Türkmenler Ambarlı Limanı’nı örnek alacak
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Hazar Denizi’nde kurmaya hazırlandığı limanlar için Marmara Bölgesi’nin en büyük çıkış kapısı Ambarlı’da incelemelerde bulundu.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Hazar Denizi’nde kurmayı planladığı limanla ilgili olarak inceleme yapmak üzere İstanbul’a özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Berdimuhammedov’u İstanbul’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül karşıladı. İki lider, daha sonra Marmara Bölgesi’nin en büyük uluslararası çıkış kapısı konumundaki Ambarlı Limanı’na gitti. İnceleme gezisine T.C. Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da eşlik etti. Cumhurbaşkanı Gül ve Berdimuhammedov, limanın yönetim binasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka’dan 1.5 saatlik brifing aldı.
İki lider daha sonra Arkas Holding’e ait Marport Limanı’na geçti. Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, Gül ve Berdimuhamedov’a liman krokisi ve maketleri eşliğinde uzun süre bilgi verdi. Gül ve Berdimuhamedov daha sonra limanda bulunan bir gemiye konteynırların yüklenmesi işlemini izledi.
Türkmen lider işbirliği çağrısı yapmıştı
Türkmen lider, bu yılın Mart ayında İstanbul’da düzenlenen Türk-Türkmen İş Forumu’nda, Deniz Limanı’nı yenilemek ve genişletmekle ilgili büyük projeler planladıklarını söylemişti. Berdimuhammedov, Türkler’in bu projelere daha aktif katılabileceğini ve tecrübelerini ortaya koyabileceklerini belirtmişti. Türkmenistan'ın dış ticaret ilişkilerinin gelişmesinde ulaşım altyapısının yeniden yapılanmasının önemli olduğunu anlatan Berdimuhamedov, “Ulusal programlarımız dahilinde Türkmenistan'da kara ve demir yolları hızla gelişmektedir” demişti.
Dünyanın sayılı limanlarından
Türkmen lider Gurbanguli Berdimuhammedov’un incelemelerde bulunduğu Ambarlı Limanı, Türkiye’nin en büyüğü olma özelliği taşıyor. İstanbul’un Avrupa yakasında konteyner limanı olarak faaliyet gösteren liman, İstanbul ve Marmara Bölgesi hinterlandına sahip. Burası aynı zamanda jeopolitik konumuyla da Karadeniz ülkeleri ve limanlarına giden yükler için aktarma noktası olarak kullanılıyor. Yıllık 2.7 milyon TEU elleçleyen Ambarlı tesisleri, dünyanın sayılı limanları arasında yer alıyor.