e


Pakistan, Türk Enerji Gemilerini Alıkoydu

Karaçi limanına 2 yıl önce gelen Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu'na ait Karadeniz Powership Kaya Bey ve Karadeniz Powership Ali Can Bey gemilerinin, Pakistan Yüksek Federal Mahkemesi'nin "ülkedeki tüm enerji kiralama anlaşmalarını geçersiz sayması" nedeniyle Pakistan'dan ayrılacağı bildirilmişti. Ancak, Pakistan gemilerin limandan ayrılmasına izin vermedi.





enerji_gemisi.jpg

SeaNews Turkey'de yer alan habere göre, Port Qasim Liman Başkanı Koramiral Muhammed Shafi, yaptığı açıklamada gemilerin alıkonduğunu doğrularken; "Evet, bize ikinci bir emre kadar gemilerin limandan ayrılmasına izin vermememiz bildirildi" dedi. Shafi, bu konuda bir yazının Ulusal Mali Mükellefiyet Bürosu (NBA) tarafından kendilerine iletildiğini açıkladı.

NBA'nın, daha önceki "Karkey gemilerinin ülkeden ayrılmasına kolaylık sağlansın" şeklindeki kararının medyada yankı bulması üzerine çark ettiği ve gemileri tutmaya karar verdiği bildiriliyor. NBA'nın daha önceki gemilerin ayrılmasına izin veren kararının, Yüksek Mahkeme tarafından alınan "Kamu parasının enerji gemilerinden tahsil edilmesi" yönündeki kararı ile de çeliştiği bildirildi.

Karkey, Pakistan Hükümetinden 3 yıl önce 79 milyon dolar avans almıştı. Karkey'e ödenecek olan toplam ücret 220.76 milyon $ olarak belielrnmiş; bunun 79.05 milyon doları peşin ödenmişti. Karkey'e ayrıca Nisan 2011 ayından Mart 2012 ayına kadar ayda 7,7 milyon dolar ödeme yapıldı. Böylelikle Karkey'in geri ödemesi istenen para 170,89 Milyon Dolara kadar çıkıyor. Banka faizleriyle bu meblağ 220 milyon dolara kadar çıkartılmış.

 

Mega Yolsuzluk

Bu arada Pakistan'da Karkey gemilerinin 220 milyon dolarlık kamu alacağı tahsil edilmeden salıverilmek istenmesi büyük bir skandal olarak nitelendiriliyor. Uluslararası Şeffeflık Bürosu, olayı "Günümüzün mega yolsızluk skandalı" olarak nitelendirerek Pakistan Başbakanı Raja Pervez Eşref'ten bu duruma el koymasını istedi. Ancak, bizzat Başbakan Eşref'in adı da RPP gemilerinin Pakistan'dan bırakılmak istenmesi olayına karışmış durumda.

 

Pakistan 170 milyon dolar tazminat istiyor

Pakistan, Karkey'den geri talep ettikleri parayı ise %50 arttırarark 80 milyon dolardan 120 milyon dolara çıkartmış bulunuyor.

Pakistan'ın bütün alt yapı hazırlıklarını gemilerden 230 Megawat elektrik enerjisi üretileceği hesabına göre yaptığı ancak gemilerden alınan elektriğin hiç bir dönemde 50 megawatt ı geçmediği iddia edildi.

Bu durumun geçen 3 yıl içerisinde Pakistan'a büyük zarar verdiği, daha önceden zararlara karşılık Karkey'in ilk taksit olarak 20 milyon doları 1 Kasım 2012 de ödemesinin kararlaştırıldığı ancak bu paranın ödenmediği iddia ediliyor.

Pakistan Uluslararası Şeffaflık İdaresi tarafından ödenecek miktarın 210 milyon $ olarak belirlendiği, ancak şirketin bugüne kadar hiç bir ödemede bulunmadığı Pakistan medyasında yer verilen haberler arasında.

Pakistan kaynakları, Karkey'in 170 Milyon $ ödemeden gemilerin Pakistan'dan ayrılmasına izin verilmeyeceğini bildiriyor.

Gemilerin ulusal elektrik sistemine olan bağlantıları da kesilmiş durumda. Pakistan, tüm altyapı masraflarından uğradığı zararı da Karkey'den talep ediyor.

 

KARKEY: "Biz sözleşme şartlarını yerine getirdik"

Karkey Enerji Grubu'ndan yapılan açıklamada ise, uluslararası ihale sonucu Pakistan devlet şirketine enerji gemileri kiralama işinin kazanıldığı, sözleşmeye uygun olarak 2 adet Türk bayraklı enerji gemisiyle Pakistan'da elektrik üretimi yapıldığı, şirketin sözleşme şartlarını eksiksiz yerine getirmesine karşın, Pakistan tarafından anlaşmanın feshedildiği bildirildi.

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu ile şirketimiz gerekli çalışmaları yaparak mutabakata varmış, Pakistan'ın içinde bulunduğu şartlar, iki ülke arasındaki dostane ve kardeşlik ilişkileri de dikkate alınarak, uluslararası mahkeme yolu ile uzun bir sürece girmek yerine, şirketimizin tahakkuk etmiş tüm alacakları tarafımıza ödendikten sonra anlaşma kapsamında ödenmiş olan avansın artan ve kullanılmayan kısmının iadesi çerçevesinde hesap mutabakatına varılmıştır.

Ayrıca NAB'in yaptığı araştırmada, şirketimizin herhangi bir kusuru olmadığı da tespit edilmiştir. Gerekli izinlerin alınması ve evrak işlemlerinin tamamlanması sonrası gemilerimiz seyir hazırlığı kapsamında Korangi, Karachi sahasından ayrılmış olup, işlemlerin tamamlanmasının ardından Pakistan karasularından da ayrılacaktır."

Türk mühendisler tarafından projelendirilen Karadeniz Powership Kaya Bey ve Karadeniz Powership Ali Can Bey gemileri, Pakistan'daki en büyük Türk yatırımı olma özelliğini taşıyordu.

Türk enerji gemileri tam kapasiteyle çalıştığında, Pakistan'ın 18 milyon nüfuslu Karaçi kentinin enerji ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabilme kapasitesine sahipti.

(denizhaber)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat