerine servis yapabilecek ama AB regülasyonlarının tamamına tabii olmayan (çevre koşulları, insanların yaşam tarzı ve benzeri etkenler) dünya üstünde başka bir ülke yok. Yolu kısaltmanın bir yöntemi Türkiye'yi ara nokta yapmak. Türkiye çok ciddi anlamda multimodal taşımacılık, kombine lojistik çözümleriyle Uzakdoğu'dan Avrupa, Afrika, Rusya bölgelerine taşınan yükün çok büyük bir kısmını kendi üstüne döndürebilir. Bu yolcu taşımacılığında yapılmış olanın benzerinin kargo için de yapılmasıdır. Türkiye'de havacılık sektöründe ikinci devrim kargo taşımasından gelebilir. Önemli olan hava kargonun sadece taşımacılığı değil, elleçlenmesi, depolanması, istendiği zaman müşterinin siparişine göre gününde Avrupa'ya, Afrika'ya, Rusya'ya ve Ortadoğu'da bize yakın bölgelerde dağıtımının sağlanmasıdır. Bölgede Türkiye'den daha güvenli, bu anlamda daha gelişkin, iş gücü kabiliyeti olan başka bir ülke yok.
Gümrük mevzuatlarının kolaylaştırılması, transit rejim uygulamalarına basit usuller getirerek hız kazandırılması, dijitalleşmenin getireceği hız ve etkinliğin arttırılması, kargo elleçleme alanlarının ve kargo tesislerinin hava kargo sektörünün büyüyen trendine karşılık verebilecek şekilde düzenlenmesi önemli adımlar olacaktır. Gerekli altyapı ve düzenlemelerle Türkiye’yi kargo üssü haline getirmemek için hiçbir sebep yok.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat