Galata Taşımacılık’ın her müşteriye özel bir lojistik kreasyonu var
1997 yılında “Biz her zaman gidecek bir yer buluruz” sloganıyla alanında bir dünya devi olan İtalyan Albini&Pitigliani'nin iştiraki olarak Türk lojistik sektörüne adım atan Galata Taşımacılık, bugün 5 kıtada 175 ülkede 196 ofisiyle ve 2 milyon 469 bin 501 noktaya ulaşıyor. Türkiye’de Atatürk Havalimanı, Bursa, İzmir’de bulunan ofisleri ve Adana temsilciği ile hava, kara ve denizyolunun yanı sıra gümrükleme depolama, dağıtım ve sigortacılık alanlarında faaliyet yürüten şirket, hizmet sunduğu diğer tüm alanlarda olduğu gibi tekstil sektörü için de 'lojistikten çok daha fazlası'nı sunmak için çalışıyor.
Tekstil sektörünün ihtiyaçlarını çok iyi tespit ederek bu alanda müşteriye özel çözümler geliştirdiklerini belirten Galata Taşımacılık CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vittorio Zagaia, “Geliştirdiğimiz alternatif tedarik zinciri yönetimi modelleriyle özellikle sezon dönemlerinde yoğunluk yaşayan tekstil ve konfeksiyon sektörü için askılı yada kolili olarak kumaş, iplik ve aksesuarların takibinden, bitmiş giysilere kadar ‘Cost Effective’ 3P Lojistik çözümleri üretiyoruz” diyor. Hazır giyim ve tekstil sektörünün iş hacimleri ve ciroları içindeki payının %55 civarında olduğunu vurgulayan Zagaia, önümüzdeki dönemde özellikle yurtiçi perakende sektörüne yönelik daha fazla yatırım yapmayı ve müşterilerine daha hızlı ve rekabetçi çözümler sunmayı hedeflediklerini söylüyor
TEKSTİL LOJİSTİĞİNDE UZMANIZ
Tekstil sektörüne ne zaman hizmet sunmaya başladınız? Tekstil lojistiğine yönelik mevcut yatırımlarınız ve bu alana dönük geliştirdiğiniz özel hizmetlerden söz eder misiniz?
1945’te kurulan ve Galata Talımacılık’ın %50 yabancı iştirakini oluşturan Albini & Pitigliani, İtalya’nın önemli tekstil bölgelerinden biri olan Prato’da kurulmuş olmasından mütevellit 70 yıldır ağırlıklı tekstil sektörüne hizmet veren bir kurumdur. Bu anlamda Albini & Pitigliani’nin dünyadaki tüm iştiraklerinin tekstil konusunda ciddi bir uzmanlıkları bulunmakta. Galata Taşımacılık olarak bizler de kurulduğumuz günden bu yana tam 18 yıldır tekstil sektörüne önemli çözümler üreten bir uluslararası taşımacılık şirketiyiz. Hazır giyim ve tekstil sektörüne tüm dünyaya/dünyada gerek kara gerek hava ve denizyolu taşımacılığının yanı sıra, yurtiçinde ve yurtdışında gümrükleme, depolama, ürün elleçleme, etiketleme, paketleme gibi birçok alanda katma değerli ve çeşitli hizmetler sunuyoruz.
Tekstil sektörüne yönelik operasyonlarınızda ağırlıklı olarak hangi ülkelere/ülkelerden taşıma yapmaktasınız? Taşımalarda tercih ettiğiniz taşıma modları hangileridir? Askılı-kolili taşıma yüzdeniz nedir?
Türkiye’nin iç tüketimine dayalı olarak hazır giyimde Hint Yarımadası ve Çin ön plana çıkmakta. Üst segment ürünlerdeyse başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, ABD dahil ciddi anlamda bir taşıma kapasitesi yönetmekteyiz. Buna ek olarak Türkiye’de gümrükleme, depolama, stok takibi ve satış noktalarına teslimata kadar uzanan bir hizmet ağımız var. İhracatta ise, kumaş ve iplik üretiminin yurtdışına taşınması kadar yine yurtdışında mağazalaşma yönünde adım atan Türk markalarının nihai varış yerinde gümrükleme, depolama ve dağıtımlarını yönetmekteyiz.
Hazır giyimde ithalatta askılı ürünlerde askılı koliler tercih ediliyorken, ihracatta ciddi bir askılı tır ile sevkiyat söz konusu. Hali hazırda askılı sevkiyatlarımız ihracatta %40 oranında seyretmekte. Tabi ürün tipine göre kolili taşımalar hali hazırda azımsanmayacak boyutlardadır.
TERZİ USULÜ ÇÖZÜMLER
Müşteri portföyünüz içinde hangi markalar var? Geliştirdiğiniz hizmet ve çözümlerle tekstil şirketlerine ne tür avantajlar sunuyorsunuz?
Tekstil sektöründe irili ufaklı çok fazla müşterimiz bulunmakta. Türkiye’de tek mağazası olan markalara da hizmet veriyoruz, hizmetlerimizi tercih eden zincir marketlere sahip müşterilerimiz de bulunmakta. Yurtdışına açılan müşterilerimiz olduğu gibi aynı zamanda Türkiye’de üretim yapan yabancı markalar da yurtdışında ve yurtiçinde lojistik hizmetlerimizi kullanmakta.
Geliştirdiğimiz hizmetlerde, rekabetçi olabilmek adına maliyetler konusunda ciddi anlamda çalışmalar yaparak, bilhassa Türk tekstil ihracatçısına avantajlar sağlıyoruz. Ayrıca en az ithalat taşımalarında olduğu gibi taşıma optimizasyonu konusunda ihracatçılarımıza destek vermeye çalışıyoruz. Herkese aynı hizmeti vermektense, müşterilerimizle siparişlerini beraber değerlendirip, talep edilen hizmetler üzerinde özel çözümler sunmayı tercih ediyoruz. Keza talepler farklı olunca hizmette de esnek olmak günümüzün en kaçınılmaz gerçeğidir. Ayrıca ağırlıklı yurtdışında kendi ofislerimizle çalışıyor olmamız, hem bize hem de müşterilerimize büyük avantaj sağlamakta.
Türkiye’de tekstil lojistiğinde karşılan en önemli sorunlar nelerdir? Çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
Türkiye’de tekstil lojistiğinde en önemli sorun müşterilerle uzun soluklu sözleşmelerin yapılamıyor olması ve haliyle yatırım aşamasında sektörümüz firmalarının çekimser davranmasıdır. Uzun soluklu projelerin olmaması yatırım yapacak kurumlar için ciddi bir handikap. Öte yandan bir diğer sorun, çoğu zaman nihai müşterinin taleplerinin çok net olmaması ve sektörümüzün gelişme aşamasında henüz çok versatil çözümler yaratamıyor olmasıdır. Bir diğer husus ise çok uzun zamandır dile getirdiğim gibi, taşımacılıkta uluslararası konuda çok başarılı bir ülkeyiz. Hızlıca üzerine eğilmemiz gereken konu yurtiçi lojistikte şehrilerarası ağın yeterince gelişmiş olmamasıdır. Bugün hala Ardahan’a mal göndermek Portekiz’e göndermekten daha zor.
TEKSTİL SEKTÖRÜNE ÖZEL ÇÖZÜMLER
• Düzenli Komple / Parsiyel Seferler
• Askılı Tekstil Taşımacılığı
• Ekspres Havayolu Seferleri
• Tır + Uçak Hizmeti
• Gemi + Uçak Hizmeti
• Kapıdan Kapıya Teslimat Hizmeti
• Depolama Hizmetleri
• Gümrüklü Özel Antrepo
• Sigorta Hizmetleri
• Hızlı, Güvenilir, Ekonomik Hizmet