e


Tekstilci yatırımda ödediği KDV'nin farkını geri istiyor

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "Sektörün 2006 yılından bu yana alacağı KDV iadesi birkaç milyar lirayı buluyor" diye konuştu.

 




ismail_gulle.jpgİstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, yatırım esnasında makine, inşaat gibi giderleri için ödedikleri yüzde 18 KDV'nin 10 puanlık kısmını ürettikleri malı yüzde 8 ile sattıkları için geri alamadıklarını söyleyerek bu duruma isyan etti.

2006 yılında KDV İadesi Genel Tebliği'nin yayınlandığını buna göre aradaki 10 puanlık farkın kendilerine ödenmesi gerektiğini belirten Gülle, "Ancak bugüne kadar bu gerçekleşmedi. Bu durum sadece bizim sektör için değil, tüm sektörler için geçerli ve herkes aynı dertten sıkıntıda. Sadece bizim sektörün 2006 yılından bu yana alacağı KDV iadesi birkaç milyar lirayı buluyor" diye konuştu.

'Bütçe fazla veriyor artık paramızı ödeyin'

KDV iadelerinin ödenmesi için sık sık Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le irtibata geçtiklerini söyleyen Gülle, ancak her fırsatta 'paramız yok' diyerek geri çevrildiklerini bildirdi. Maliye Bakanı'nın son dönemde 'bütçemiz fazla veriyor' diye açıklama yaptığını ifade eden Gülle, "Bütçe fazla vermeye başladığına göre artık hakkımız olan paranın bize verilmesini istiyoruz. Devlet 1 gün geciken alacağı için faizi ile ceza kesiyor. Ancak hakkımız olan paramız 6 yıldır içeride tutuluyor" dedi.

İthal tekstil ve konfeksiyon ürünlerine getirilen ek vergi nedeniyle sektörün geçen yıl 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptığını, 2010'da bu rakamın 800 milyon dolar, 2009'da ise 1.2 milyar olduğunu hatırlatan Gülle, sadece geçen yıl yapılan yatırımlar sayesinde 45 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını vurguladı.

Gülle, Maliye'nin KDV iadelerini vermesi halinde bir bu kadar insanı daha iş hayatına kazandırabileceklerine dikkat çekerek, "Devletin 1 kuruşu kıymetli de bizimkisi değil mi? Yakın bir zamanda teşvik sistemi açıklanacak. Teşvik için bu kadar uğraşılıyor ama bizim yaptığımız yatırımlar neden teşvik edilmiyor. KDV iadesi konusunda yaşadığımız bu durum da aslında bir teşvik meselesi. Çünkü bunlar da verilmeyen teşvikle yapılan yatırımların KDV'si" diye konuştu.

Vergi ne ithalatı kesti ne ihracata yaradı ama...

İTHİB Başkanı İsmail Gülle, ithal tekstil ve konfeksiyon ürünlerine 22 Temmuz 2011 itibariyle getirilen yüzde 20-30 oranındaki vergilerin ihracatı olumsuz etkilediği iddialarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Gülle, 2011'de tekstil ihracatının yüzde 22'lik artışla 8 milyar dolar, konfeksiyon ihracatının ise yüzde 10.5'lik artışla 16 milyar dolara çıktığını ifade ederek, "1 Ocak-29 Mart döneminde tekstil ihracatı yüzde 1.3'lük düşüşle 1 milyar 881 milyon dolar, hazırgiyim ihracatı da yüzde 0.3'lük düşüşle 3.9 milyar dolar oldu.

Bu düşüşte hammadde fiyatlarındaki gerileme ile paritenin etkisi var. Aynı dönemde tekstil ihracatı miktar bazında yüzde 12.6 arttı. Biz özellikle ikinci çeyrekten sonra ihracatın daha da artacağını öngörüyoruz" dedi. Vergilerin getirilmesi sonrası yapılan tartışmalara rağmen ithalatın da çok keskin bir şekilde düşmediğini belirten Gülle, ocak ayında tekstil ithalatının yüzde 26, konfeksiyon ithalatının ise yüzde 19.7 gerilediğini bildirdi.

Gülle, "Biz daha bir dinamik düşüş bekliyorduk. İthalatın dahili işleme rejimi üzerinden sürdüğü görülüyor" diye konuştu. İthalatta öngörülen düşüş, ihracatta ise öngörülen artışın gerçekleşmediğini belirten Gülle, "Ancak önümüzdeki dönemde bu öngörülerin gerçekleşeceğini düşünüyoruz" dedi.

(dünya)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat