Kamerun ile sivil havacılık anlaşması imzalandı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kamerun ile gelişen ilişkileri taçlandırmak ve yeni bir merhaleye getirmenin doğrudan uçuşların başlamasıyla mümkün olacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kamerun ile gelişen ilişkileri taçlandırmak ve yeni bir merhaleye getirmenin doğrudan uçuşların başlamasıyla mümkün olacağını bildirdi.
Kamerun Ulaştırma Bakanı Robert Nkili ile makamında bir süre görüşen Bakan Yıldırım, daha sonra Bakanlık toplantı salonunda yaptığı basın açıklamasında, Afrika açılım politikası çerçevesinde 20'den fazla ülkeye büyükelçilik açıldığını kaydetti.
Bakan Yıldırım, 2010 yılı Ocak ayında da Kamerun'un başkenti Yaounde'ye büyükelçilik açıldığını, büyükelçiliğin açılmasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını belirterek, gelişen ilişkileri taçlandırmak ve yeni bir merhaleye getirmenin doğrudan uçuşların başlamasıyla mümkün olacağını söyledi.
Yıldırım, bugün hava ulaştırma anlaşmasının imzalanmasıyla iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlaması için en önemli adımın atılacağını ifade ederek, ''Aralık ayının son haftası içinde doğrudan uçuşlar İstanbul-Yaounde arasında başlamış olacak. Haftada 4 sefer olması planlanıyor. Daha sonra talebe göre bu sayının artmasında herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Her iki bakan olarak buna olumlu bakıyoruz'' diye konuştu.
''1,5 günlük uçuş 6 saate düşecek''
Direkt uçuşlarla Kamerun ile Türkiye arasında gidiş gelişlerde zaman tasarrufu olacağına işaret eden Yıldırım, bugün uçuşların İstanbul-Paris, Paris-Yaounde üzerinden yapıldığını, bunun 1,5 gün sürdüğünü, direkt uçuşların başlamasıyla sürenin 6 saate düşeceğini söyledi.
Yıldırım, direkt uçuşların başlamasıyla her iki ülke arasında daha fazla gidiş geliş olacağını, turizm, ticaret ve karşılıklı yatırımın artacağını belirtti.
''Ulaşım olmadan ekonomi olmaz''
Kamerun Ulaştırma Bakanı Nkili de bugün iki ülke arasında hava hizmet anlaşmasını imzalayacaklarını, bunun aynı zamanda devlet başkanlarının arzu ve talimatları olduğunu kaydetti.
Bu anlaşmanın, iki ülke arasında birçok alanda ilişkilerin teşviki anlamında bir adım olduğunu bildiren Nkili, ''Bu anlaşmayla üzerinde anlaşılan iki ülkenin havayolu taşıyıcıları, anlaşmanın hayata geçirilmesini sağlayacaklardır'' dedi.
Anlaşmanın, iki ülke sivil havacılık işbirliğini de gerektirdiğini belirten Nkili, ''Bu işbirliği, iki ülke halkları arasında ticari ilişkilerin gelişmesine vesile olacaktır. Ulaşım olmadan ekonomi olmaz'' diye konuştu.
İki ülke arasındaki uçuşların her gün olması gerektiğini dile getiren Nkili, iş adamlarının hızlı olan her şeyi sevdiğini, uçuşların başlamasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirileceğini kaydetti.
Yıldırım ve Nkili, Sivil Havacılık Anlaşması'nı imzaladıktan sonra birbirlerine hediyeler verdiler.