Arkas Anadolu’yu denizle buluşturacak
‘Türkiye’nin geleceği Anadolu’da diyen Arkas Holding, Anadolu şehirlerini demiryoluyla limanlara bağlayarak yerinde üretimi teşvik edecek. Arkas Holding, temellerini 2003’de attığı ve bugüne kadar 150 milyon dolar yatırım yaptığı Anadolu Projesi kapsamında Marmaray ile bağlantılı ‘kara limanları’ oluşturmaya başlarken, yıllık taşıdığı yük miktarını da önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.
Türkiye’nin geleceğinin Anadolu’da olduğuna inanan Arkas Holding, Anadolu Projesi’nin temellerini 2003 yılında atmaya başladı. Anadolu’nun gelişmesi, yerinde üretimin teşvik edilmesi için Anadolu’da öne çıkan sanayi kentlerini uygun maliyetlerle limanlara bağlamayı ve dünyaya ulaştırmayı hedefleyen bu projedeki ana unsur isedemiryolu. Türkiye’nin en büyük kara nakliye ve konteyner gemi filolarına sahip olan Arkas’ın, demiryolu taşımacılığı yapan şirketi Ar-Gü’nün filosunda da 700’e yakın vagon bulunuyor. Arkas, demiryolu işletmeciliğinin serbestleşmesiyle ilgili beklenen yasanın çıkmasının ardından lokomotif yatırımı da yapmayı planlıyor.
Avrupa-Asya arasında yük trafiği katlanacak
Anadolu Projesi yatırımları kapsamında görüşlerini aldığımız Arkas Holding CEO’su Önder Türkkanı, Marmaray ile de ilişkilendirerek; “Kamuoyunda yolcu taşımacılığına getireceği faydalarla gündeme gelen Marmaray Projesi, yük taşımacılığı konusunda da büyük bir potansiyel yaratacak. Projenin 2013 yılında tamamlanmasıyla Avrupa ile Asya arasında yük trafiği katlanarak artacak. Yalnız Türkiye değil, Kafkaslar ve Ortadoğu ülkeleri de bu sisteme dahil olacak” diye konuşuyor.
Türkiye'nin 2023 ihracat hedefleri göz önüne alındığında, bu projenin öneminin bir kat daha artığını ifade eden Türkkanı, Marmaray’ın getireceği kolaylık ve tasarrufun Türkiye ekonomisine büyük getiri sağlayacağının da altını çiziyor. Türkkanı, “Marmaray'ın getireceği kolaylık ve tasarruf, Türkiye ekonomisine büyük getiri sağlayacak. İhracatımız nakliyat maliyetinin düşmesinin yaratacağı rekabet üstünlüğü ile daha da artarken, azalan yakıt tüketimi akaryakıt ithalatını düşürecek. Dolayısıyla cari açık sorunumuza çift yönlü katkıda bulunacak” diyor. Marmaray Projesi'yle Türkiye’nin coğrafyasının hakkını veren bir projeyi gerçekleştirmiş olacağını da vurgulayan Türkkanı, köprü olma fonksiyonunun da tam anlamıyla yerine getirileceğini ifade ediyor.
Marmaray’la entegre kara limanları
Arkas olarak, Anadolu Projesi kapsamında Marmaray ile bağlantılı bir şekilde ‘kara limanları’ oluşturmaya başladıklarını açıklayan Türkkanı, İzmit-Kartepe, Mersin-Yenice, Bilecik-Bozüyük ile Konya, Ankara ve Gaziantep'te kurulacak terminallerin bir nevi ‘kara limanı’ işlevi üstleneceğine dikkat çekiyor. “Proje hayata geçtiğinde, Almanya'dan gelen bir katara bu terminallerden yeni yük ilave edilerek Anadolu'nun diğer illerine ve komşu ülkelere doğrudan ulaşım sağlanmış olacak” diyen Türkkanı arazi alımlarını tamamladıklarını ve ticaret hacmindeki artışa paralel olarak terminal sayılarını da çoğaltacaklarını iletiyor. “Anadolu Projesi'ne 150 milyon dolar yatırım yaptık” diyen Türkkanı, Marmaray’ın tamamlanmasıyla yatırım planının ikinci aşamasına geçeceklerini aktarıyor. Türkkanı, proje tamamlandığında ise ülke genelindeki terminaller ve lojistik tesislerle yıllık taşıdıkları yük miktarını önemli ölçüde artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Marmaray Projesi ile ön plana çıkacak demiryolu taşımacılığının, karayolu taşımacılığını olumsuz etkileyeceği görüşlerine katılmadığına da değinen Türkkanı, “Kamyonlar için en verimli taşıma mesafesinin 30-40 kilometre olduğunu ve demiryolu bağlantılarıyla artan yük kapasitesinin, kara taşımacılığına daha fazla kısa mesafeli yük taşıma imkanı sağlayacağını, taşıma mesafelerinin kısalmasıyla da kara nakliyecileri için karlılığın artacağını düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.
Krize rağmen yatırımda hız kesmedi
Dünyada ekonomik ve politik birçok gelişmenin yaşandığı 2011 yılında, devam eden Arap Baharı ve yılın sonunda etkisini artıran Avrupa’daki avro krizine rağmen Arkas gücünü korudu ve yatırımlarına devam etti.
53 şirketiyle 6 bin 300 çalışanına istihdam yaratan Arkas, yurtiçinde ve yurtdışında yürüttüğü iki büyük ve çok önemli projesi kapsamında 2011 yılında da hedeflerini gerçekleştirdi. “Mare Nostrum” yani “Bizim Deniz” diye tanımladığı Akdeniz ve Karadeniz’de düzenli servis veren etkin bir hat operatörü olmak ve acentelik hizmeti vermek amacıyla yurtdışı yapılanmasına devam ederek hizmet verdiği ülke sayısını 15’e, ofis sayısını 34’e çıkardı. Hem Türkiye’de hem yurtdışında temsil etmek üzere yeni acentelikler alındı.
Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas’ın filosuna 2.500 TEU kapasiteli Türkiye’nin en büyük konteyner gemisi katıldı. Geminin ikizi de 2010 yılında filoya katılmıştı. Ayrıca filosundaki kendine ait yakıt ikmal tankerlerinin sayısını 5’e çıkardı.
Akdeniz ve Karadeniz’de, Türkiye dahil 16 ülkedeki 47 ofisinde global bir holding olarak hizmet üreten Arkas, yeni acenteler ve ortaklıklarla hizmet ağını da genişletti. Akdeniz ve Kuzey Afrika’ye konteyner taşımacılığı yapan Tarros Denizcilik kurulurken, Rusya’da PIN’in acentesi de oldu. Armatörlük alanındaki faaliyetler kapsamında Arkas Line 1.800 adet reefer konteyner alırken, Türkiye’nin en büyük konteyner gemi filosuna sahip olan Arkas, yeni gemisi Gülbeniz A’yı filosuna katarak Türk bayraklı konteyner gemilerinin sayısını 25’e, konteyner taşıma kapasitesini ise 36 bin 290 TEU’ya çıkardı.
Gemilere yakıt ikmali yapan ve petrol dağıtım şirketlerine akaryakıt taşıması gerçekleştiren Arkas Petrol de iki adet yeni inşa tanker teslim aldı. Lojistik hizmetleri alanında ise Ar-Gü Tülomsaş’a 115 adet vagon siparişi verdi. Arkas Anadolu Lojistik Kayseri’de 6 bin 700 metrekarelik antrepoyu hizmete açtı. Arkas Anadolu Lojistik ve Arkas Line işbirliği ile iç limanlar arasında düzenli konteyner servisi veren Arkas, kabotaj taşımalarının getirdiği düşük maliyet avantajı sayesinde tasıma kapasitesini yüzde 50 artırdı. Türkiye’nin en yüksek elleçleme hacmine sahip konteyner limanı Marport’un Batı Terminali’nin 300 metre olan rıhtım uzunluğu 360 metreye çıkartılarak 14 bin TEU ve üzeri kapasiteli gemilerin yanaşabilmesi sağlandı.
Arkas Lıne, Ege-İspanya servisine Fos’u da ekledi
Arkas Line, haftalık olarak sunduğu Ege İspanya servisine, Fransa’nın Fos Limanı’nı ilave ederek, Türk limanlarıyla Fos arasında düzenli konteyner taşımacılığı yapmaya başladı. Valencia - Castellon - Barselona - Fos - Pire - Selanik - İstanbul (Marport) - İzmit (Evyap) - Gemlik - İzmir - Cagliari - Valencia rotasını izleyen serviste 3 gemi ile hizmet veriliyor. M/V Roza A, M/V Tomriz A ve M/V Arcangelo gemileriyle sunulan servisin; gidiş rotasında İstanbul-Marport’tan alınan yükler 13 günde Fos’a ulaştırılırken, Fos’dan çıkan gemiler ise İstanbul’a 7, Gemlik’e 8, İzmir’e 10 günde dönüyor. Fransa, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yere sahip. Bu kapsamda Arkas Line’ın Fos’a servis vermesi, Türkiye ve Fransa arasında ihracat ve ithalat yapmak isteyen sanayicilere katkı sağlıyor.