e


Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini OMSAN taşıyor
Otomotiv lojistiğinde uzmanlaşan OMSAN, hem yurtiçinde hem de yurtdışında gerçekleştirdiği yatırımlar, yaratıcı ve intermodal çözümleriyle sektörün rekabet gücünü artırmaya devam ediyor. Yılda yaklaşık 700 bin bitmiş araca lojistik hizmet verdiklerini belirten OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, “Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini biz taşıyoruz” diyor. 




osman_kucukertan_omsanOMSAN, 36 yıllık otomotiv endüstrisi deneyimi, sektörün ihtiyaçlarını 0 karşılayan ileri teknoloji ve operasyon altyapısı, Türkiye’nin en büyük özmal araç filolarından birine sahip olması, yurtiçi ve yurtdışında bulunan yaklaşık 600 bin metrekarelik araç park sahaları ve nitelikli insan kaynağı ile otomotiv lojistiğinde Türkiye’nin lider firmaları arasında yer alıyor.  Otomotiv ana sanayisinde faaliyet gösteren 14 markaya ve yan sanayinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı birçok firmaya uluslararası karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı, yurtiçi yetkili satıcılara dağıtım, araç stoklama, PDI, milk-run, yedek parça depolama ve dağıtımdan oluşan entegre lojistik hizmetler sunduklarını belirten OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, “Yılda yaklaşık 700 bin bitmiş araca lojistik hizmeti veren OMSAN, Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini taşıyor” diyor. Otomotiv ana ve yan sanayisine sunulan lojistik hizmetlerin OMSAN’ın toplam cirosu içindeki payının yaklaşık %50 olduğunu vurgulayan Küçükertan, yenilikçi intermodal lojistik projelerle bu oranı daha da artıracaklarını vurguluyor. 
 
OMSAN Lojistik, otomotiv sektörünün tedarik zinciri süreçlerini nasıl destekliyor? Bu alandaki çözümlerinizden söz eder misiniz? 
OMSAN, müşterilerinin ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanabilen ve kendi mühendislerinin geliştirdiği ileri teknoloji altyapısı ile araçların park alanı ve sevkiyat ortamında şasi numarası bazında takibini, envanter yönetimini, bayi siparişleri doğrultusunda yükleme ve dağıtım planlamasını, satış ve dağıtım raporlamasını gerçekleştiriyor. PDI kapsamında OMSAN, bayii sevkiyatından önce ithal edilen araçların, araç stok sahasında özel tasarlanmış bölgelerde son kontrollerinin yapılması ve gerekli ise basit onarımların yapılmasını sağlıyor. 
OMSAN’ın yurtiçi karayolu yedek parça taşımacılığı kapsamında sunduğu önemli hizmetlerden birisi “Acil ve Stok Yedek Parça Taşımacılığı”dır. Bu hizmet kapsamında müşteri depolarından yetkili servislere planlanmış ve acil yedek parça dağıtımları gerçekleştiriyor. OMSAN’ın yurtiçi karayolu yedek parça taşımacılığı kapsamında sunduğu bir diğer hizmeti ise “Milk Run” taşımalarıdır. Bu proje çerçevesinde; müşterilerin tedarikçilerinden malzemeler toplanmakta, bu malzemeler OMSAN depolarında konsolide edildikten sonra doğrudan üretim hattına sevk edilmektedir. Ana sanayiye yapılan sevkiyatlardan sonra boş ambalajlar tekrar kullanılmak üzere  tedarikçi firmalara  teslim edilmektedir. 
 
OTOMOBİLLERİ RAYLARA İNDİRDİ 
OMSAN’ın sunduğu önemli çözümlerden biri de intermodal taşımacılık. Bu anlamda Romanya’da gerçekleştirdiğiniz yatırımın ayrıntılarını öğrenebilir miyiz? 
2002 yılından bu yana gerçekleştirmekte olduğu “İntermodal Taşımacılık” OMSAN’ın, otomotiv sektörünün tedarik zinciri ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik geliştirdiği özel çözümlerden bir diğeri. Türkiye-Avrupa arasında intermodal taşımacılık uygulamalarını başlatan ilk özel Türk firması olarak OMSAN konteynerler ile otomotiv sektörüne intermodal taşımacılık hizmetleri sunuyor. 
OMSAN, çevreci ve rekabetçi uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek 2013 yılında Romanya’da Piteşti ile Köstence limanları arasında gerçekleştirdiği otomobil taşımalarında kullanılmak üzere oto taşıma vagonlarını devreye almıştır.  Söz konusu vagonlar önümüzdeki günlerde Piteşti/Romanya – Orhanlı/İstanbul arasında gerçekleştirilecek oto taşıma multimodal trafiğinin demiryolu ayağını oluşturacaktır. OMSAN, 2013 yılının son ayında devreye aldığı oto taşıma vagonlarıyla şimdiye kadar toplam yaklaşık 7 bin 500 aracın çevreci bir şekilde taşınmasını gerçekleştirmiştir.  
 
OMSAN, otomotiv sektörünü yurtdışında da gerçekleştirdiği yeni ofis yatırımlarıyla da destekliyor. Bu anlamda Fas’ta kurduğunuz şirketten ve bu bölgede otomotiv sektörüne sunduğunuz hizmetlerden söz eder misiniz? 
Küresel bir lojistik şirket olma vizyonuyla hareket eden OMSAN; Kuzey Afrika’nın artan ticaret hacmi nedeniyle 2013 yılında Fas’ta “OMSAN Maroc” isimli bir şirket kurmuştur. Stratejik konumu, Akdeniz ve Avrupa ticaret yolu üzerindeki önemi sebebiyle Fas’ı ve bu yol üzerinde bir merkez olma özelliği taşıyan Tangier kentinde kurulan OMSAN Maroc, otomotiv ve tekstil lojistiği, depolama ve antrepo, konteyner taşımacılığı ve uluslararası karayolu taşımacılığı alanlarında faaliyet gösteriyor. OMSAN yeni kurduğu bu şirket ile sadece Afrika ve Türkiye arasında değil aynı zamanda Afrika ve Avrupa arasında da faaliyet göstermeyi planlıyor.
2014 yılında OMSAN Maroc, Fas’ın Casablanca şehrinde kiraladığı 45 dönümlük bir arazide 2.300 araç kapasiteli bir araç parkı kurdu. İlk aşamada Fas’a ithal gelen ve ayrıca Fas’ta üretilen araçlara depolama ve dağıtım hizmetlerinin verileceği araç parkında, ilerleyen dönemde ithal edilen araçların çıkış ülkesinden itibaren tüm lojistik süreçleri kapsayacak anahtar teslim hizmetlerin sağlanması hedeflenmektedir. OMSAN, bu araç parkında ayrıca PDI hizmeti de sunacaktır.
 
YEŞİL LOJİSTİKTE ÇITAYI YÜKSELTİYOR 
OMSAN Lojistik çevreye olan etkilerini en aza indirmek için birçok uygulamayı aynı anda hayata geçiriyor. Bu anlamda “Yeşil Lojistik” alanındaki yatırımlarınız ve geleceğe dönük planlarınızı öğrenebilir miyiz?
 
Çevre bilincinin oluşturulmasında öncü olmak ve gelecek nesillere mümkün olduğunca temiz bir dünya bırakmayı hedefleyen OMSAN, karbon salınımını azaltmak için taşıma modları arasında değişim yapılması ve çevreye daha az zarar veren modların tercih edilmesi, çevre dostu motor/araç teknolojilerinin tercih edilmesi, sevkiyat planlarının yeniden düzenlenmesi, sürücülere sürüş eğitimleri verilmesi, beyaz ve mavi yaka çalışanları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi, yeşil bina uygulamaları gibi birçok çevre dostu çözüm üretiyor. OMSAN, ana taşıma modunun demiryolu olduğu mevcut intermodal taşımaları kapsamında, karayolu ile taşınacak yükleri demiryoluna kaydırdı. 2002 yılından beri gerçekleştirilen taşımalar sayesinde; demiryolu taşımacılığında, karayolu taşımacılığında tüketilen enerjinin çok daha altında bir enerji tüketimi gerçekleşti. Böylece aynı miktarda yükün taşınması için fosil enerji kaynakları ile yenilenemeyen enerji kaynaklarının çok daha az miktarlarda kullanılmasını sağlayarak “yeşil ekonomi” anlayışının öncü bir uygulayıcısı olundu. 
Türkiye-Almanya arasındaki karayolu trafiğinin rahatlatılması sağlandı, trafik kazası, gürültü, yük hasarları gibi nedenlerle çevreye verilebilecek olası zararlar azaltıldı. OMSAN ayrıca, bir Avusturya firması olan Ökombi ile anlaştı ve Macaristan (Szeged) - Avusturya (Wels) hattında karayolu yerine demiryolu taşımacılığını tercih etti. Ökombi, Ocak 2009 ile Aralık 2012 tarihleri arasındaki taşımalarda demiryolu hattını kullanarak çevreye yaklaşık 2000 ton karbondioksitin salınımını engellemesi sebebiyle OMSAN’a takdir belgesi verdi. 
T.C. Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) mali desteğiyle OMSAN Lojistik mühendisleri tarafından Emniyetli ve Ekonomi Sürüş Simülatörü geliştirildi. Sahip olduğu özellikler nedeniyle Türkiye’de lojistik sektöründe bir ilk olan bu proje kapsamında oluşturulan simülatör ile sürücülerin yetkinliği artırılarak yakıt sarfiyatının azaltılması, kazaların / hasarların (özellikle akaryakıt ve tehlikeli madde taşımacılığında) en aza indirilmesi, karbon salınımının azaltılması ve sürüş hatalarından kaynaklı araç ve ekipmanlarda (lastik, balata vb.) meydana gelen aşınma ve yıpranmaların minimal ölçeğe indirilmesi hedeflenmekte. Simülatör eğitimleri tüm OMSAN şoförlerine verilmekte, bir sosyal sorumluluk projesi olarak sektör içinde çalışan diğer şoförlerin ve şoför adaylarının hizmetine de sunulmakta. 
OMSAN Lojistik, “Geri Dönüşüm Lojistiği” kapsamında, petrol ürünlerinin ve madeni yağların kullanımı sırasında ve kullanım sonrasında oluşan atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafı ile ilgili Petrol Sanayi Derneği (PETDER) tarafından 2004 yılında başlatılan “Atık Yağların Yönetimi” projesine, nakliyeden sorumlu iş ortağı olarak destek veriyor. PETDER “Atık Yağların Yönetimi” projesinin 2012 yılında Avrupa Tedarik Zinciri Mükemmellik Ödülleri Yarışması’nda Avrupa’nın en başarılı 5 çevreci lojistik projesinden biri olarak seçildi. 
OMSAN’ın çevreci uygulamalarının son örneği, yukarıda da bahsi geçen, Romanya’da Piteşti ile Köstence limanları arasında gerçekleştirdiği otomobil taşımalarında kullanılmak üzere devreye almış olduğu oto taşıma vagonlarıdır.  
 
‘ARABAM TATİLDE’ HİZMETİ BÜYÜYOR 
Ulusal ve uluslararası alanda tedarik zinciri çözümleri uygulayan ve birçok ilke imza atarak Türkiye lojistik sektöründe öncü konuma gelen OMSAN’ın otomotiv lojistiğinde devreye aldığı yenilikçi projelerinden birinin de “Arabam Tatilde” hizmeti olduğunu vurgulayan Osman Küçükertan şunları aktarıyor: 
“OMSAN, ‘Arabam Tatilde’ hizmeti ile İstanbul ve Ankara’dan Bodrum, Dalaman, Antalya ve İzmir çevresine uçak ile tatil yapmaya giden müşterilerin araçlarının taşımasını yükleriyle birlikte gerçekleştiriyor. Bu proje aynı zamanda çevrenin korunmasına katkıda bulunan bir projedir. 2010 yılında devreye alınan bu proje ile 8 adet aracın ayrı ayrı trafikte seyir halinde tatil yöresine gitmesi yerine her bir tırın toplu olarak 8 adet aracı taşıması sayesinde toplam yakıt tüketimi ve havaya salınan zehirli gazlar azaltılarak çevrenin daha az kirlenmesi sağlanıyor.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat