CMS Avrupa’da ikincilik hedefini lojistik yatırımlarla güçlendirecek
06/08/2014 - 11:16:00
17 otomobil markasına ürün tedarik eden CMS, Avrupa’nın iki büyük jant üreticisinden biri olmak istiyor. Yıllık 9,5 milyon adetlik üretim kapasitesiyle önemli bir avantaj yakaladıklarını belirten CMS Yönetim Kurulu Başkanı Berat Ösen, Avrupa’daki rakipleri karşısındaki esneklik dezavantajlarını ise geliştirecekleri alternatif taşıma/paketleme yöntemleri ve Avrupa’da devreye almayı planladıkları lojistik merkez yatırımlarıyla ortadan kaldıracaklarını vurguluyor.
Merkezi İzmir’de bulunan CMS, dünyanın önde gelen hafif alüminyum alaşımlı jant üreticilerinden biri konumunda bulunuyor. Dünyadaki çok sayıda otomobil üreticisine ürün tedarik eden CMS, Avrupa’nın en büyük iki jant üreticisinden biri olma hedefi doğrultusunda üretim kapasitesini artırırken, lojistik alanda da önemli atılımlara hazırlanıyor. İzmir Pınarbaşı ve Çiğli’de faaliyet gösteren fabrikalarına ek olarak Gaziemir Ege Serbest Bölge’deki yeni tesisleriyle üretim kapasitelerini yılda 9.5 milyon adete çıkarttıklarını belirten CMS Yönetim Kurulu Başkanı Berat Ösen, “Lojistik süreçlerimizde yönetmeye çalıştığımız en önemli konu, nakliye süresi ile müşterilerimizin beklediği esnekliğin uyumunu sağlayabilmek. Avrupa’nın birçok önde gelen araç üreticisine saatlik teslimat yapmak, değişkenliklere ve otomotivin dinamizmine ayak uydurmak zorundayız. Bu anlamda Avrupa’da yer alan jant üreticilerine göre esneklik dezavantajımızı, geliştireceğimiz alternatif taşıma/paketleme yöntemleri ve Avrupa’da devreye almayı planladığımız lojistik merkezlerimiz ile ortadan kaldırmayı planlıyoruz” diyor.
CMS’nin Türkiye jant sektörü içindeki yeri hakkında bilgi vererek, üretim kapasitesinden söz eder misiniz?
CMS Jant ve Makina Sanayi A.Ş.’nin kurucusu rahmetli Sayın Tonguç Ösen'in en büyük hedefi otomotiv yan sanayi sektörüne yatırım yapmaktı. Tonguç Ösen bu hedefinin ilk adımını 1955 yılında, ortağı ile birlikte Türkiye'nin ilk alüminyum gravite/enjeksiyon döküm şirketini kurarak ve motor parçaları imalatına başlayarak attı. Türkiye'nin en büyük alüminyum alaşımlı jant üreticisi ve ihracatında lider olan şirketin temelleri ise 1980 yılında CMS Jant ve Makina Sanayi A.Ş.'nin İzmir'de kurulmasıyla atıldı. 1985 yılında Renault Tr (OYAK – Renault), Tofaş (Fiat Türkiye) ve Ford Türkiye için alüminyum alaşımlı jant üretimine başlayan CMS, bugün en son teknoloji ve yeniliklerin uygulayıcısı olarak "Hafif Metal Jant" sektöründe halen yerini koruyor.
Pınarbaşı’nda 32 bin 170 metrekare, Çiğli’de 30 bin 830 metrekare ve Gaziemir’de 103 bin 700 metrekare olmak üzere, toplam 166 bin 700 metrekarelik alan üzerinde üretim yapıyoruz. Pınarbaşı tesisi yılda 3 milyon adet, Çiğli yılda 2,5 milyon adet ve Gaziemir yılda 4 milyon adet olmak üzere, üretim tesislerimiz yıllık 9,5 milyon adet üretim kapasitesine sahip. Frankfurt, Münih, Paris, Torino ve Moskova’daki iletişim ofislerimizle başta Avrupa olmak üzere, dünyanın önemli 17 otomobil markasına ürün tedarik ediyoruz. Daimler (AMG ve Mercedes), BMW, Mini, VW, Audi, Bentley, Porsche, Seat, Toyota, Fiat Grubu (Alfa Romeo, Fiat ve Lancia) Renault, Nissan, Honda, Dacia, Lexus, PSA ve Skoda müşterilerimiz arasında yer alıyor. Türkiye’de ise yine Toyota, Oyak Renault, Tofaş ve Honda markaları için jant üretiyoruz.
AVRUPA’DA 110 FARKLI NOKTADAN TESLİMAT YAPIYOR
2013 yılında 322 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren CMS’in ihraç faaliyetlerinden söz eder misiniz? Önde gelen ihracat pazarlarınız nereler?
2013 yılında 7 milyon 561 bin adetlik bir üretim gerçekleştirdik. 2014 yılında bu rakamı 8 milyon 417 bin adede çıkaracağız. 2013 yılında toplam ciromuz yaklaşık 310 milyon euro iken, yaklaşık 238 milyon euro ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam ile Taşıt Araçları Yan Sanayiciler Derneği (TAYSAD) tarafından 2013’ün en çok ihracat yapan ikinci şirketi olarak ödüllendirildik. 2014 yılında 336 milyon euro gibi bir ciro beklentimiz var. Bu rakamın yaklaşık 259 milyon euroluk kısmını ihracat olarak ön görüyoruz.
17 markaya, Avrupa’ da 110 farklı teslimat noktasında ihracat yapıyoruz. İhracat portföyümüzde Almanya, İngiltere ve Fransa pazarları ağırlıkta olmakla birlikte Belçika, Portekiz, Romanya, İspanya, İtalya Slovakya, Macaristan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Polonya yer alıyor. Yeni pazarlar bulmak, bu pazarlara yerleşmek ve ihracatımızı artırmak için ilk günden bugüne müşteri istek ve taleplerini göz önünde bulunduran bir strateji izledik ve başarılı bir çizgide ilerliyoruz. Bu anlamda ihracatta 2014 yılında ’lük bir büyüme hedefliyoruz.
2012’de Ege Serbest Bölge’de gerçekleştirdiğiniz Gaziemir tesis yatırımınızın ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? Gündeminizde yeni bir yatırım planı veya proje var mı?
2011 yılında temelini attıktan bir sene sonra faaliyete geçirdiğimiz bu yeni tesis, 103 bin metrekarelik alan üzerine kurulu. Bu kadar kısa bir sürede hayata geçtiğinden jet hızında bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Gaziemir tesisimiz için toplam 3 fazda 126 milyon euroluk bir yatırım yapmış olacağız. Gaziemir tesisimizin 3. fazı olarak değerlendirdiğimiz ve yaz sonu bitmesini hedeflediğimiz yatırımımız da dahil olmak üzere, 2014 yılında toplam 42,6 milyon euroluk yatırım yapmayı planlamış durumdayız. Geride bıraktığımız 8 yılda toplam 186 milyon euroluk bir yatırım gerçekleştirdik. Şu anda 4 tesisimizde yaklaşık 2 bin 900 çalışanımız bulunuyor. Tüm yatırımlarımız bittiğinde 3 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Bunların dışında ayrıca 2013 yılında yatırımlarımıza bir yenisini daha ekleyerek flow-form cihazı aldık.
YILDA 175 BİN TON TAŞIMA YAPIYOR
Bu başarıya nasıl bir tedarik zinciri yönetimiyle ulaştınız? Lojistik partnerlerinizi seçerken hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz? Maliyetlerinizi nasıl aşağıya çektiniz?
Tedarik zinciri yönetimi, CMS’nin yakaladığı başarıya katkı sağlayan en önemli alanlardan biridir. Yönetimde güvenilirlik, sürdürebilirlik, hız ve esneklik otomotiv için ön şart olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda tedarik zinciri süreçlerimizi lojistik iş ortaklarımızla beraber yönetiyoruz. Lojistik partnerlerimizi; tüm taşıma modlarında ve entegre lojistik çözümler sunabilmeleri, bu hizmetlerde uzman olmaları, güvenilir ve sürdürülebilir olmalarını gözeterek seçiyoruz.
İhracat ve ithalat olarak yılda 175 bin ton taşıma yapıyoruz. Taşımalarımızda daha çok kara, deniz, havayolu ve multimodal modlarını kullanıyoruz. Maliyetlerimiz içinde lojistik giderlerin payı %9 seviyesindedir. Bu anlamda maliyetlerimizi düşürme amacıyla kendi içimizde sürekli iyileştirme ve geliştirme çalışmaları yapıyoruz. İş ortaklarımız olan lojistik partnerlerimizle süreç iyileştirme projeleri yürütüyoruz.
Tedarik zinciri süreçlerinize çevre faktörünü nasıl yansıtıyorsunuz?
CMS olarak yeşil tedarik zinciri yönetim sistemini benimseyerek uygulamaya aldık. Bu kapsamda çevre ve sosyal sorumluluk uygulamaları olan firmalarla çalışmayı tercih ediyoruz. Sosyal sorumluluklarını yerine getiren, kanun ve ilgili mevzuatlara uygun, iş etiği prensiplerine uygun iş yapma modellerini benimseyen firmalarla çalışıyoruz. Geri dönüşümü olan malzeme ve hizmet kullanımını, daha az doğal kaynak tüketen lojistik süreçleri yaygınlaştırıyoruz.
Türkiye’nin yeşil lojistik uygulamalarında diğer gelişmiş ülkelere kıyasla işin başında olduğu görüşündeyiz. Fakat gerekli altyapı çalışmalarına da gereken önemin verilmeye başlandığının farkındayız. Bu anlamda hem lojistik hizmet alan hem de sunan şirketlerin, sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ederek yeşil lojistik uygulamalarını hızlı ve etkin olarak devreye almaları gerektiğini düşünüyoruz.