e
Banner


Türk deri sektörü Çin’e açılıyor
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD), yaptığı anlaşmayla Çin’in Haining kentinde yılda 5 milyon kişinin ziyaret ettiği Haining China Leather City AVM’nin bir katını kiraladı. Çin’in lüks perakende pazarına girmeyi hedefleyen Türk deri sektörü, 2013’den itibaren AVM’deki 25 mağazada satışa başlayacak.




mehmet ali dincKaliteli ürünleriyle Çin piyasasında kendini kabul ettiren Türk deri sektörü, Çin’in Haining kentinde yılda 5 milyon kişinin ziyaret ettiği dünyanın en büyük deri satış merkezlerinden biri olan Haining China Leather City AVM’de bir katın tamamını kiraladı. Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) ile AVM yönetimi arasında imzalanan anlaşma ile Türk deri sektörü, 2013 Ağustos ayından itibaren Haining China Leather City AVM’de yüzde 100 Türk malı ürünleri Çin’in lüks perakende pazarına satabilecek. 8 bin 500 metrekarelik alanda toplam 25 mağazanın yer alacağı katta ara sokaklar Türk şehirlerinin isimlerinden oluşacak.
Türk deri sektörü son zamanlarda dünyanın en büyük alım yapan ülkesi olan Çin’in lüks deri pazarına girmek için büyük bir adım attığını vurgulayan TDKD Başkanı Mehmet Ali Dinç, “Haining China Leather City Alışveriş Merkezi yöneticileriyle yaptığımız anlaşmayla AVM’nin 1 katını Türk Dericisinin hizmetine sunacağız. Bize ayrılan katta 25 mağaza var. TDKD olarak Çin’de değişik bölgelere dağılan Türk dericisini tek bir lokasyonda toplayacağız. Haining en büyük deri üreticisi ve satıcısı durumunda burada. Amacımız Çin lüks giyim pazarına doğrudan girmek ve tüketicilere daha yakın olmak. En üst segmente lüks ürün satmaya gidiyoruz. Çin artık kaliteli giyinmek istiyor” dedi.

“SADECE TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ÜRÜNLER SATILACAK”

AVM’de sadece Türkiye’de imal edilecek ürünlerin satılacağını belirten Mehmet Ali Dinç, “Haining China Leather City Alışveriş Merkezi’nde yer almak isteyen Türk firmalarla yapacağımız protokolle Çin’de üretim yapmayacağız. Sadece Türkiye’de üretilen kaliteli ürünlerimizi satacağız. Yani sattığımız ürünler yüzde 100 Türk malı olacak” dedi. Dinç, sektörün önde gelen üreticilerinin bir araya gelerek Çin’in devlet desteği ile oluşturduğu yeni deri ticaret merkezlerinde en görünür şekilde yer alacaklarını ifade ederek, “Türklere ayrılan bölümde ara sokaklara Türk şehirlerinin isimleri verilecek. Ayrıca kat Türk motiflerine göre dizayn edilecek. 25 mağazalık 8 bin 500 metrekare yer ayrıldı” dedi.

“YENİ PAZARLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Avrupa birliği ve Rusya pazarındaki düşüşün Türk dericisini yeni pazarlar aramaya yönelttiğini ifade eden Dinç, şöyle devam etti:
“Deri sektörünün en büyük pazarı Rusya, ikincisi Avrupa’ydı. Rusya pazarı daralma yaşıyor piyasa artık doyuma ulaştı. AB de krizle beraber yüzde 30 civarında düşüş var. Bu krizler bizi yeni Pazar arayışına itti. İstatistiklere göre Çin’de 300 milyon milyoner var bu bütün dünyada girişimcilerin iştahını kabartıyor. Küresel markalar burada yer aldı burada biz de duyarsız kalamayız. Çin pazarının zengin kesimine hitap edecek ürünümüz var. Çin lüks giyim pazarına doğrudan girmek ve tüketicilere daha yakın olmak için girişim başlattık Türk deri sektörü üretim fiyat ve tasarımıyla ilk sıralardayız bütün markaların üst segmenti Türkiye’de üretiliyor. Türkiye TDKD olarak burada değişik bölgelere dağılan okyanusta boğulmaktansa, Türk markalarını bir lokasyonda toplamak istedik. Sektörde bu fikre sıcak baktı en büyük deri üreticileri burada. Çin iç pazarında deri satan mağaza zincirleri bütün üretimi burada yapıyor. Biz de işe buradan başlamamızın doğru olduğunu düşündük. Perakendede Çin’de bir Türk markası yaratmak istiyoruz. En üst segmente lüks ürün satmaya gidiyoruz. Çin artık kaliteli giyinmek istiyor.”

“AVM’NİN CİROSU YILDA 12 MİLYAR DOLAR”
Haining Later CirtBaşkan yardımcısı Li Zongrong ise TDKD ile yaptıkları anlaşmanın dünya deri sektörü açısından önemli olduğunu dile getirerek, “Türk derisi bundan önce daha çok hammadde olarak alınıyordu bugünden itibaren Türk Derisini işlenmiş olarak görmek istiyoruz. Çin, Dünyanın en büyük alıcısı konumunda. Bu yüzden Türk derisini bekliyoruz. 2005 yılında hizmete giren AVM’de 3 bin 200 dükkan var. Yılda 5 milyon 120 bin kişi ziyaret ediyor. 12 milyar dolar cirosu var. 5 AVM daha açacağız. Her yıl başka bir şehirde AVM açmayı planlıyoruz. Gelecek yıl Pekin’de bir AVM açacağız. Bu 5 şehirde de Türk firmalar yer alacak” şeklinde konuştu.
 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat